Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Statushouders zoveel mogelijk in hotels, ook zonder fiat gemeenten

Statushouders zoveel mogelijk in hotels, ook zonder fiat gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu verblijven, zonder dat er per se instemming is van de betrokken gemeenten. Het COA zegt donderdag een landelijke actie te zijn begonnen om de druk op de asielopvang te verminderen.

Het COA meldt dat de statushouders - die een verblijfsvergunning hebben en dus al recht hebben op een woning - "in kleine aantallen" in de hotels worden geplaatst. In sommige gemeenten gebeurt dat overigens al. Het COA zegt te handelen "in opdracht van het Rijk en na instemming van de commissarissen van de Koning". Voor het plaatsen van statushouders in hotels is formeel geen toestemming van gemeenten nodig, omdat ze rechtmatig in Nederland zijn. Bij asielzoekers ligt dat anders.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt op de hoogte te zijn van de plannen voor statushouders. Volgens de belangenvereniging is het "wel zo netjes" om gemeenten van tevoren te informeren, laat een woordvoerder weten. Het COA zegt dat dat ook gebeurt.

Overvallen

Rond de 10.000 plekken in de asielopvang worden momenteel bezet door statushouders, voor wie gemeenten al een woning hadden moeten regelen. Maar mede door het woningtekort lukt het gemeenten niet om aan die taakstelling te voldoen.

De Zuid-Hollandse gemeente Krimpenerwaard meldt donderdag dat het COA "onverwachts" vanaf volgende week twintig statushouders onderbrengt in een hotel in Lekkerkerk. "De gemeente heeft geen invloed gehad op dit besluit van het COA", zegt burgemeester Hans Beenakker. Castricum meldde vorige week al te zijn "overvallen" door de plaatsing van statushouders in een hotel in de Noord-Hollandse gemeente.

Noodopvanglocaties

Of alle 10.000 mensen naar hotels worden verplaatst en op welke termijn dat gebeurt, is niet bekendgemaakt. Het COA meldt dat de opvangplekken die vrijkomen, worden ingezet voor asielzoekers die nu in azc's zitten die sluiten.

Begin deze maand deed demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) al een dringend beroep op gemeenten om hotels beschikbaar te stellen. Hotels worden nu ook al gebruikt om de ergste nood in de asielopvang te dempen. Zo worden ze gebruikt als noodopvanglocaties en in sommige zitten al statushouders.

Meer uit Binnenland

Berg metalen in brand bij sloperij in Haarlem

HAARLEM (ANP) - In Haarlem woedt een brand bij een auto- en scheepssloperij aan de Hendrik Figeeweg, in de wijk Waarderpolder. Volgens de veiligheidsregio Kennemerland staat er een berg schroot in brand.

9 minuten geleden
Stroom feestvierders in trein langzamer op gang door slecht weer

UTRECHT (ANP) - Door het slechte weer heeft het zaterdag wat langer geduurd voordat de stroom feestvierders in de treinen op gang kwam. Maar rond 14.00 uur is het druk geworden op de stations in de steden waar koningsdagevenementen plaatsvinden, meldt de NS, die ook laat weten dat de drukte beheersbaar is en de sfeer goed.

26 minuten geleden
Koning sluit Koningsdag in Emmen af: het kon minder

EMMEN (ANP) - Koning Willem-Alexander is dankbaar dat hij Koningsdag dit jaar in Emmen heeft mogen vieren. "Emmen is een hele sterke stad waar je graag wilt wonen, waar alles gebeurt", sprak de koning in zijn dankwoord aan het publiek. "En ik heb ook begrepen dat als iets heel fantastisch is, dat je zegt: het kon minder. Ik zeg jullie deze Koningsdag: het kon veel minder." Het was de eerste keer in ruim twintig jaar dat Koningsdag of Koninginnedag in Drenthe werd gevierd.

38 minuten geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

43 minuten geleden
Snelweg A10 weer open na XR-demonstratie

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A10 is zaterdag rond 14.00 uur weer opengegaan nadat actievoerders van Extinction Rebellion (XR) de weg hadden geblokkeerd. Een groep van ruim honderd demonstranten liep kort na 12.00 uur de A10 op ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam.

49 minuten geleden
Pro-Palestijnse activisten hebben weg in Amsterdam verlaten

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam hebben zaterdag zo'n dertig actievoerders de Piet Heinkade ongeveer twee uur lang geblokkeerd. Ze zaten op de grond op een zebrapad met Palestijnse vlaggen en riepen leuzen tegen de oorlog in Gaza en tegen koning Willem-Alexander.

1 uur geleden
Koning Willem-Alexander: dankbaar dat iedereen weer aanwezig is

EMMEN (ANP) - Koning Willem-Alexander is blij dat hij Koningsdag dit jaar weer met zijn hele gezin viert. Tijdens Koningsdag in Emmen zei de koning daar dankbaar voor te zijn.

1 uur geleden