
Statiegeld van 15 cent op blikjes gaat zaterdag officieel in
DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.
Bij een PLUS-supermarkt in Almere werd maandag al de aftrap gegeven voor het statiegeld op blikjes toen een klant symbolisch het eerste blikje inleverde. Sindsdien zijn de inzamelpunten verspreid over het land ook al operationeel, waardoor het de afgelopen dagen eveneens technisch mogelijk was om daar blikjes in te leveren. Maar heel druk was het nog niet, laat een woordvoerster van Albert Heijn weten.
Daarbij speelt mee dat niet gelijk alle blikjes in winkels zijn voorzien van een statiegeldlogo. Winkels moeten eerst oude voorraden wegwerken. Er zal dus een overgangsperiode zijn voordat alle blikjes statiegeld hebben. Een paar merken zoals Schweppes hebben al wel blikjes met een statiegeldlogo in omloop gebracht en die blikjes kunnen dus al worden ingeleverd bij automaten. Die automaten zijn voorzien van een speciale sticker waarop wordt gewezen op statiegeld op blikjes.
De verwachting is dat de toestroom van mensen die blikjes willen inleveren in de komende weken geleidelijk toeneemt. Er komt nu ook een reclamecampagne op tv, radio, online en via abri's om mensen te attenderen op de invoering van statiegeld op blik. De blikjes moeten wel niet al te veel beschadigd of gedeukt zijn, want anders kan de innamemachine de barcode voor statiegeld niet lezen en worden ze niet geaccepteerd.
Door de invoering van statiegeld op blikjes moet worden voorkomen dat ze als zwerfafval op straat en in de natuur terechtkomen. Jaarlijks worden ongeveer 2,5 miljard blikjes op de Nederlandse markt gebracht, waarvan er naar schatting elk jaar 150 miljoen in de natuur belanden. Er zat al 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes en 25 cent op grote plastic flessen.
De overheid wil dat minstens 90 procent van de blikjes en plastic flessen met statiegeld worden ingeleverd om te kunnen worden gerecycled. Er zijn in totaal 27.000 innamepunten in Nederland, waaronder ook bij sportverenigingen, bioscopen en op grote NS-treinstations. Bedrijven die zich bezig houden met bedrijfscatering, zoals Gaasbeek Automaten Service en Sligro, zijn veelal eveneens inleverpunt voor hun zakelijke klanten.
Meer uit Binnenland
DIDAM (ANP) - In een blok met vijf woningen aan de Begoniastraat in Didam (Gelderland) is in de nacht van maandag op dinsdag brand uitgebroken. Het vuur woedt in drie van de woningen, meldt de brandweer. De huizen in het blok worden ontruimd. Het is onduidelijk of er nog mensen in de brandende woningen zijn. Voor de zekerheid is een ambulance opgeroepen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Rusland is schuldig aan het neerhalen van vlucht MH17 en heeft daarmee de internationale afspraken over burgerluchtvaart geschonden, oordeelt de Raad van de Internationale Burgerluchtvaart Organisatie (ICAO-Raad). De organisatie heeft dit besluit genomen in een zaak die is aangespannen door Nederland en Australië, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Noodfonds Energie, voor hulp bij het betalen van de energierekening, krijgt er volgens staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken, VVD) dit jaar geen extra geld bij. Het kabinet had er 56,3 miljoen euro voor uitgetrokken, maar dat is nu al op.
12 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Schuldhoudbaarheid is voor minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) nog steeds de belangrijkste voorwaarde voor eventuele defensieleningen van de Europese Commissie aan EU-lidstaten. Pas als dat is geregeld, kan wat hem betreft over andere voorwaarden worden gepraat, zoals deelname van niet-EU-landen aan gezamenlijke defensie-investeringen, zei Heinen voor het begin van een tweedaags overleg met de EU-ministers.
12 uur geledenUTRECHT (ANP) - De 29-jarige Hamzah L. die verdacht wordt van het doodsteken van een 11-jarig meisje afgelopen februari in Nieuwegein, heeft "ontzettend veel spijt". Hij zei dat hij last had van wanen, in een psychose verkeerde en drugs had gebruikt. Hij is zich nadien naar eigen zeggen steeds meer gaan herinneren van wat hij heeft gedaan. "Ik kan niet naar mezelf kijken, ik ben er echt kapot van", vertelde hij maandag in de rechtbank in Utrecht, tijdens de eerste voorbereidende zitting.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook basisscholen in Den Haag willen minder vaak externe leraren inhuren. "Het uitgangspunt: geen externe leraren, tenzij er geen andere optie is. Schoolbesturen zetten zich in om personeel vast aan de school te binden en niet afhankelijk te zijn van externen", aldus een woordvoerder van onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer.
13 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Het bestuur van de Radboud Universiteit wil het advies volgen om de samenwerking met twee Israëlische universiteiten op te schorten. Op de universiteit in Nijmegen wordt maandag overleg gevoerd over het voornemen. De medezeggenschap mag eerst nog advies uitbrengen, daarna volgt het definitieve besluit. De verwachting is dat dit later deze week komt.
14 uur geleden