Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staten VS klagen regering-Biden aan om geschrapte oliepijplijn

Staten VS klagen regering-Biden aan om geschrapte oliepijplijn

AUSTIN (ANP) - Zeventien Amerikaanse staten waaronder Texas klagen de regering-Biden aan vanwege het recente besluit om de aanleg van de omstreden Keystone-oliepijplijn te schrappen. De rechtszaak werd woensdag bekendgemaakt door de Texaanse minister van Justitie Ken Paxton.

De staten stellen dat het Witte Huis niet de bevoegdheid had om de vergunning voor de Keystone-pijpleiding eigenhandig in te trekken. De aanleg van de oliepijplijn is onderdeel van een door het parlement vastgesteld energiebeleid, aldus Paxton.

De Keystone-pijplijn had 830.000 vaten olie per dag moeten transporteren vanuit de Canadese provincie Alberta naar de Amerikaanse staat Nebraska. Het intrekken van de vergunning was een van de vele presidentiële decreten die Biden heeft uitgevaardigd om klimaatverandering tegen te gaan.

Het hoofd van de senaatscommissie voor energie Joe Manchin pleitte er vorige maand bij Biden voor om de pijpleiding alsnog aan te laten leggen. De als conservatief bekendstaande Democraat stelde dat het bouwproject ook voor banen bij vakbonden zorgt en dat het vervoer van olie per pijplijn veiliger is dan transport in tankwagens of treinen.

Het Witte Huis reageerde woensdag niet direct op de rechtszaak van de zeventien staten.

Meer uit Buitenland

Rushdie aan beademing, verliest mogelijk oog na steekpartij

BUFFALO (ANP/RTR) - Schrijver Salman Rushdie ligt aan de beademing en verliest waarschijnlijk één oog na de steekpartij in Chautauqua in de staat New York. Zijn literair agent meldt in een verklaring dat "het nieuws niet goed is". Eerder werd gemeld dat Rushdie werd geopereerd nadat hij per helikopter naar het ziekenhuis was gebracht.

2 uur geleden
18-jarige scooterrijder omgekomen door aanrijding in Apeldoorn

APELDOORN (ANP) - Door een ongeval op de Laan van Orden in Apeldoorn is vrijdagavond een 18-jarige scooterrijder om het leven gekomen. De scooter kwam iets voor 22.00 uur frontaal in botsing met een auto.

2 uur geleden
Ook Huis VS keurt plannen goed voor klimaat, zorg en belastingen

WASHINGTON (ANP/AFP) - Zoals verwacht heeft ook het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden goedgekeurd. Het door de Democraten gecontroleerde Huis stemde met 220-207 voor het plan.

2 uur geleden
Verdachte geïdentificeerd van steekpartij schrijver Rushdie

BUFFALO (ANP/RTR) - De politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de verdachte die de vermaarde schrijver Salman Rushdie neerstak vlak voor een lezing in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Het gaat om een 24-jarige man uit New Jersey. Over de toestand van Rushdie is verder niets bekend.

5 uur geleden
Trump onderzocht voor schending Spionagewet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.

6 uur geleden
WSJ: 'topgeheime' documenten gevonden bij inval in huis Trump

NEW YORK (ANP/AFP) - De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Donald Trump in Florida documenten aangetroffen die als "topgeheim" waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.

7 uur geleden
Eerste graanschip voor Afrika in Oekraïense haven sinds invasie

KIEV (ANP/RTR) - Het eerste graanschip naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi, ten noordoosten van Odessa. "Het vrachtschip Brave Commander is aangekomen in de zeehaven van Pivdennyi. Zeer binnenkort zal (Oekraïens) graan worden geleverd aan Ethiopië", schrijft de Oekraïense minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur op Twitter.

8 uur geleden