Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staking: meeste bussen Eindhoven en Venlo rijden volgens FNV niet

Staking: meeste bussen Eindhoven en Venlo rijden volgens FNV niet

EINDHOVEN (ANP) - Het merendeel van de buschauffeurs in Eindhoven en Venlo staakt, vertelt Marijn van der Gaag, bestuurder bij FNV. "Zo'n 75 procent legt het werk neer. We zitten goed op koers." Volgens Fred Kagie, voorzitter Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), kan ongeveer de helft van de geplande ritten niet doorgaan.

De chauffeurs staken zaterdag omdat ze een hoger loon willen en minder werkdruk. "De dienstregelingen voor buschauffeurs zijn heel erg zwaar", zegt Van der Gaag. "Er is een tekort aan personeel en het ziekteverzuim neemt enorm toe. Ondertussen worden dienstregelingen steeds voller gepland en komt veel druk te liggen op de pauzes."

In totaal zijn in Eindhoven zo'n tachtig buschauffeurs ingepland. "We hebben het weekend gekozen omdat we scholieren in hun eindexamens niet willen lastigvallen met een staking", aldus Van der Gaag. "Maar we wilden wel echt nu een signaal afgeven."

Moeilijke situatie

VWOV-voorzitter Kagie zegt de staking niet goed te begrijpen. "FNV wil heel veel meer geld, terwijl de andere vakbond CNV al gezegd heeft akkoord te zullen gaan met de cao zoals die er nu ligt." Volgens het cao-voorstel moeten de lonen in juli 2,8 procent omhooggaan. "Hoger dan ons eindbod gaan we niet."

Volgens Kagie zit het openbaar vervoer vlak na de coronacrisis nog steeds in een moeilijke situatie. "We hebben nu ongeveer 60 procent van onze reizigers terug. Lange tijd hebben we met lege bussen gereden." Om deze moeilijke tijd af te sluiten, is volgens de VWOV een overbruggings-cao nodig. Kagie zegt dat hij over de werkdruk tot voor kort nog geen commentaar had gehoord.

Het is de derde staking in een landelijke estafette voor een betere cao van het streekvervoer. Eerder werd gestaakt bij negen andere vestigingen. Afgelopen zaterdag reden veel bussen niet in Haaksbergen, Enschede en Hengelo. Ook in Tilburg gingen toen minder bussen de weg op.

Meer uit Binnenland

NVWA onderzoekt contacten met Duitse varkenshouder na uitbraak

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat na welke contacten er zijn geweest tussen Nederlandse bedrijven en de varkensboerderij vlak over de grens met Duitsland waar de Afrikaanse varkenspest is uitgebroken. De beschermingszones om het besmette bedrijf hebben nu nog geen invloed op Nederlands grondgebied, laat een woordvoerder van het ministerie van Landbouw weten.

1 uur geleden
Nog twee arrestaties om openlijke geweldpleging bij huis minister

NUNSPEET (ANP) - De politie heeft nog eens twee mannen aangehouden die worden verdacht van openlijke geweldpleging bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal op dinsdagavond. Het gaat om mannen van 26 en 30 jaar, beide afkomstig uit het Gelderse Nunspeet. Zij worden ook verdacht van het plegen van diefstal van een camera langs de weg.

1 uur geleden
FVD steunt aangekondigde boerenacties

TUIL (ANP) - Forum voor Democratie (FVD) steunt de aangekondigde acties van komende maandag door boeren. Dat zei FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren zaterdag op een bijeenkomst in het Gelderse Tuil over de stikstofplannen van het kabinet.

3 uur geleden
NS presenteert nieuwe, snelle intercity

ROTTERDAM (ANP) - De NS heeft zaterdag in Rotterdam het publiek kennis laten maken met een nieuwe versie van de intercity, ontwikkeld door de Franse fabrikant Alstom. De trein heeft een topsnelheid van 200 kilometer per uur en trekt, door extra aandrijving, sneller op dan gebruikelijke treinen op de hogesnelheidslijn. "Wat goed van pas komt in het kleine Nederland met relatief veel stops", aldus de NS.

3 uur geleden
Farmers Defence Force: geen idee wat er maandag gaat gebeuren

DEN HAAG (ANP) - De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft "geen idee wat er maandag allemaal gaat gebeuren", aldus vice-voorzitter Jos Ubels zaterdag. "Maar dat er wat gaat gebeuren, dat is wel zeker. Dat lees en hoor je overal", aldus Ubels.

5 uur geleden
Women on Waves krijgt aanvragen uit de VS voor abortusschip

AMSTERDAM (ANP) - De stichting voor abortusrechten Women on Waves krijgt aanvragen uit Amerika voor het laten uitvaren van het abortusschip, bevestigt oprichtster van de organisatie Rebecca Gomperts na berichtgeving van EenVandaag. Sinds het federale recht op abortus in de VS werd geschrapt nam het aantal hulpvragen aan abortusrechtenorganisaties sowieso toe, aldus de abortusarts.

7 uur geleden
Duikteams halen 5700 kilo afval van scheepswrakken in Noordzee

DEN HAAG (ANP) - Duikteams hebben in de afgelopen week ongeveer 5700 kilo aan visnetten en vislood verwijderd van Nederlandse, Belgische en Franse wrakken, meldt Stichting Duik de Noordzee Schoon zaterdag. De organisatie noemt scheepswrakken "biologische hotspots in zee".

7 uur geleden