Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staking ziekenhuizen lijkt rustig te verlopen

Staking ziekenhuizen lijkt rustig te verlopen

DEN BOSCH (ANP) - De staking van ziekenhuispersoneel is "netjes georganiseerd", zegt een woordvoerster van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Ongeveer de helft van de afdelingen en poliklinieken in het ziekenhuis doet mee aan de actie. Patiënten van wie de afspraak moest worden afgezegd zijn daar van tevoren over gebeld. Volgens de woordvoerster zijn er nog geen patiënten onnodig naar het ziekenhuis gekomen.

Ook in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen verloopt de staking donderdag zonder chaos, zegt een woordvoerster daar. In totaal doen 32 afdelingen van het ziekenhuis mee aan de actiedag, "het merendeel dus". Op de afdelingen die meedoen draait personeel een zondagsdienst, wat wil zeggen dat alleen spoedeisende zorg doorgaat. Daarnaast worden ook kinderen en kankerpatiënten gewoon behandeld, benadrukt de woordvoerster. Dat is in meer ziekenhuizen het geval.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis krijgt donderdag vooral vragen van patiënten die willen weten of hun afspraak op vrijdag wel doorgaat. De actiedag duurt 24 uur en eindigt dus officieel vrijdagochtend om 8.00 uur. Ook het Wilhelmina Ziekenhuis krijgt telefoontjes van mensen die zeker willen weten dat ze niet voor niets naar het ziekenhuis komen. "En we zeggen steeds: als uw afspraak niet is afgezegd, gaat hij vandaag gewoon door."

Verschillende gevallen

Beide ziekenhuizen zeggen dat het verzetten van afspraken en operaties relatief makkelijk lukt. Hoelang iemand moet wachten voor zijn of haar operatie alsnog kan doorgaan, verschilt per persoon, zegt het Jeroen Bosch Ziekenhuis. "En per aandoening of behandeling." De wachttijd kan mogelijk oplopen tot een paar weken.

Medewerkers van tientallen ziekenhuizen leggen donderdag hun normale werk neer omdat ze een betere cao eisen. Ze willen meer loon, maar ook betere afspraken over bijvoorbeeld werkroosters en beschikbaarheidsdiensten. Werkgeverskoepel NVZ heeft al gezegd het geld niet te hebben om aan de eisen te kunnen voldoen.

Sit-ins

Stakende medewerkers organiseren donderdag allerlei acties in de ziekenhuizen. Zo worden er op meerdere locaties sit-ins gehouden. Medewerkers gaan samen op de grond zitten omdat de NVZ hén naar eigen zeggen laat zitten.

Meer uit Gezond

Oorsuizen tijdens gebruik pijnstiller tramadol

DEN BOSCH (ANP) - Tijdens het gebruik van pijnstiller tramadol kan oorsuizen ontstaan of erger worden, zegt Bijwerkingencentrum Lareb. De organisatie ontving er meerdere meldingen over.

1 dag geleden
Ouderen en risicogroepen kunnen komend najaar coronaprik halen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en risicogroepen kunnen ook komend najaar een coronaprik halen, schrijft demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Ze wacht een advies af dat de Gezondheidsraad eind maart uitbrengt om te bepalen welke groepen sowieso in aanmerking komen voor een vaccinatie. Mensen die niet tot de doelgroep horen, kunnen ook in aanmerking komen als bijvoorbeeld een arts dat adviseert of ze een kwetsbaar gezinslid hebben.

2 dagen geleden
Provincie benadrukt belang gezondheid bij verduurzaming Tata

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland benadrukt dat de verduurzaming van Tata Steel "hand in hand" moet gaan met een gezondere leefomgeving. Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond wordt door het provinciebestuur dan ook gezien als ondersteuning van het standpunt dat gezondheid belangrijk is bij de toekomstige ontwikkelingen van de staalfabriek in IJmuiden.

3 dagen geleden
Griepepidemie zwakt verder af volgens cijfers huisartsen

UTRECHT (ANP) - Opnieuw zijn afgelopen week minder mensen naar de huisarts gegaan omdat ze grieperig waren. Het ging vorige week om 48 op de 100.000 mensen, becijfert gezondheidsinstituut Nivel. Dat is eigenlijk onder de grens van een griepepidemie, maar de epidemie is nog niet officieel voorbij. Dat heeft ermee te maken dat nog wel relatief veel griepvirussen worden gevonden in monsters die bij patiënten zijn afgenomen. Ook dat telt mee in de afweging.

3 dagen geleden
Advocaat omwonenden Tata: advies is erg belangrijk voor strafzaak

AMSTERDAM (ANP) - Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond is "ontzettend belangrijk" voor de strafzaak die loopt tegen Tata Steel, benadrukt Bénédicte Ficq, die optreedt als advocaat van de omwonenden in de zaak. Een essentieel onderdeel in het advies is volgens haar dat de groep de uitstootcijfers van Tata Steel te onduidelijk vindt en signaleert dat het bedrijf "terughoudend lijkt" met het delen van absolute waarden.

3 dagen geleden
Heijnen: gezondheid moet echt verbeteren in omgeving Tata

DEN HAAG (ANP) - Bij de voorgenomen investeringen van het kabinet in Tata Steel, zullen zeker eisen worden gesteld aan de gezondheid van omwonenden. Dat zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een eerste reactie op het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond. Aan welke eisen ze denkt, wil ze nog niet zeggen. Ze wil eerst het rapport bestuderen. Wel tekent ze erbij aan dat die eisen wel "haalbaar" moeten zijn voor Tata. "We willen ook proberen staalproductie in Nederland te behouden." Het kabinet wil dat wel op een groene manier doen, zegt Heijnen.

3 dagen geleden
Expertgroep: gezondheid omwonenden Tata mogelijk extra belast

DEN HAAG (ANP) - De gezondheid van omwonenden van Tata Steel staat komende jaren mogelijk extra onder druk. De Expertgroep Gezondheid IJmond signaleert dat woensdag in een eerste advies aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. De gezondheid van omwonenden moet daarom centraal staan als de overheid geld stopt in de verduurzaming van Tata Steel.

3 dagen geleden