Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stakende Spaanse truckers veroorzaken voedseltekorten

Stakende Spaanse truckers veroorzaken voedseltekorten

MADRID (ANP/RTR) - De staking van Spaanse vrachtwagenchauffeurs zorgt voor steeds meer problemen. In supermarkten door het hele land ontstaan al tekorten en dat lijkt voorlopig niet te veranderen. Drie Spaanse truckersvakbonden hebben zich namelijk bij de staking aangesloten. Ze noemden een pakket met lastenverlichtende maatregelen ter waarde van 500 miljoen euro dat de Spaanse regering had aangekondigd onvoldoende om de stijgende dieselprijzen te compenseren.

De truckers staken al sinds vorige week vanwege de hoge brandstofprijzen en houden onder meer distributiecentra geblokkeerd. Verschillende bedrijven hebben al aangegeven problemen te ondervinden, waaronder Volkswagen dat een fabriek moest sluiten. Levensmiddelenproducent Danone en brouwer Heineken waarschuwden dat ze dit mogelijk ook moeten doen.

Het steunpakket van de Spaanse regering bestaat uit directe steun voor de truckers en zou begin volgende week van kracht moeten worden. De drie chauffeursvakbonden bekritiseren het plan echter omdat "het niet duidelijk is waar het uit gaat bestaan, hoe het zal werken en hoeveel elke vrachtwagenchauffeur krijgt". De drie bonden sloten zich aan bij een gelegenheidsverbond van afzonderlijke truckers en eigenaren van kleine transportbedrijven die sinds begin vorige week staken.

Als reactie op de steun van de vakbonden voor de staking heeft transportminister Raquel Sánchez al laten weten dat de regering nu een algehele prijsverlaging voor brandstoffen overweegt.

Meer uit Buitenland

VS zullen niet akkoord gaan met bufferzone in Gazastrook

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten zullen zich verzetten tegen de invoering van een bufferzone in de Gazastrook die de oppervlakte van het gebied zou verkleinen, meldt Matthew Miller, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

26 minuten geleden
Britse migratieminister weg na ruzie over deportatie migranten

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse minister van Migratie, Robert Jenrick, is opgestapt. Hij vindt dat een nieuw plan van premier Rishi Sunak om migranten uit te zetten naar Rwanda niet ver genoeg gaat en geen oplossing biedt voor de migratiecrisis waar het Verenigd Koninkrijk volgens hem mee kampt.

1 uur geleden
G7-landen komen met invoerbeperkingen voor Russische diamanten

WASHINGTON (ANP) - De landen die samenwerken in de G7 gaan het moeilijker maken om vanuit Rusland diamanten in te voeren. De maatregel gaat vanaf het nieuwe jaar gelden voor alle "niet-industriële diamanten die gewonnen, verwerkt of geproduceerd" zijn in Rusland. Later vallen ook Russische diamanten die verwerkt zijn in andere landen onder de regel, staat in een verklaring van de G7.

1 uur geleden
Voortgang op de klimaattop: onderhandelaars zitten in loopgraven

DUBAI (ANP) - Landen liggen na een week op de klimaattop in Dubai nog ver van elkaar af, zeker als het gaat om het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Dat signaleren onderzoeker Sylvia Karlsson-Vinkhuyzen van Wageningen University (WUR) en beleidsadviseur Hilde Stroot van Oxfam Novib woensdag. "Na een goed begin van de top is het nu heel ingewikkeld", zegt Karlsson-Vinkhuyzen. "De partijen lijken in loopgraven te zitten en komen nog niet dichter bij elkaar."

2 uur geleden
Organisatie: nederzettingen Oost-Jeruzalem uitgebreid

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische autoriteiten hebben volgens de organisatie Peace Now de bouw van honderden woningen in het bezette Oost-Jeruzalem goedgekeurd. Dat zou een uitbreiding van de omstreden nederzettingen betekenen. "Als er geen oorlog had gewoed, zou dit een hoop reuring opgeleverd hebben", zegt Hagit Ofran van de Israëlische organisatie.

2 uur geleden
Biden: als Poetin Oekraïne inneemt, stopt hij daar niet

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat "als Poetin Oekraïne inneemt, hij daar niet zal stoppen". Volgens Biden zal Rusland na winst in Oekraïne mogelijk een NAVO-lid aanvallen "en zullen Amerikaanse soldaten met Russische soldaten moeten vechten".

2 uur geleden
Zelensky aan G7: Rusland rekent erop dat steun Oekraïne instort

KYIV (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat Rusland erop rekent dat westerse steun aan Oekraïne instort. Hij waarschuwde voor dat scenario tijdens een virtuele meeting met de leiders van de G7, een groep van zeven industrielanden waaronder de Verenigde Staten.

3 uur geleden