
Stakingen bij melkpoederconcern Ausnutria na reorganisatie
ZWOLLE (ANP) - Werknemers van melkpoederbedrijf Ausnutria leggen maandag in Leeuwarden en Heerenveen het werk neer, hebben vakbonden FNV en CNV aangekondigd. Volgens de bonden is het personeel boos over een reorganisatie die 121 van circa 900 banen in Nederland kost.
Ausnutria houdt zich bezig met het produceren van baby- en kindervoeding en is vooral actief op de Chinese markt. Daar nemen de verkopen af en daarom zouden er op de locaties in Ommen, Kampen en Leeuwarden banen moeten verdwijnen. FNV en CNV rekenen op enkele honderden stakers. Vakbondsleden in de fabrieken in Kampen en Ommen worden begin volgende week ook nog opgeroepen om te staken.
De bonden zijn vooral verbolgen over de manier waarop het bedrijf omgaat met de werknemers die hun baan verliezen. Ze eisen een hogere ontslagvergoeding voor de werknemers. Ausnutria zou nu 0,6 maandinkomen per gewerkt dienstjaar bieden. CNV-bestuurder Rick Pellis noemt dat "heel erg mager". "Wij hebben als vakbonden een ultimatum neergelegd bij Ausnutria waarin wij dezelfde ontslagvergoeding eisen als wij destijds met Friesland Campina hebben afgesloten", aldus de vakbondsbestuurder. Bij Friesland Campina kreeg iedereen onder de veertig voor elk gewerkt dienstjaar een maandloon, boven de veertig was dat anderhalf maandloon per gewerkt jaar.
Verspilling
Ausnutria "betreurt" dat er volgende week gestaakt zal worden. "Hoewel wij het stakingsrecht uiteraard respecteren, doen wij een beroep op de vakbonden om de stakingen op een verantwoorde manier te laten verlopen", zegt het bedrijf in een verklaring. Daarmee doelt het op het zoveel mogelijk voorkomen van verspilling. "Het op meerdere productielocaties tegelijkertijd staken, brengt het risico met zich mee dat wij grote hoeveelheden melk en/of wei moeten laten vernietigen. In een wereld waar voedselverspilling een centraal thema is, is dit ethisch onaanvaardbaar", stelt het concern.
Bij de reorganisatie verdwijnt de fabriek in Ommen en wordt de productie verplaatst naar een fabriek in Heerenveen, waardoor voor 69 vaste werknemers collectief ontslag is aangevraagd. Ook in Kampen en Leeuwarden verliezen tientallen werknemers hun baan en er worden volgens de bonden zo'n dertig vacatures niet meer ingevuld.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag omlaag, na een nieuwe tariefaanval van Donald Trump op Canada. De Amerikaanse president wil vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent invoeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen. De handelsstrijd tussen de twee buurlanden lijkt daarmee weer op te laaien.
5 minuten geledenHOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
40 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
42 minuten geledenRIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
2 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
2 uur geleden