Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Starters op woningmarkt moeten wensenlijst aanpassen’

‘Starters op woningmarkt moeten wensenlijst aanpassen’

AMSTERDAM (ANP) - Het vinden van een huis is voor starters een helse klus door het beperkte woningaanbod en de enorme concurrentie. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en tien organisaties helpen deze groep daarom door hen beter te informeren met een nieuwe website en de ‘Week van de Starter’. De belangrijkste adviezen zijn om verder te kijken dan de stad, kritisch naar de wensenlijst te kijken en in te zetten op nieuwbouwprojecten waar beleggers worden geweerd.

Hoe kan een starter zijn kans op succes vergroten op de overvolle woningmarkt? Volgens Wieke Wilderink van Vereniging Eigen Huis moeten starters zich in de eerste plaats goed informeren over de woningmarkt. "Om het op te kunnen nemen tegen professionele partijen moet je als starter goed beslagen ten ijs komen. Dus zorg dat je precies weet wat je financiële situatie is en of je wensenlijst realistisch is." Wilderink raadt starters aan om zich niet blind te staren op die wensenlijst. "Veel mensen willen per se in de stad wonen, het liefst in een jaren 30-huis. Ik adviseer om verder te kijken. Ik zie mensen die in plaats van Amsterdam naar Nieuwegein gaan en het daar goed naar hun zin hebben."

Omgaan met de grote concurrentie kan stressvol zijn voor starters. Gérald Rensink van makelaarsvereniging NVM adviseert hun om slim prioriteiten te stellen. "Je moet weten wat je wilt, je woonwensen aanpassen aan je financiële situatie en tegelijkertijd je gezonde verstand gebruiken. Er komt echt weer een nieuwe kans voorbij."

Rensink wijst ook op een interessante ontwikkeling voor starters. "Sommige gemeenten stellen nu een woonplicht in bij nieuwbouwhuizen, om te voorkomen dat beleggers de huizen voor woningzoekenden wegkapen. Dat gebeurt onder meer in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Eindhoven. Maar ook in kleinere plaatsen zoals Nieuwkoop, Bergeijk, Bernheze."

Het belangrijkste punt is volgens Rensink toch dat de schaarste te lijf moet worden gegaan. "Daardoor worden woningen weer voor iedereen betaalbaar en dan komt ook de doorstroming bij het bestaande aanbod op gang. Zo komen vraag en aanbod meer in balans."

De Week van de Starter wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd en vindt plaats van 28 september tot en met 4 oktober. Het is een gezamenlijk initiatief van minister Ollongren (BZK) en tien organisaties uit de woonsector: Aedes, Vereniging Eigen Huis, NVM, Nederlandse Vereniging van Banken, Verbond van Verzekeraars, VBO, Vastgoedpro, De Hypotheekshop, Stimuleringsfonds Volkshuisvesting en NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

Meer uit Financieel

Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

41 minuten geleden
EU-parlement keurt nieuwe regels begrotingstekort en schuld goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe regels voor begrotingstekorten en staatsschulden. Ook de meeste sociaaldemocraten stemden voor, ondanks de vrees van linkse Europarlementariërs dat EU-landen gedwongen worden om de economie kapot te bezuinigen.

1 uur geleden
Randstad en AkzoNobel onderuit op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Uitzendconcern Randstad werd dinsdag hard afgestraft op het Damrak voor de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers. Het aandeel ging 7,2 procent omlaag, waarmee Randstad de grootste daler was bij de hoofdfondsen.

1 uur geleden
Mogelijk veel vluchtuitval door actie Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/BELGA/AFP) - Franse luchtverkeersleiders gaan donderdag staken en willen ook rond Hemelvaartsdag, op 9, 10 en 11 mei, het werk neerleggen. Daardoor kunnen op die dagen veel vluchten uitvallen op de grote luchthavens van Parijs, wat ook gevolgen kan hebben voor Nederlandse reizigers die van die vliegvelden gebruikmaken.

1 uur geleden
AkzoNobel voor de rechter in Australië om schade aardgasproject

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel hangt een rechtszaak boven het hoofd in Australië, waarbij de verfproducent verantwoordelijk wordt gehouden voor schade aan de coating van onderdelen van een Australisch aardgasproject (lng). Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse concern bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf.

1 uur geleden
GM bij winnaars op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - General Motors (GM) behoorde dinsdag tot de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De grote Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal veel meer winst dan verwacht. Ook de omzet viel hoger uit dan kenners hadden verwacht. Dankzij de sterke verkopen van pick-ups en SUV's op de thuismarkt schroefde GM zijn winstverwachting voor het hele jaar op. Het aandeel werd ruim 5 procent hoger gezet.

3 uur geleden
Meer omzet defensiebedrijf Lockheed Martin door onrust in wereld

BETHESDA (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin zag de verkoop van straaljagers en raketinstallaties in de eerste drie maanden van het jaar toenemen, waardoor de omzet voor de periode uitkomt op ruim 17 miljard dollar (bijna 16 miljard euro). Dat is mede te danken aan de wereldwijde onrust, waardoor Lockheed een toegenomen vraag naar bijvoorbeeld F-35-straaljagers ziet.

4 uur geleden