
Stadsverwarming komt deels in handen overheid, Kamer akkoord
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel om overheden gedeeltelijk eigenaar te maken van stadsverwarming. Op die manier hoopt demissionair klimaatminister Sophie Hermans (VVD) de kosten voor gebruikers van deze warmtenetten te drukken. Momenteel zijn de warmtenetten grotendeels in handen van commerciële partijen die een monopoliepositie hebben op het net dat ze hebben aangelegd. Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat de kosten voor burgers binnen de perken blijven.
De wet is oorspronkelijk geschreven door toenmalig klimaatminister Rob Jetten (D66). In totaal is er meer dan vijf jaar aan voorbereiding aan voorafgegaan. De wet gaat nu naar de Eerste Kamer. Als die het voorstel goedkeurt, is er nog een overgangsperiode waarbij bestaande stadsverwarming eigendom van huidige uitbaters blijft.
Minister Hermans verwacht dat in de toekomst een derde van de Nederlandse huishoudens is aangesloten op een warmtenet. Deze stadsverwarming maakt gebruik van restwarmte die vrijkomt bij bijvoorbeeld fabrieken, energiecentrales of uit de aarde. "Hiermee verminderen we de druk op het stroomnet en worden we minder afhankelijk van energie uit het buitenland", aldus Hermans.
De Brabantse gedeputeerde Bas Maes vindt het goed nieuws dat de wet is aangenomen en "de warmtevoorziening terug in publieke handen komt". "Daarmee kunnen we als overheden weer de regie voeren op betaalbare en duurzame warmte voor Brabanders", stelt hij. De provincie heeft voorgesorteerd op het besluit. "Dat heeft ertoe geleid dat we samen met Enexis en Energiebeheer Nederland (EBN) al volop bezig zijn met het verkennen van een provinciaal warmtebedrijf. Dit alles om ervoor te zorgen dat we in de startblokken staan zodra de wet daadwerkelijk ingaat."
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het "hoogstwaarschijnlijk" dat bij een volgende voetbalwedstrijd in de hoofdstad tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv er geen supporters welkom zijn. Ze zei dat in een debat met de gemeenteraad over het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van 7 op 8 november vorig jaar.
1 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland zegt dankzij tijdelijke nieuwe stikstofregels onder strenge voorwaarden weer vergunningen te kunnen verlenen voor zaken als woningbouw en evenementen. Onder de nieuwe regels moeten indieners aantonen dat de uitstoot voor het bouwen van bijvoorbeeld huizen met ruim een derde wordt teruggebracht. Door een uitspraak van de Raad van State ligt de vergunningverlening sinds eind vorig jaar zo goed als stil.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting gaat nog eens kijken naar de uitvoerbaarheid van de gewijzigde wet regie volkshuisvesting. Het gaat vooral om een wijzigingsvoorstel van de PVV, waarin statushouders geen voorrang meer krijgen op een sociale huurwoning. Dat is door een Kamermeerderheid toegevoegd aan de regiewet. De BBB-bewindsvrouw heeft "aandacht voor de juridische houdbaarheid" van het amendement.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De SGP wil de stemming over de asielnoodmaatregelenwet uitstellen, zodat met spoed advies kan worden gevraagd over de strafbaarstelling van illegaliteit. De conservatief-christelijke partij is niet gerustgesteld door een brief hierover van minister David van Weel (Asiel, VVD). Daarin "lijkt de minister nu zonder onderbouwing te stellen dat álle hulp strafbaar is", schrijft de SGP op X.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Organisaties als de kerk of het Leger des Heils zullen niet snel worden bestraft als illegaliteit inderdaad strafbaar wordt, denken de partijloze premier Dick Schoof en minister David van Weel (Asiel, VVD). De demissionaire kabinetsleden geven hiermee antwoord op vragen van NSC. De coalitiepartij twijfelt over de steun aan de asielnoodmaatregelenwet omdat een wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaliteit strafbaar te stellen hieraan is toegevoegd.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De aanvullende begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is aangenomen in de Tweede Kamer, maar krijgt waarschijnlijk geen meerderheid in de Eerste Kamer. GroenLinks-PvdA stemde voor de begroting, waarin veel extra wordt bezuinigd, maar zei later dat dat een vergissing was.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil alsnog dat het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer onderzoek doet naar de gang van zaken rondom de kwestie van oud-Kamervoorzitter Khadija Arib. Zij werd beschuldigd van wangedrag op de werkvloer, waarna in NRC uitlekte dat er een onderzoek naar haar zou worden ingesteld.
4 uur geleden