Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staten VS boos: regering komt niet over de brug met extra vaccins

Staten VS boos: regering komt niet over de brug met extra vaccins

WASHINGTON (ANP) - Amerikaanse staten die hadden verwacht dat hun regering veel meer coronavaccins zou leveren, zijn bedrogen uitgekomen. Dat leidde tot woedende reacties omdat het inentingsbeleid op sommige plaatsen alvast was verruimd, bericht The New York Times.

De verwarring ontstond vorige week. Toen kondigde minister van Volksgezondheid Alex Azar aan dat de regering ook coronavaccins zou vrijgeven die in reserve werden gehouden zodat mensen verzekerd waren van een tweede inenting. Azar riep staten onder meer op om 65-plussers te gaan vaccineren.

Daarop werd geconcludeerd dat veel meer doses geleverd zouden worden, maar dat bleek niet te kloppen. The Washington Post berichtte vrijdag al dat helemaal geen doses in reserve werden gehouden. De landelijke overheid zou al sinds eind vorig jaar alle beschikbare coronavaccins vrijgeven.

Misleiding

Staten klagen dat ze op het verkeerde been zijn gezet door de regering van Donald Trump. Gouverneur van Colorado Jared Polis zei dat zijn staat deze week had gerekend op 210.000 doses, maar er nu maar 79.000 zal ontvangen. De Democraat klaagde volgens The New York Times dat "we hadden moeten weten dat we geen woord konden geloven" van de regering.

Ook collega's van Polis zijn woest. Zo had Oregon het vaccinatiebeleid al verruimd. Ook 65-plussers en docenten mochten zich aanmelden om geprikt te worden. De geplande vaccinatie van ouderen, loopt volgens gouverneur Kate Brown nu twee weken vertraging op. "Dit is misleiding op een landelijke schaal", foeterde de bestuurder.

Gouverneur Tim Walz van Minnesota zei "geen oog dicht te doen" omdat hij vreest dat inwoners van zijn staat hun tweede inenting zullen mislopen. "Wie gaat hiervoor vervolgd worden?", wilde hij weten.

Meer uit Buitenland

Duitsland boos om dreigende actie China tegen gevechtsvliegtuig

BERLIJN (ANP) - Duitsland is boos dat China een Duits gevechtsvliegtuig dat deelnam aan een missie in het Rode Zeegebied onder schot heeft gehouden. De Chinese ambassadeur moet tekst en uitleg komen geven.

15 minuten geleden
Russische verkiezingswaarnemer stopt na vervolging topman

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - Een belangrijke onafhankelijke verkiezingswaarnemer in Rusland stopt. De organisatie Golos ('stem') maakte dat bekend nadat een kopstuk van de groep dit jaar een jarenlange celstraf had gekregen. "Helaas zegeviert gerechtigheid niet altijd. Er moet voor gevochten worden. En er is altijd het risico dat je verliest. Zo is het deze keer gelopen", staat in een verklaring.

28 minuten geleden
Waarnemer: vrachtschip op Rode Zee voortdurend aangevallen

LONDEN (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Een beschadigd vrachtschip in de Rode Zee wordt nog voortdurend aangevallen en heeft alle voortstuwing verloren. Dat meldt het maritieme monitoringscentrum UKMTO, dat stelt dat het schip wordt omringd door kleine bootjes.

52 minuten geleden
Onderhandelingen tussen Israël en Hamas gaan door

DOHA (ANP/AFP/RTR) - Israël en Hamas gaan in Qatar door met indirecte onderhandelingen over een bestand in de Gazastrook. Het overleg in Doha heeft nog niet tot een doorbraak geleid, aldus een Palestijnse functionaris.

1 uur geleden
Brand bij Spaanse Tarragona breidt zich verder uit

TARRAGONA (ANP) - De bosbrand bij het Spaanse Tarragona, in de regio Catalonië, heeft zich verder uitgebreid. Een gebied van 2300 hectare is inmiddels getroffen, berichten El País en andere Spaanse media.

1 uur geleden
Franse snelweg richting Spanje weer open na bosbranden

NARBONNE (ANP) - De Franse snelweg A9 richting de Spaanse grens is dinsdagochtend in beide richtingen weer open na de afsluiting van maandagavond vanwege een grote bosbrand bij Narbonne. Er staat nog wel een forse file, die volgens de ANWB goed is voor een half uur tot een uur vertraging. De weg was dicht tussen Narbonne en Perpignan.

2 uur geleden
VK wil af van geheimhoudingsovereenkomsten na seksueel wangedrag

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk beperkt het gebruik van geheimhoudingsovereenkomsten door werkgevers. Medewerkers moeten de mogelijkheid krijgen om zich uit te spreken over seksueel wangedrag of discriminatie, schrijft de BBC.

3 uur geleden