
Start proces 'Arnhemse terreurzaak'
ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam begint woensdag aan het proces tegen zes mannen die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. De verdachten zouden dood en verderf hebben willen zaaien tijdens een tot dusver niet nader genoemd evenement. De zaak is bekend geworden als de 'Arnhemse terreurzaak'. Hoofdverdachte is de uit Arnhem afkomstige 36-jarige Hardi N.
De verdachten werden in september 2018 tijdens een grootscheepse actie opgepakt in een vakantiehuisje in Weert. Daarmee was Nederland aan een grote aanslag ontsnapt, stelde het Openbaar Ministerie destijds.
Inlichtingendiensten kregen de veronderstelde terreurcel tijdig in het vizier en wisten te infiltreren. Door de infiltratie kregen politie en justitie een gedetailleerd zicht op de voorbereidingen. Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en kalasjnikovs een aanslag te plegen op een evenement en elders een autobom tot ontploffing te brengen. Bij huiszoekingen vond de politie kunstmest en chemicaliƫn, genoeg om een halve kilo explosieven te maken.
Hardi N. heeft in de aanloop naar de rechtszaak gezegd dat de infiltratieactie hem heeft aangezet tot de terreurplannen. Zelf zou hij die niet hebben gehad. Inlichtingendienst AIVD zou een en ander hebben geregisseerd en N. hebben uitgelokt. Daardoor zou hij ook zijn vermoedelijke handlangers bij de voorbereidingen hebben betrokken. Het OM hecht geen geloof aan dit verhaal en denkt dat N. liegt. "Er is geen snipper in het dossier die die bewering bevestigt", zei de officier van justitie tijdens een voorbereidende zitting hierover.
De infiltranten leverden de verdachten (onklaar gemaakte) wapens en bespraken voorbereidingen en trainingen met hen. De undercoveragenten en hun begeleiders zijn in het vooronderzoek als getuige gehoord.
De coronacrisis zette een streep door het voornemen het proces in april te voeren. De rechtbank heeft elf dagen voor de zaak uitgetrokken. Volgens de huidige planning zal het OM op 19 juni de strafeisen formuleren.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Minister Carola Schouten kan de wet invoeren die een nieuw pensioenstelsel mogelijk maakt. Een meerderheid van de Eerste Kamer steunt de wet: naast coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie kreeg het wetsvoorstel steun van PvdA, GroenLinks en SGP. Daarmee is de wettelijke basis voor een van de grootste sociale herzieningen van de afgelopen tijd een feit.
1 uur geledenASSEN (ANP) - DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak rondom de Drentse 'kofferbakmoord' heeft opnieuw geen resultaat opgeleverd. Dit bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdagavond na berichtgeving in De Telegraaf en het Dagblad van het Noorden. Eerder deden politie en justitie al een DNA-verwantschapsonderzoek in 2019, dat leverde niks op.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal klachten over de eindexamens voor middelbare scholieren ging op dinsdag voor het eerst voorbij de 300.000. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) meldt op de laatste dag van de eindexamens tot nu toe een recordaantal van 302.000 klachten te hebben ontvangen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De filmindustrie is in het nadeel omdat het lang duurt voordat streamingdiensten als Netflix wettelijk worden verplicht om te investeren in Nederlandse producties, vindt staatssecretaris Gunay Uslu (Media). De wet die dit voorschrijft is al vijf jaar in voorbereiding en liep dit jaar verdere vertraging op omdat coalitiepartijen lang hebben onderhandeld over een deal. Dinsdag rondde de Tweede Kamer het debat over de wet af. Volgende week wordt deze naar alle waarschijnlijkheid gesteund door een Kamermeerderheid.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil op politiek en economisch vlak de samenwerking met Afrika verbreden en verdiepen. Daarbij moet gelijkwaardigheid meer dan voorheen centraal staan tussen Nederland en de Afrikaanse landen, melden de ministers Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken en Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aan de Tweede Kamer. Nederland moet wat hun betreft "een aantrekkelijke" handelspartner zijn voor de tientallen Afrikaanse landen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De achterstand bij het inschrijven van asielzoekers en statushouders in de Basisregistratie Personen (BRP) is in ruim een jaar tijd gestegen van zo'n 2330 mensen naar ruim 13.400. Het overgrote deel (ruim 12.000) betreft asielzoekers die al langer dan zes maanden in Nederland zijn, schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan de Tweede Kamer.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politierechter van de rechtbank van Amsterdam heeft bepaald dat het noodbevel dat 20 maart 2021 werd afgegeven voor een demonstratie op het Museumplein onrechtmatig was. Dat is besloten in de zaak van een 48-jarige man uit Den Haag, die werd vervolgd omdat hij tijdens de demonstratie tegen de coronamaatregelen weigerde het Museumplein te verlaten nadat hiertoe werd opgeroepen en dus geen gehoor heeft gegeven aan het noodbevel. Hij is vrijgesproken. Zijn advocaat deelt de uitspraak van 12 mei omdat het Openbaar Ministerie (OM) volgens de advocaat nu niet meer in hoger beroep kan gaan.
5 uur geleden