Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Starmer presenteert plannen Labour: we willen mandaat voor groei

Starmer presenteert plannen Labour: we willen mandaat voor groei

LONDEN (ANP) - De Britse Labourpartij heeft minder dan een maand voor de parlementsverkiezingen een nieuw partijprogramma gepresenteerd. Partijleider Keir Starmer benadrukte bij de presentatie in Greater Manchester dat stabiliteit en economische groei speerpunten zijn voor zijn linkse partij. "Zorgen voor welvaart heeft voor ons de hoogste prioriteit."

Labour gaat in aanloop naar de verkiezingen ruim aan kop in de peilingen. Dat betekent dat Starmer (61) kans maakt om de eerste Labourpremier te worden sinds Gordon Brown, die tot 2010 aan de macht was. Hij moet zich verdedigen tegen aanvallen van huidig premier Rishi Sunak, die zijn rivaal ervan beschuldigt geen duidelijk plan voor de toekomst te hebben en belastingen te willen verhogen.

Starmer beloofde donderdag de inkomstenbelasting niet te verhogen en probeerde kiezers ervan te verzekeren dat de economie bij hem in goede handen is. Hij zei dat het verkiezingsprogramma een solide langetermijnplan biedt. Plannen voor overheidsuitgaven zullen zorgen dat belastingen en inflatie laag blijven, verzekerde hij zijn toehoorders.

Munitie

Volgens Starmer moet het land opnieuw worden opgebouwd na veertien jaar conservatieve regeringen. "Er moeten nieuwe keuzes worden gemaakt op het gebied van economische groei", zei de Labourleider, die betoogde dat veel hardwerkende burgers onvoldoende profiteren van het huidige systeem. "Dat is het mandaat waar we bij deze verkiezing om vragen. Een mandaat om voor economische groei te zorgen."

De presentatie van het partijprogramma wordt gezien als een cruciaal moment in aanloop naar de verkiezingen. Labour staat in peilingen op ongeveer 43 procent, terwijl de conservatieven van Sunak blijven steken op circa 22 procent. Starmer moet die voorsprong zien te behouden tot de Britten op 4 juli gaan stemmen. Nieuwe plannen kunnen zijn tegenstanders munitie geven.

Betoger

De Labourleider wil onder meer een staatsbedrijf dat zich bezighoudt met groene energie. Dat moet elektriciteit goedkoper maken en het land onafhankelijk van buitenlandse leveranciers. Starmer wil zich ook inzetten voor kortere wachtlijsten in de zorg en beloofde nieuwe maatregelen tegen mensensmokkel.

De speech werd kort verstoord door een betoger, volgens Britse media een klimaatactiviste. Zij riep vanuit de zaal dat de partij geen echte verandering biedt en feitelijk het beleid van de conservatieven voortzet. Starmer zei daarop dat Labour al jaren geen protestpartij meer is. "We willen nu een partij worden met macht."

Meer uit Buitenland

Biden spreekt Trump na schietpartij

WASHINGTON (ANP) - President Joe Biden heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump telefonisch gesproken nadat die gewond was geraakt bij een schietpartij bij een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. Dat maakte het Witte Huis bekend, zonder mededelingen te doen over de inhoud van het gesprek.

18 minuten geleden
Europese leiders geschokt door aanval op Trump

DEN HAAG (ANP) - Europese leiders reageren vol afschuw op de aanval waarbij de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump gewond raakte aan zijn oor. "Ik ben van streek door de schokkende gebeurtenissen tijdens de bijeenkomst van president Trump en we sturen hem en zijn familie onze beste wensen", zegt de premier van het Verenigd Koninkrijk Keir Starmer op X.

20 minuten geleden
Donald Trump Jr.: vader is vol goede moed

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump Jr. laat weten dat hij met zijn vader heeft gesproken nadat de oud-president was geraakt door een kogel tijdens een campagnebijeenkomst. Volgens Trump Jr. is zijn vader "vol goede moed".

2 uur geleden
Trump is in orde en wordt gecontroleerd door lokale medische post

BUTLER (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is in orde en wordt gecontroleerd door een lokale medische post. Dat meldde een verslaggever van CNN op X, na een woordvoerder van Trump gesproken te hebben.

3 uur geleden
Schoten gevuurd op campagnebijeenkomst Trump in Pennsylvania

BUTLER (ANP) - Donald Trump is met bloed aan zijn oor van het podium geƫvacueerd nadat er schoten zijn gehoord op een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. De Republikeinse presidentskandidaat hief zijn vuist omhoog, toen hij in veiligheid werd gebracht.

4 uur geleden
Fitnessgoeroe Richard Simmons op 76-jarige leeftijd overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse fitnessgoeroe Richard Simmons is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldt entertainmentwebsite TMZ. De politie gaat uit van een natuurlijke doodsoorzaak. Simmons maakte recent bekend dat hij aan huidkanker leed.

6 uur geleden
Franse premier Attal gekozen tot fractievoorzitter partij Macron

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse premier Gabriel Attal is zaterdag officieel gekozen tot fractievoorzitter van de partij van president Emmanuel Macron. Attal kreeg de steun van 84 van de 98 afgevaardigden. Hij was de enige kandidaat voor de positie.

8 uur geleden