
Stakingen universiteiten tegen bezuinigingen beginnen in maart
LEIDEN (ANP) - Medewerkers en studenten van universiteiten beginnen volgende maand aan hun estafettestaking. Ze willen hun instellingen om de beurt voor een dag platleggen, uit protest tegen de bezuinigingen van meer dan een miljard euro per jaar die het kabinet wil doorvoeren. De vooralsnog eerste staking staat voor 10 maart gepland op de Universiteit Leiden. Een dag later volgt de Universiteit Utrecht, 13 maart is de Radboud Universiteit in Nijmegen aan de beurt.
Organisaties die bij de staking betrokken zijn, waaronder de Algemene Onderwijsbond (AOb) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), maakten de eerste stakingsdata donderdag bekend. Er zullen er meer volgen, verzekert LSVb-voorzitter Abdelkader Karbache. "Het idee is dat wij wekenlang gaan staken, we willen de grootst mogelijke acties tegen deze bezuinigingen. Het gaat om onze kennis en om de toekomst voor onze kinderen", zegt hij.
Nadat op de plannen veel kritiek was gekomen, besloot het kabinet eerder al het plan te laten varen om weer een 'langstudeerboete' in te voeren. Het grootste deel van de bezuinigingen op onderwijs en onderzoek bleef echter staan. De AOb spreekt van "de sloop van het hoger onderwijs". Volgens de onderwijsbond bestaat onder de leden grote bereidheid om te gaan staken. Dat gaat niet alleen op universiteiten gebeuren, maar ook op hogescholen.
Eind november demonstreerden zo'n 25.000 mensen op het Malieveld in Den Haag tegen de plannen van het kabinet. WOinActie constateert dat dit "het kabinet er niet van heeft kunnen overtuigen om de desastreuze bezuinigingen op onderwijs en wetenschap terug te draaien". Daardoor zijn hardere acties volgens de actiegroep noodzakelijk.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De politie heeft dinsdag 75 mensen aangehouden bij een pro-Palestijnse demonstratie bij een vestiging van de Universiteit Leiden aan de Turfmarkt in Den Haag. 74 van hen zijn opgepakt voor vernieling, een voor doxing, meldt de politie.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse politie heeft een Bulgaarse verdachte in beeld voor betrokkenheid bij de moord op de Iraanse activist Ahmad Mola Nissi (52) in 2017. De man zit in het buitenland in de gevangenis voor een andere moord. Nederlandse rechercheurs hebben de verdachte gesproken, meldt de politie dinsdag.
11 uur geledenHEILOO (ANP) - In het Noord-Hollandse Heiloo is dinsdagavond een vrouw om het leven gekomen door een aanrijding met een trein. De politie meldt dat ze aan de zijkant van een langsrijdende trein werd meegesleurd. Volgens de politie lijkt het erop dat er sprake is van een noodlottig ongeval.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Faunabescherming gaat bezwaar maken tegen de vergunning die de provincie Gelderland afgeeft om een wolf in Nationaal Park De Hoge Veluwe te doden. De organisatie gaat de rechtbank om een ordemaatregel vragen waardoor er meer tijd komt om naar de vergunning te kijken, meldt voorzitter Niko Koffeman.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.
14 uur geledenASSEN (ANP) - Drenthe trekt meer geld uit voor dierhouders die subsidie willen aanvragen om wolfwerende rasters neer te zetten. De komende maanden is 600.000 euro extra beschikbaar, bovenop de 565.000 euro die begin dit jaar werd vrijgemaakt voor het plaatsen van de hekken die dieren moeten beschermen tegen wolvenaanvallen. De provincie doet dat omdat er veel belangstelling is voor de subsidieregeling.
15 uur geleden