Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stationschef opgepakt na treinongeluk in Griekenland

Stationschef opgepakt na treinongeluk in Griekenland

LARISSA (ANP/AFP) - De Griekse politie heeft de stationschef van Larissa opgepakt, na het treindrama waarbij zeker veertig mensen zijn omgekomen en tientallen gewond zijn geraakt. De politie zegt nog niet waar de stationschef van beschuldigd wordt, maar waarschijnlijk wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de frontale botsing van de twee treinen, die op hetzelfde spoor reden.

Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk tussen een vrachttrein en een passagierstrein met ruim 350 mensen aan boord precies heeft kunnen gebeuren. Er was wel een dubbel spoor op het traject van de botsing, maar daar maakten de twee treinen geen gebruik van. Het lijkt erop dat er een menselijke fout is gemaakt bij de verkeersleiding, waardoor ze op hetzelfde spoor op elkaar botsten.

Een werknemer van het Griekse spoor zegt tegen de krant Kathimerini dat er al langer problemen zijn met de veiligheidsmaatregelen die dit soort ongelukken hadden moeten voorkomen. Hij zegt dat de automatische seinen al een tijd niet werken en dat de veiligheid dus alleen door mensen moet worden gecontroleerd. Vakbonden zouden al sinds 2018 vragen om een nieuw bedieningssysteem.

Privatisering en winst

Uit woede over het drama heeft een overkoepelde beweging van uiterst linkse groepen, Antarsya, opgeroepen tot een betoging voor het hoofdkantoor van Hellenic Train om 17.30 uur (onze tijd). De betogers zouden dan naar het parlementsgebouw gaan. De beweging houdt de privatisering van het spoor tijdens eerdere regeringen verantwoordelijk voor het treinongeluk ten noorden van Larissa. "Ze stelden balansen boven mensenlevens, winsten boven veiligheid (...) en hun verantwoordelijkheid is vanzelfsprekend."

Bij de conservatief liberale krant Kathimerini wordt de privatisering ook in verband gebracht met falende spoorwegen. De krant wijdt een stukje aan treinongelukken in Groot-Brittannië na de privatisering daar in de tweede helft van de jaren 90. Er zouden overeenkomsten bestaan met de Griekse spoorwegen en het ongeluk van woensdagmorgen. "Ook daar (Groot-Brittannië) werd het spoor geprivatiseerd terwijl er constant geklaagd wordt over slecht onderhoud van het netwerk en treinen en lange vertragingen. De privatisering van British Rail werd gekenmerkt door vier ernstige ongevallen die de publieke opinie schokten. De grootste hiervan vond plaats op 5 oktober 1999 in Ladbroke Grove, bij de uitgang van Paddington Station in Londen, waarbij ruim dertig doden vielen en 245 gewond raakten."

Meer uit Buitenland

Frankrijk houdt Israël verantwoordelijk voor blokkade hulp Gaza

PARIS (ANP/AFP) - Israël is "overduidelijk" verantwoordelijk voor de blokkade van humanitaire hulp aan de Gazastrook en "de onrechtvaardige toestand" daar, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné. De bewindsman vaart uit tegen Israël in een vraaggesprek met de krant Le Monde.

2 uur geleden
Amerikaans mode-icoon Iris Apfel op 102-jarige leeftijd gestorven

NEW YORK (ANP) - Amerikaans mode-icoon, model en interieurontwerpster Iris Apfel is op 102-jarige leeftijd gestorven, is op haar Instagrampagina bekendgemaakt. Apfel werd vooral op hoge leeftijd bekend door haar uitbundige kledingstijl. Haar lijfspreuk was "durf anders te zijn!".

6 uur geleden
Biden hoopt op staakt-het-vuren in Gaza als ramadan begint

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden hoopt op een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas tegen de tijd dat de vastenmaand ramadan begint. "We werken er echt hard aan. We zijn er nog niet", zei hij vrijdag tegen verslaggevers toen hij het Witte Huis verliet. Afhankelijk van de islamitische maankalender begint de ramadan op 10 of 11 maart.

8 uur geleden
VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

14 uur geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

15 uur geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

15 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

17 uur geleden