Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staking legt productie brouwerijen Heineken plat

Staking legt productie brouwerijen Heineken plat

UTRECHT (ANP) - Honderden medewerkers van Heineken zijn vrijdagochtend in staking gegaan voor een betere cao. Daarom heeft Heineken de productie stilgelegd bij de brouwerijen in Den Bosch en Zoeterwoude. Ook bij frisdrankfabrikant Vrumona in Bunnik, onderdeel van het bierconcern, wordt er gestaakt.

FNV-bestuurder Niels Suijker zegt dat zich bij het begin van de ochtenddienst al zo'n 250 werknemers als stakers hebben ingeschreven. Later op de dag verwacht hij nog meer stakers, als andere ploegen beginnen. De actie zal in totaal 24 uur duren. Volgende week zal er van maandagmiddag tot en met donderdagmiddag nogmaals worden gestaakt, kondigt Suijker aan.

Een woordvoerder van Heineken weet niet precies hoeveel stakers er zijn. Volgens hem is de productie uit veiligheidsoverwegingen stilgelegd. Tot lege bierschappen in de supermarkt zal de actie sowieso niet leiden want van dat bier bestaan grote voorraden, geeft de woordvoerder aan. Als brouwerijen tijdelijk stilliggen kan dat normaal alleen de levering aan de horeca raken, maar dat probleem speelt nu niet omdat de horeca vanwege de coronamaatregelen gesloten is.

Magere loonsverhoging

Aanleiding voor de staking is het vastlopen van de onderhandelingen over een nieuwe cao. FNV vindt dat Heineken zijn personeel probeert af te schepen met een magere loonsverhoging. De voorgestelde loonsverhoging zou lager zijn dan de inflatie. Ook miste de bond in het bod van de brouwer een goede regeling om eerder te kunnen stoppen met werken en een hogere reiskostenvergoeding.

Heineken had al aangegeven de staking voorbarig te vinden. Het bedrijf wil naar eigen zeggen juist met FNV in gesprek blijven. De bond onderhandelt met Heineken over drie verschillende cao’s, voor het hoofdkantoor, voor de commerciële tak en voor de brouwerijen. De staking vindt alleen plaats bij de brouwerijen. Onder deze cao vallen rond de 1300 werknemers.

Meer uit Financieel

EU eens over verbod op vernietiging onverkochte kleding

BRUSSEL (ANP) - Onverkochte kleding en schoenen mogen in de Europese Unie binnenkort niet meer zomaar worden vernietigd. Ook tal van andere producten moeten duurzamer worden ontworpen en minder vaak op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven belanden, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.

22 minuten geleden
Uitgever videogame Grand Theft Auto lager op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computergamebedrijf Take-Two Interactive Software, de uitgever van het zeer populaire spel Grand Theft Auto, stond dinsdag bij de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Dochteronderdeel Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

48 minuten geleden
Storing Rabobank verholpen

UTRECHT (ANP) - De storing bij de Rabobank waardoor klanten dinsdag onder meer geen onlinebetalingen konden doen, is verholpen. Alle systemen werken weer, laat een woordvoerder weten.

1 uur geleden
Meer geshopt in week voor pakjesavond dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Het winkelend publiek in Nederland rekende in de week voor pakjesavond vaker af dan een jaar eerder, zowel in de winkels als online. Zaterdag was in winkels de drukste dag, zegt Betaalvereniging Nederland. Naar schatting rekenden mensen die dag ruim 20 miljoen keer iets aan de kassa in de winkel af voor een totaalbedrag van 579 miljoen euro, aldus de organisatie.

1 uur geleden
GfK: minder elektronica verkocht tijdens Black Friday

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders hebben in de week van koopjesfestijn Black Friday minder elektronische apparaten gekocht dan een jaar eerder, meldt marktonderzoeker GfK. De dagen waarin winkeliers stunten met grote kortingen zorgden door hogere gemiddelde prijzen wel voor een kleine omzetstijging.

2 uur geleden
Nederland en andere landen mogen geld steken in 'cloud'

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen mogen 1,2 miljard euro steken in de ontwikkeling van clouddiensten. De Europese Commissie laat de normaliter verboden staatssteun toe om de baanbrekende innovatie van de grond te krijgen.

3 uur geleden
Vliegverkeer luchthaven München hervat, nog wel grote beperkingen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het vliegverkeer van en naar de luchthaven van München wordt geleidelijk hervat. Dinsdagochtend konden vliegtuigen niet landen of opstijgen als gevolg van voorspelde ijzel. Wel waarschuwt de luchthaven dat reizigers rekening moeten houden met "massale beperkingen".

3 uur geleden