Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Starters op woningmarkt moeten wensenlijst aanpassen’

‘Starters op woningmarkt moeten wensenlijst aanpassen’

AMSTERDAM (ANP) - Het vinden van een huis is voor starters een helse klus door het beperkte woningaanbod en de enorme concurrentie. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en tien organisaties helpen deze groep daarom door hen beter te informeren met een nieuwe website en de ‘Week van de Starter’. De belangrijkste adviezen zijn om verder te kijken dan de stad, kritisch naar de wensenlijst te kijken en in te zetten op nieuwbouwprojecten waar beleggers worden geweerd.

Hoe kan een starter zijn kans op succes vergroten op de overvolle woningmarkt? Volgens Wieke Wilderink van Vereniging Eigen Huis moeten starters zich in de eerste plaats goed informeren over de woningmarkt. "Om het op te kunnen nemen tegen professionele partijen moet je als starter goed beslagen ten ijs komen. Dus zorg dat je precies weet wat je financiële situatie is en of je wensenlijst realistisch is." Wilderink raadt starters aan om zich niet blind te staren op die wensenlijst. "Veel mensen willen per se in de stad wonen, het liefst in een jaren 30-huis. Ik adviseer om verder te kijken. Ik zie mensen die in plaats van Amsterdam naar Nieuwegein gaan en het daar goed naar hun zin hebben."

Omgaan met de grote concurrentie kan stressvol zijn voor starters. Gérald Rensink van makelaarsvereniging NVM adviseert hun om slim prioriteiten te stellen. "Je moet weten wat je wilt, je woonwensen aanpassen aan je financiële situatie en tegelijkertijd je gezonde verstand gebruiken. Er komt echt weer een nieuwe kans voorbij."

Rensink wijst ook op een interessante ontwikkeling voor starters. "Sommige gemeenten stellen nu een woonplicht in bij nieuwbouwhuizen, om te voorkomen dat beleggers de huizen voor woningzoekenden wegkapen. Dat gebeurt onder meer in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Eindhoven. Maar ook in kleinere plaatsen zoals Nieuwkoop, Bergeijk, Bernheze."

Het belangrijkste punt is volgens Rensink toch dat de schaarste te lijf moet worden gegaan. "Daardoor worden woningen weer voor iedereen betaalbaar en dan komt ook de doorstroming bij het bestaande aanbod op gang. Zo komen vraag en aanbod meer in balans."

De Week van de Starter wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd en vindt plaats van 28 september tot en met 4 oktober. Het is een gezamenlijk initiatief van minister Ollongren (BZK) en tien organisaties uit de woonsector: Aedes, Vereniging Eigen Huis, NVM, Nederlandse Vereniging van Banken, Verbond van Verzekeraars, VBO, Vastgoedpro, De Hypotheekshop, Stimuleringsfonds Volkshuisvesting en NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

Meer uit Financieel

Vergelijkingssite: zonnepanelen pas na tien jaar terugverdiend

UTRECHT (ANP) - De terugverdientijd van zonnepanelen is voor een gemiddeld huishouden opgelopen naar meer dan tien jaar. Dat zegt energievergelijker Keuze.nl op basis van eigen onderzoek. Dat zou flink langer zijn dan wat installateurs klanten doen geloven.

15 minuten geleden
Moederbedrijf Douglas stijgt fors bij beursgang op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - CVC Capital Partners is vrijdag hard gestegen bij de beursgang in Amsterdam. De eigenaar van cosmetica- en parfumerieketen Douglas en het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling noteerde kort na aanvang van de handel op 17,55 euro. Dat is een kwart meer dan de introductieprijs van 14 euro per aandeel.

1 uur geleden
KLM-personeel mag voortaan ook sneakers dragen

AMSTELVEEN (ANP) - KLM-medewerkers mogen binnenkort ook sneakers onder hun uniform dragen tijdens het werk. De meeste vrouwelijke medewerkers dragen nu nog hakken, maar vanaf 6 mei mogen ze ook kiezen voor een sportieve schoen. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van Luchtvaartnieuws. Volgens de vliegtuigmaatschappij zorgt dit voor meer comfort tijdens het werk en draagt het bij aan het welzijn van de medewerkers.

1 uur geleden
Lagere gasprijzen drukken winst TotalEnergies

PARIJS (ANP) - Olie- en gasconcern TotalEnergies heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Door de milde winter en goed gevulde gasopslagen in Europa lagen de prijzen voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) veel lager, wat de resultaten van het Franse energiebedrijf drukte.

1 uur geleden
Mijnbouwer Anglo American wijst miljardenbod BHP af

LONDEN (ANP/AFP/RTR) - Mijnbouwer Anglo American heeft het overnamevoorstel van zijn grotere concurrent BHP afgewezen. Volgens het bestuur van het Britse en Zuid-Afrikaanse bedrijf is het bod te laag. BHP, het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, bevestigde donderdag zijn rivaal te willen kopen voor 31,1 miljard pond. Dat is ruim 36 miljard euro.

1 uur geleden
Aandacht voor beursgang moederbedrijf Douglas op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar de beursgang van investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. De in Luxemburg gevestigde eigenaar van cosmetica- en parfumerieketen Douglas en het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling, verwacht in totaal 2,3 miljard euro op te halen. De introductieprijs bedraagt 14 euro per aandeel. Het gaat om een van de grootste beursgangen in tijden op Beursplein 5.

1 uur geleden
Basic-Fit ziet aantal sportschoolgangers toenemen

HOOFDDORP (ANP) - Basic-Fit heeft er in de eerste maanden van het jaar meer sportschoolgangers bijgekregen. De beursgenoteerde fitnessketen profiteerde onder meer van een verdere uitbreiding van het aantal vestingen. Topman René Moos spreekt van een "goede start van het jaar", want ook de omzet liep duidelijk op.

2 uur geleden