Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Start onderhandelingen EU-lidmaatschap Noord-Macedonië en Albanië

Start onderhandelingen EU-lidmaatschap Noord-Macedonië en Albanië

BRUSSEL (ANP) - Buurlanden Noord-Macedonië en Albanië beginnen in Brussel de toetredingsonderhandelingen over het lidmaatschap van de Europese Unie. De twee Balkanlanden zijn al geruime tijd kandidaat-lid en hebben met toenemend ongeduld op dit moment gewacht. Beide premiers, Dimitar Kovačevski van Noord-Macedonië en Edi Rama van Albanië, reizen voor de aftrap naar Brussel af. Ze worden om 09.00 uur verwelkomd door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

Noord-Macedonië diende al begin 2004 een aanvraag in om tot de EU-club te mogen toetreden en werd eind 2005 kandidaat-lid. Maar daarna volgde een lang parkoers vol hindernissen voor de deelrepubliek van het vroegere Joegoslavië. De aangrenzende EU-landen Griekenland en Bulgarije lagen dwars en het land moest zijn naam wijzigen van Macedonië in Noord-Macedonië. In 2009 diende Albanië een aanvraag in voor EU-lidmaatschap. Het land werd kandidaat-lid in 2014. De twee landen werden voor het traject naar het EU-lidmaatschap aan elkaar gekoppeld.

Nu alle belemmeringen zijn opgeheven, kan het echte werk beginnen. De onderhandelingen behelzen 35 hoofdstukken die de landen moeten afwerken, bijvoorbeeld over vervoer en landbouw. Ze moeten de gemeenschappelijke wetten en regels van de EU invoeren en aan voorwaarden voldoen over democratie, mensenrechten en economie. Dat kan allemaal nog eens jaren duren.

Meer uit Buitenland

Amerikanen houden Russen in Niger in de gaten

WASHINGTON (ANP/RTR) - "We blijven de aanwezigheid van Russische strijdkrachten in de gaten houden." Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin in een reactie op de aanwezigheid van Russische troepen op een Amerikaanse luchtbasis in de Nigerese hoofdstad Niamey.

1 uur geleden
Dierenwelzijn onderdeel van grondwet in België

BRUSSEL (ANP) - De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers heeft donderdagnacht een wet aangenomen om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. De Senaat had eerder al voor de grondwetswijziging gestemd.

4 uur geleden
Duizenden protesteren tegen regering in Slowakije

BRATISLAVA (ANP) - Duizenden Slowaken zijn donderdag de straat op gegaan om tegen plannen van de links-nationalistische regering Fico te demonstreren. De Slowaken keren zich tegen het voornemen om de publieke omroep RTVS te hervormen. De oppositiepartij Progressief Slowakije had tot de demonstratie opgeroepen.

5 uur geleden
Pro-Palestijnse protesten op Canadese universiteiten

TORONTO (ANP) - Op de campussen van verschillende universiteiten in Canada, waaronder Montreal, Toronto en Ottawa, hebben studenten pro-Palestijnse kampen ingericht. Premier François Legault van Quebec heeft verzocht het kamp in de McGill Universiteit in Montreal te ontruimen.

7 uur geleden
Turkije eist meer noodhulp Gaza voor hervatten handel met Israël

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije bevestigt dat het per direct alle handel met Israël staakt vanwege de situatie in de Gazastrook. Ankara zal de handel met de Israëliërs pas weer hervatten als er "ononderbroken en voldoende" humanitaire hulp naar de Palestijnse bevolking in Gaza gaat, meldt het ministerie van Handel.

10 uur geleden
VN: wederopbouw Gaza kost tientallen miljarden

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Naties verwachten dat de wederopbouw van de Gazastrook tientallen miljarden dollars gaat kosten. "De verwoestingen zijn enorm en ongekend", zei assistent-secretaris-generaal Abdallah al-Dardari. "De internationale gemeenschap heeft zoiets sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer meegemaakt."

13 uur geleden
EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden zich voor als westerse media en wasten nepnieuws over bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne wit, zegt de buitenlanddienst van de EU (EEAS).

13 uur geleden