Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Start proces wegens drugssmokkel basketbalspeelster VS bij Moskou

Start proces wegens drugssmokkel basketbalspeelster VS bij Moskou

CHIMKI/MOSKOU (ANP/AFP) - Het proces tegen de in de VS bekende basketbalspeelster Brittney Griner is bij Moskou begonnen. De 31-jarige sportvrouw werd half februari op de luchthaven Sjeremetjevo van Moskou aangehouden, omdat ze volgens de veiligheidsdienst in het bezit was van capsules cannabisolie. Dat is in Rusland een illegaal verdovend middel. Er kan een straf tot tien jaar cel op staan.

Washington heeft aangedrongen op haar onmiddellijke vrijlating. In de VS wordt gesuggereerd dat ze enkel is gearresteerd omdat ze een sportvedette is. Rusland zou met haar de VS een hak willen zetten en haar later mogelijk tegen een Russische gevangene in de VS willen ruilen.

Het Kremlin heeft vrijdag opnieuw beklemtoond dat politiek niks met de zaak te maken heeft en dat de rechters over de aanklacht moeten oordelen. Het komt in Rusland in dergelijke strafzaken uiterst zelden voor dat een beklaagde niet wordt veroordeeld tot een celstraf. Afgelopen maand werd een Amerikaan, Marc Fogel, in Rusland tot veertien jaar cel veroordeeld wegens het op grote schaal smokkelen van hasjiesj.

Arrestatie

Griner werd gearresteerd kort voor de Russische aanval op Oekraïne. Vanwege de spanningen gingen de Amerikaanse autoriteiten hier eerst discreet mee om. Maar begin maart maakten ze de zaak openbaar. Bij het proces is nauwelijks pers en publiek toegestaan. Volgens justitie is dat op verzoek van Griner zelf en van haar advocaat.

Griner die speelde voor de club Phoenix Mercury, was naar Rusland gegaan om buiten het Amerikaanse competitieseizoen in Jekaterinenburg te spelen in de Russische basketbalcompetitie voor vrouwen. Ze speelde al sinds 2014 in Rusland.

Meer uit Buitenland

Oekraïense gouverneur: tientallen doden door Russische aanval

KIEV (ANP/RTR) - In de Oekraïense regio Dnjepropetrovsk zijn 21 mensen omgekomen door Russische beschietingen, meldt gouverneur Valentin Reznitsjenko. Bij de aanval in de nacht van dinsdag op woensdag zijn ook enkele tientallen mensen gewond geraakt.

13 minuten geleden
Grote brand in Cubaanse haven onder controle

MATANZAS (ANP) - De brandweer heeft een grote brand in olietanks in de haven van de Cubaanse stad Matanzas onder controle gekregen. Bij de brand zijn zeker een dode en 121 gewonden gevallen, 5000 mensen moesten worden geëvacueerd. Nog vijf mensen verkeren in kritieke toestand, terwijl veertien brandweerlieden worden vermist.

2 uur geleden
VN-Veiligheidsraad bespreekt situatie Oekraïense kerncentrale

N i e u w bericht, voegt installatie luchtafweer toe in 3e alinea

2 uur geleden
Witte dolfijn die in de Seine zwom is uit het water gehaald

PARIJS (ANP/AFP) - De witte dolfijn, of beloega, die zich al enkele dagen in een sluis in de Franse rivier de Seine bevindt, is in de nacht van dinsdag op woensdag uit het water gehaald. Daarmee is de eerste fase van de uitzonderlijke reddingsactie achter de rug.

2 uur geleden
FBI neemt telefoon Congreslid in beslag om bestorming Capitool

WASHINGTON (ANP/RTR) - FBI-agenten hebben dinsdag de mobiele telefoon van het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Scott Perry in beslag genomen, meldt Perry zelf. Hij zei er niet bij waarom dit gebeurd is, maar erkende dat de FBI een gerechtelijk bevel voor de inbeslagname overlegde. Hij was niet te spreken over de confiscatie van zijn telefoon. "Mijn telefoon bevat informatie over mijn wetgevende en politieke activiteiten en persoonlijke gesprekken met mijn vrouw, familie, kiezers en vrienden. Dat is allemaal niet de zaak van de overheid", zei hij tegen Fox News.

4 uur geleden
Voor Zelenski is de oorlog pas voorbij als de Krim is heroverd

KIEV (ANP/DPA) - Volgens Volodimir Zelenski is de oorlog met Rusland pas geëindigd als het door Moskou in 2014 geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim, aan de Zwarte Zee, is bevrijd. Dat zei de Oekraïense president dinsdag in zijn dagelijkse videoboodschap. "De Krim is Oekraïens en we zullen het nooit opgeven."

6 uur geleden
Trump vraagt ​​om politieke donaties na huiszoeking door FBI

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump werft politieke donaties door de recente huiszoeking door de FBI van zijn huis in Florida in e-mails en sms'jes aan zijn supporters af te schilderen als een politiek gemotiveerde zet van de regering van president Joe Biden. "Ze proberen de Republikeinse Partij en mij opnieuw te stoppen", schreef Trump dinsdag in een van de e-mails om geld in te zamelen. "De wetteloosheid, politieke vervolging en heksenjacht moeten worden ontmaskerd en gestopt."

6 uur geleden