Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

STAP-budget pas weer vanaf 28 februari aan te vragen

STAP-budget pas weer vanaf 28 februari aan te vragen

DEN HAAG (ANP) - Pas vanaf 28 februari is het weer mogelijk om een zogeheten STAP-budget aan te vragen, melden ministers Karien van Gennip (Sociale Zaken) en Dennis Wiersma (Onderwijs). Iedereen ouder dan 18 jaar kan 1000 euro aanvragen voor bijscholing, mits diegene geen AOW ontvangt. Ook moet de opleiding zijn geregistreerd in het STAP-register. Maar er zijn signalen dat misbruik wordt gemaakt van de regeling. Voordat er nieuwe aanvragen mogelijk zijn, wil het kabinet orde op zaken stellen.

Er wordt nu onderzoek gedaan naar ruim 3500 opleidingen bij 200 opleiders. Zolang dat onderzoek loopt, hebben de opleiders nog steeds recht op geld vanuit het STAP-budget. De overheid wil geen scholing subsidiëren die achteraf niet blijkt te voldoen aan de voorwaarden. Daarom wordt het zogenoemde 'januaritijdvak' overgeslagen en zijn aanvragen pas weer mogelijk vanaf 28 februari. Het totale budget van 160 miljoen euro dat beschikbaar is voor volgend jaar, blijft gelijk.

Het kabinet wil niet dat het budget wordt gebruikt als "ongepast verdienmodel". Van Gennip meldde aan de Kamer dat er "snoepreisjes" en cursussen mee gefinancierd werden die helemaal niet waren gericht op de arbeidsmarkt. Er komen onder meer keurmerken voor opleiders om aan te tonen dat zij voldoen aan de STAP-eisen. Ook wordt gekeken of het budget alleen kan worden ingezet in sectoren met tekorten zoals de ICT, het onderwijs, gezondheidszorg of techniek. Het kabinet werkt de maatregelen "de komende periode" verder uit.

Ruim 200.000 mensen hebben tot dusver gebruikgemaakt van de regeling.

Meer uit Politiek

Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 5e alinea

1 dag geleden
'Jammer' dat GroenLinks niet en PvdA wel in Fries college kan komen

DEN HAAG (ANP) - Het is "jammer" dat GroenLinks en PvdA elkaar in Friesland niet 'vasthouden', maar "het zijn nog steeds twee partijen", zegt een woordvoerder van GroenLinks. Dat de beide partijen straks in de Eerste Kamer een gezamenlijk fractie gaan vormen, betekent niet dat dit ook in provincies moet gebeuren, benadrukt de woordvoerder. "Dat is aan de gekozen Statenfracties zelf."

1 dag geleden
Minister herkent beeld niet dat helft clubs dreigt om te vallen

DEN HAAG (ANP) - Het beeld dat ruim de helft van de sportverenigingen op omvallen staat, herkent minister Conny Helder (Sport) niet. Volgens haar heeft een aantal clubs het wel zwaar, maar zijn de meeste verenigingen goed geholpen met regelingen van het kabinet en gemeenten, zei ze vrijdag na de ministerraad.

1 dag geleden
Zuid-Hollandse BBB gaat mee in natuuradviezen

DEN HAAG (ANP) - De Zuid-Hollandse fractie van de BoerBurgerBeweging (BBB) zegt "graag" mee te gaan in de adviezen van de Ecologische Autoriteit (EA) over de twee gebieden in Zuid-Holland waarvan de natuur nog niet op orde is. Dat laat BBB-lijsttrekker van de provincie Hans Veentjer desgevraagd weten.

1 dag geleden
Excuses Yeşilgöz om fouten beveiliging De Vries, Wiersum, Reduan B.

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft excuses aangeboden aan de nabestaanden van de vermoorde journalist Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en van de omgebrachte broer van kroongetuige Nabil B. De minister deed dat vanwege de fouten die zijn gemaakt bij de beveiliging van de drie mannen die allen een rol hadden in het grote liquidatieproces Marengo. Hoofdverdachte in deze strafzaak is Ridouan Taghi, die ervan is beschuldigd dat hij achter de moorden zit.

1 dag geleden
Verkenner Friesland stelt coalitie met BBB, PvdA, CDA en CU voor

LEEUWARDEN (ANP) - Verkenner voor Friesland Chris Stoffer heeft na een serie gesprekken met partijleiders een coalitie voorgesteld van BBB, PvdA, CDA en ChristenUnie. Deze partijen zorgen volgens Stoffer voor een sterke coalitie met 25 van de 43 zetels.

1 dag geleden
Groningen eist miljardenpakket voor inlossen ereschuld gaswinning

GRONINGEN (ANP) - Groningen eist een maatregelenpakket van minimaal 30 miljard euro voor het inlossen van de zogenoemde 'ereschuld' die ontstaan is door de gaswinning. Het miljardenpakket komt bovenop de kosten voor het versterken van panden en het herstellen van de schade, meldt de provincie, die hierover met het Rijk in gesprek wil.

2 dagen geleden