Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staking bij Tata Steel IJmuiden legt productie stil

Staking bij Tata Steel IJmuiden legt productie stil

IJMUIDEN (ANP) - Werknemers van Tata Steel in IJmuiden die verantwoordelijk zijn voor de toevoer van grondstoffen naar de hoogovens, hebben het werk neergelegd. Daardoor komt de staalproductie bij de hoogovens in de loop van de dag volledig stil te liggen, bevestigt Tata Steel na een bericht van vakbond FNV.

De eerste grote staking bij de IJmuidense staalfabriek in 28 jaar volgt op onrust over een voorgenomen reorganisatie bij de Europese activiteiten van het Indiase Tata Steel. Daarbij wordt gevreesd voor het verlies van duizend banen in Nederland. Ook is personeel boos over het vertrek van topman Theo Henrar van Tata Steel Nederland, dat door hen wordt gezien als ontslag van de directeur.

De staking duurt zeker tot 22.00 uur, zegt Roel Berghuis van FNV. Daarna zou in principe een volgende ploegendienst beginnen. Later wordt besloten of ook deze groep werknemers het werk neerlegt.

Twee hoogovens

Op het terrein in IJmuiden staan twee hoogovens, die de kern vormen van het productieproces van de staalfabriek. Een van die twee hoogovens stond al stil wegens onderhoud. De andere hoogoven zal door de gestokte toevoer later op de dag worden stilgelegd. Volgens FNV raakt de staking ook andere fabrieken van Tata Steel in IJmuiden. Leveringen aan klanten komen volgens een woordvoerder van Tata Steel nog niet in gevaar.

Vorige week stemden vakbondsleden die bij Tata Steel werken in grote meerderheid in met acties in IJmuiden. Die beslissing volgde op de afwijzing van een eisenpakket van FNV door de staalfabrikant. De vakbond eiste onder andere dat er geen gedwongen ontslagen vallen bij Tata Steel Nederland. Daarnaast wil FNV dat baangaranties die tot 2021 lopen worden verlengd tot 2026 en dat er geen onderdelen van Tata Steel Nederland verkocht worden.

Tata Steel Europe herhaalt in een reactie de oproep aan FNV om nu geen actie te voeren, hoewel er begrip is voor de zorgen onder het personeel. Stakingen zouden de problemen die spelen bij de staalfabrikant alleen maar verergeren. Net als andere bedrijven in de metaalsector lijdt Tata Steel onder de coronacrisis en fabriekssluitingen bij belangrijke klanten. "Het is nu juist van belang het gesprek te blijven voeren", aldus een woordvoerster.

Meer uit Financieel

DNB: deeltijdwerkers willen meer werken tegen hogere beloning

AMSTERDAM (ANP) - Een op de drie werkenden in Nederland wil meer uren werken als daar een hogere beloning tegenover staat. Ook willen mensen meer uren draaien als hun werk leuker zou zijn, als thuiswerken makkelijker kan en als er minder zorg voor kinderen zou zijn. Een op de tien is zelfs bereid meer te werken als de baas er simpelweg om zou vragen. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een enquête onder 1300 werkenden.

17 minuten geleden
Meer omzet voor parfumerieketen Douglas, maar nog wel verlies

DÜSSELDORF (ANP) - Parfumerieketen Douglas heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet zien stijgen vergeleken met een jaar eerder. Ook werd de winstgevendheid opgevoerd, maar tegelijkertijd was het van oorsprong Duitse concern meer geld kwijt aan leningen door de gestegen rente. Dat zorgde ervoor dat Douglas toch een verlies moest schrijven, maar wel veel minder dan een jaar eerder.

41 minuten geleden
Juventus-eigenaar Exor in kopgroep van afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Exor behoorde dinsdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, profiteerde van een koopadvies door ING. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal.

1 uur geleden
Toezichthouder: zonnepanelen via omvormer makkelijk te hacken

DEN HAAG (ANP) - Zonnepanelen zijn vaak makkelijk te hacken, meldt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Veel omvormers voor de panelen, die nodig zijn om zonne-energie om te zetten in te gebruiken elektriciteit, voldoen volgens de toezichthouder niet aan gestelde eisen. Daardoor kunnen ze storingen veroorzaken en toegang verlenen tot andere met het internet verbonden apparaten.

2 uur geleden
Adviescollege: regeldruk kostte Nederland opnieuw meer geld

DEN HAAG (ANP) - De regeldruk in Nederland door nieuwe wetgeving kostte bedrijven vorig jaar structureel 194 miljoen euro meer. Ook zelfstandigen gingen er op achteruit en waren 2 miljoen euro meer kwijt. Voor burgers werden wel barrières weggenomen. Zij zijn structureel 45 miljoen euro minder kwijt als gevolg van regelgeving. Die cijfers komen naar voren uit het jaarverslag van het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR).

2 uur geleden
Beleggers wachten op goedkeuring Amerikaanse schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs wachten dinsdag vooral op de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal. Afgelopen weekeinde bereikten de Democraten en Republikeinen al een principeakkoord over het verhogen van het schuldenplafond van de overheid. Maar die deal moet nog worden goedgekeurd. Het Amerikaanse Congres zal waarschijnlijk woensdag stemmen over het akkoord. Zonder een verhoging van het schuldenplafond zullen de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten.

2 uur geleden
Consumentenbond: basisboodschappen in half jaar 15 procent duurder

DEN HAAG (ANP) - De prijzen voor basisboodschappen als rijst, groenten en brood zijn in een half jaar met 15 procent gestegen. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een inventarisatie bij veertien supermarktketens. Daaruit komt verder naar voren dat Spar de duurste supermarkt was voor deze boodschappen, Dirk de goedkoopste. Wel merkt de Consumentenbond dat de prijsstijging afvlakt.

3 uur geleden