Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stap Hooggerechtshof VS pakt ongunstig uit voor Apple

Stap Hooggerechtshof VS pakt ongunstig uit voor Apple

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Ontwikkelaars van apps krijgen in de Verenigde Staten de mogelijkheid om iPhone-gebruikers door te verwijzen naar goedkopere betaalopties buiten het systeem van Apple. Dat volgt uit een besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof om een beroepszaak niet in behandeling te nemen over de fikse commissies die Apple rekent in de App Store.

De eis om de regels van de App Store aan te passen komt voort uit de juridische strijd van Epic Games tegen Apple. Omdat beide partijen naar aanleiding van een eerdere uitspraak beroep hadden aangetekend bij het Hooggerechtshof, hoefde Apple zijn beleid nog niet te wijzigen. De huidige beslissing van het Hooggerechtshof zorgt er echter voor dat het vonnis van de lagere rechter alsnog van kracht wordt.

Epic, dat vooral bekend is van het spel Fortnite, had een zaak aangespannen tegen Apple en claimde dat het bedrijf een monopolist is. Een rechter ging daar eerder niet in mee, maar vond de eis van Apple dat bedrijven geen reclame mogen maken voor het aanbieden van online-aankopen buiten de App Store om niet kunnen.

Miljarden gemoeid

De stap van het Hooggerechtshof kan Apple vele miljarden aan inkomsten kosten. Bij aankopen in de App Store rekent Apple namelijk een commissie van 30 procent van het aankoopbedrag. Nu wordt het voor appmakers makkelijker om die kosten te omzeilen.

Veel ontwikkelaars van apps bieden consumenten de mogelijkheid om via de eigen website bijvoorbeeld abonnementen aan te schaffen. Omdat daarbij geen commissie aan Apple hoeft te worden betaald, is dat vaak goedkoper. Maar Apple zag dat niet graag en verbood het softwarebedrijven tot nu toe om in de eigen app de eigen klanten op die lagere prijzen te wijzen.

Meer uit Financieel

Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

OMAHA (ANP/RTR) - De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

40 minuten geleden
Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiƫle gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

1 uur geleden
Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

AMSTERDAM (ANP) - Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

5 uur geleden
Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.

5 uur geleden
Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. "We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar", voorziet een woordvoerder.

13 uur geleden
Apple wint na kwartaalcijfers, banenrapport stuwt beurzen New York

NEW YORK (ANP) - Techbedrijf Apple heeft vrijdag aan beurswaarde gewonnen na goed ontvangen kwartaalresultaten. De omzetdaling als gevolg van mindere iPhone-verkopen was minder erg dan analisten hadden verwacht. Ook kondigde Apple aan om voor 110 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, een beloning voor de aandeelhouders.

18 uur geleden
NAM wijst rekening extra kosten schadeafhandeling Groningen af

ASSEN (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil niet opdraaien voor extra kosten bij de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen die voortvloeien uit een nieuwe aanpak van het kabinet. Het ontbreekt namelijk aan een goede onderbouwing waarom die extra miljarden voor rekening komen van de NAM, schrijft het bedrijf dat gas won uit het Groningenveld in zijn jaarverslag.

19 uur geleden