
Standbeeld verzetsvrouw Truus van Lier voor haar heldendaden
UTRECHT (ANP) - In Utrecht is vrijdagmiddag een monument ter ere van verzetsvrouw Truus van Lier onthuld. "Het beeld is een blijvend eerbetoon aan Truus van Lier en alle vrouwen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor onze vrijheid", sprak wethouder Anke Klein tijdens de onthulling in het Zocherpark.
De rechtenstudente schoot in de Tweede Wereldoorlog NSB'er Gerard Kerlen, hoofdcommissaris van de politie in Utrecht, dood. Hij stond op het punt een groep joodse mensen en verzetslieden te laten oppakken. Van Lier vlucht, duikt onder in Haarlem, maar wordt verraden. In 1943 werd zij op 22-jarige leeftijd gefusilleerd in concentratiekamp Sachsenhausen. Vrijdag zou zij 101 jaar oud zijn geworden.
Truus van Lier was een iconische verzetsvrouw. Op meerdere manieren kwam zij in de oorlogsjaren in verzet tegen de Duitse overheersing. Zij bracht onder meer een verzetskrant rond, hielp Joodse onderduikers en infiltreerde in de NSB. "Hannie Schaft kennen we allemaal, maar dit verhaal is onterecht onbekend gebleven", zei onlangs biograaf Jessica van Geel die een boek over Van Lier schreef, in het AD.
Onderbelicht
"Het werk van verzetsvrouwen is tot nu toe onderbelicht gebleven. Het vergt moed van een individu om in opstand te komen tegen onrecht en onderdrukking. Dit beeld nodigt voorbijgangers uit om daarover na te denken", aldus wethouder Klein.
Elk voorjaar bloeien voor Van Lier's heldenmoed - in de buurt van de plek waar zij Kerlen doodschoot - narcissen die samen haar voornaam vormen. Nu staat er nabij dat narcissenmonument ook een standbeeld. Vorig jaar onthulde burgemeester Sharon Dijksma al een plaquette bij het voormalige woonhuis van de Utrechtse verzetsheldin.
Meer uit Binnenland
VRIES (ANP) - De 'poederbrief' waarin uiteindelijk meel met een koekjesrecept bleek te zitten, zag er "anders" uit en was gericht aan de burgemeester. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Tynaarlo. De Drentse gemeente meldde dat meerdere gemeenten, mogelijk tweehonderd, de brief hadden ontvangen. Het gemeentehuis van Tynaarlo werd na de vondst ontruimd.
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 27-jarige man uit Den Haag voor het online misbruiken van jonge meisjes van 4 tot 13 jaar oud in Nederland en België. Ibrahim A. bekent dat hij zich voordeed als een vrouwelijke modellenscout die jonge slachtoffers vroeg naaktfoto's te sturen en video's waarop ze seksuele handelingen met zichzelf verrichten.
32 minuten geledenDRIEBERGEN (ANP) - De politie heeft woensdag vier mannen aangehouden voor drugssmokkel naar Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om 750 kilo cocaïne, verstopt in bloemenkarren, meldt de politie. De verdachten zijn een 49-jarige man uit Ridderkerk, twee 37-jarige mannen uit Urk en een 50-jarige man uit Maassluis. Bij doorzoekingen op verschillende plekken zijn tienduizenden euro's contant geld en gegevensdragers in beslag genomen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om laptops of harde schijven.
47 minuten geledenAMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.
1 uur geledenVRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
3 uur geleden