Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staking bij Nederlandse fabrieken Cargill

Staking bij Nederlandse fabrieken Cargill

AMSTERDAM (ANP) - Honderden medewerkers van de vier Nederlandse fabrieken van het Amerikaanse voedselconcern Cargill, een grote verwerker van graan, hebben het werk neergelegd. In totaal doen ongeveer vierhonderd medewerkers aan de actie mee, meldt vakbond FNV. Er wordt gestaakt vanwege onvrede over de onderhandelingen voor de cao voor productiemedewerkers.

In Amsterdam ligt de fabriek al stil, op andere locaties wordt het productieproces stilgelegd. Dat kan soms een dag tot een etmaal duren, aldus de bond. De stakingen zijn voor onbepaalde tijd zolang het bedrijf niet met een beter bod komt, zegt vakbondsbestuurder Jos Hendriks.

In totaal werken er volgens FNV bij Cargill in Nederland ongeveer 2300 mensen, 650 van hen vallen onder de productie-cao waar nu over gesteggeld wordt. Sinds afgelopen zomer is er geen nieuwe cao. "De werkgever schijnt haar medewerkers niet serieus te nemen. We zijn er klaar mee. De fabrieken gaan plat", aldus de bond. Die vindt dat het bedrijf misbruik maakt van de coronapandemie en "claimt dat er geen financiële ruimte is", terwijl Cargill volgens de bond afgelopen jaar wel veel winst heeft gemaakt.

Cargill zegt in een verklaring dat er in meerdere fabrieken voorbereidingen worden getroffen voor acties. Het bedrijf vindt de loonsverhoging die de vakbonden willen "onacceptabel" en betreurt hun opstelling. Volgens een woordvoerder is Cargill van "cruciaal belang" voor het leveren van producten aan de levensmiddelen- en farmaceutische industrie. Gezien de coronapandemie zouden productieonderbrekingen momenteel daarom "onaanvaardbaar" zijn.

Meer uit Financieel

Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

6 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

7 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

7 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

7 uur geleden
NN verwacht verzekeringspremies te moeten verhogen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN verwacht de premies voor verzekeringen opnieuw te moeten verhogen vanwege de sterke prijsstijgingen. De premies voor particuliere inboedel- en schadeverzekeringen stegen dit jaar al gemiddeld met 5 procent, zegt topman David Knibbe in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

10 uur geleden
Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

10 uur geleden
Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

12 uur geleden