Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Starmer bevestigt dat hij einde maakt aan Rwanda-deal

Starmer bevestigt dat hij einde maakt aan Rwanda-deal

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De vrijdag aangetreden Britse premier Keir Starmer heeft zaterdag bevestigd dat zijn regering niet verdergaat met de Rwanda-deal. Hiermee eindigt het omstreden programma nog voordat het tot uitvoering is gebracht.

De conservatieve regering van Starmers voorganger Rishi Sunak sloot een deal met Rwanda om asielzoekers die met kleine bootjes arriveerden in het Verenigd Koninkrijk naar het Afrikaanse land te sturen. De eerste gedwongen uitzettingen zouden deze maand plaatsvinden, maar dat gaat dus niet door.

"Het programma voor Rwanda was dood en begraven voordat het begon", zei Starmer. Volgens de premier heeft de deal asielzoekers er nooit van weerhouden de overtocht met kleine bootjes te maken. Dit jaar hebben al ruim 12.000 mensen de overtocht naar het VK gemaakt, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is 18 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Verkiezingsbelofte

Het afschaffen van het Rwanda-plan was een verkiezingsbelofte van Starmer. In plaats daarvan wil hij mensensmokkelaars aanpakken die migranten helpen de oversteek te maken. Ook moet er een nieuwe elite-eenheid voor grensbewaking komen, zei Starmer.

Vrijdag meldde The Telegraph al op basis van bronnen binnen regeringspartij Labour dat het programma was afgeschaft.

Meer uit Buitenland

Oud-president van Peru wil in 2026 meedoen aan verkiezingen

LIMA (ANP/AFP) - De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori zal meedoen aan de verkiezingen in Peru in 2026. Dit heeft zijn dochter zondag bekendgemaakt. "Mijn vader en ik hebben gepraat en samen beslist dat hij de presidentskandidaat zal worden", vertelde Keiko Fujimori. Zij staat aan het hoofd van een rechts-populistische partij in het Zuid-Amerikaanse land.

1 uur geleden
Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

3 uur geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

4 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

5 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

6 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

8 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

8 uur geleden