Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Starmer en Biden houden eerste overleg over Oekraïne en Gaza

Starmer en Biden houden eerste overleg over Oekraïne en Gaza

WASHINGTON (ANP) - De nieuwe Britse premier Keir Starmer heeft aan de zijlijn van de NAVO-top in Washington zijn eerste ontmoeting gehad met de Amerikaanse president Joe Biden. Ze spraken over Oekraïne en de Gazastrook.

"Ze waren het erover eens dat er alles aan gedaan moet worden om Oekraïne te steunen en ervoor te zorgen dat agressors zoals Poetin niet winnen", meldt Starmers woordvoerder. Starmer en Biden zeiden over de oorlog in de Gazastrook dat ze voorstander zijn van een onmiddellijk staakt-het-vuren om de laatste gijzelaars vrij te krijgen. Ook zijn ze voor toelating van humanitaire hulp tot het Palestijnse gebied en stappen richting een tweestatenoplossing.

Het Witte Huis meldt dat de leiders uitkijken naar een verdieping van de Amerikaans-Britse samenwerking op het gebied van economie en klimaat. Ook heeft Biden Starmer nogmaals gefeliciteerd met zijn benoeming tot premier. Starmers partij Labour won de Britse parlementsverkiezingen vorige week met een absolute meerderheid van de zetels.

Donderdag is de laatste dag van de NAVO-top. De lidstaten praten opnieuw met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De NAVO-landen hebben in Washington al toezeggingen gedaan over militaire steun aan Oekraïne. Ook hebben ze besloten dat de weg van Oekraïne naar het NAVO-lidmaatschap "onomkeerbaar" is.

Meer uit Buitenland

Vertrekhal luchthaven Charleroi ontruimd om pakketje

CHARLEROI (ANP) - De vertrekhal van de internationale luchthaven van Charleroi is volgens Belgische media vrijdagavond geëvacueerd omdat er een verdacht pakketje was aangetroffen. Volgens de baas van de ook bij Nederlanders geliefde luchthaven, Philippe Verdonck, zijn er geen grote problemen. De evacuatie is rustig verlopen.

1 uur geleden
Doden door instorten steiger Zwitserland

PRILLY (ANP/DPA/AFP) - Zeker drie arbeiders zijn omgekomen door het instorten van een steiger in het westen van Zwitserland. Volgens de politie raakten nog eens acht mensen gewond bij het incident in Prilly bij Lausanne. Vier van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

4 uur geleden
Rusland: 'deep state' VS verborg Bidens mentale gesteldheid

MOSKOU (ANP) - Rusland stelt dat de ware mentale gesteldheid van de Amerikaanse president Joe Biden steeds beter duidelijk wordt, nu hij zich donderdag weer versprak en de Oekraïense Volodymyr Zelensky verwarde met de Russische Vladimir Poetin. De Amerikaanse "deep state" en media zouden Bidens toestand lang verborgen hebben gehouden, zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

5 uur geleden
Extreemrechts en -links in Europarlement willen Von der Leyen niet

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe extreemrechtse groep Patriotten voor Europa, met de PVV, wil niet dat Ursula von der Leyen een tweede termijn krijgt als voorzitter van de Europese Commissie. Ook de Linkse fractie wil haar niet nog eens vijf jaar als voorzitter. Dit hebben de woordvoerders van de twee politieke groeperingen in het Europees Parlement vrijdag gezegd. Donderdag stemt het nieuwe Europese Parlement over de kandidatuur van Von der Leyen.

7 uur geleden
Israël en Egypte praten over elektronisch toezicht bij grens Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - Onderhandelaars uit Egypte en Israël zijn in gesprek over het opzetten van een elektronisch surveillancesysteem bij de grens tussen Egypte en de Gazastrook. Israël wil tot nog toe dat grensgebied niet verlaten, maar voor Hamas is die terugtrekking een voorwaarde voor een staakt-het-vuren.

9 uur geleden
Raad van Europa maant Griekenland te stoppen met pushbacks

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa heeft Griekenland opnieuw opgeroepen te stoppen met pushbacks van illegale immigranten, zowel op land als in bootjes op zee. Ook moet Griekenland de leefomstandigheden en de behandeling van vreemdelingen in detentiecentra drastisch verbeteren, stelt de Europese mensenrechtenorganisatie in een vrijdag gepubliceerd rapport.

10 uur geleden
Vier migranten omgekomen bij oversteekpoging Kanaal

PARIJS (ANP/AFP) - Vier migranten zijn omgekomen bij hun poging vanuit Frankrijk het Kanaal naar Engeland over te steken. Zij zaten met tientallen anderen op een boot die kapseisde, meldt de Franse kustwacht. 63 anderen werden levend uit het water gehaald.

11 uur geleden