Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stadskanaal en Groningen helpen Ter Apel bij opvang asielzoekers

Stadskanaal en Groningen helpen Ter Apel bij opvang asielzoekers

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenten Stadskanaal en Groningen vangen tijdelijk asielzoekers op vanwege de drukte in het nabijgelegen aanmeldcentrum in Ter Apel. Zo komen er in Stadskanaal verwarmde tenten waar plek is voor tweehonderd vluchtelingen. Groningen gaat honderd mensen opvangen en maakt later deze week bekend waar dat zal gebeuren, meldt de provincie in een gezamenlijk statement met de twee gemeenten.

De Groningse overheden waarschuwen voor een nieuwe crisis in Ter Apel, "omdat het Rijk en gemeenten in Nederland hun verantwoordelijkheid niet nemen". "De laatste weken verblijven tussen de 2400 en 2500 mensen in 'Ter Apel' terwijl de absolute bovengrens op 2000 ligt." In de verklaring staat verder dat ze vinden dat het Rijk en andere gemeenten "meer dan aan de beurt zijn", maar dat ze zich "gedwongen" voelen om het aanmeldcentrum in Ter Apel te hulp te schieten "en daarmee de gemeente Westerwolde terzijde te staan".

Verantwoordelijkheid

De opbouw van de tenten aan de Manegelaan in Stadskanaal begint dinsdag en naar verwachting is de tijdelijke opvang donderdag klaar voor gebruik, meldt de gemeente. De tenten staan er tot eind januari en de gemeente geeft hiermee gehoor aan een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De asielzoekers komen 's avonds met de bus in Stadskanaal aan, krijgen een warme maaltijd en een slaapplek. Zij vertrekken vervolgens de volgende ochtend weer naar Ter Apel in buurgemeente Westerwolde.

"We zien het als onze verantwoordelijkheid om bij te springen", zegt verantwoordelijk wethouder Ingrid Sterenborg. "Het liefst zou ik zien dat iedere gemeente in Nederland haar verantwoordelijkheid pakt, maar in de praktijk is dat helaas anders." Ze erkent dat opvang in een tent in deze tijd van het jaar "verre van ideaal" is. "Dat realiseren we ons heel goed. Maar de situatie in Ter Apel is enorm schrijnend." Volgens de wethouder is het dan ook beter om in een verwarmde tent te slapen dan buiten op de grond.

Crisisopvang

In Groningen komt een crisisopvang voor een periode van drie maanden, waar asielzoekers langer kunnen blijven dan alleen de nacht, zegt een woordvoerster de gemeente. Dit zal niet in tenten zijn maar op een locatie in de stad, die de gemeente woensdag - als de omwonenden zijn geïnformeerd - bekendmaakt.

Stadskanaal ving vorig jaar van juni tot december ook asielzoekers op dezelfde locatie in tenten op die niet terechtkonden in Ter Apel.

Meer uit Binnenland

7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

1 uur geleden
Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

2 uur geleden
Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

3 uur geleden
Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

7 uur geleden
Extra politiecontroles in Vlissingen na schietincidenten

VLISSINGEN (ANP) - De politie gaat extra controles uitvoeren in en rond het Middengebied in Vlissingen, na meerdere schietincidenten. Deze week werd er op verschillende plaatsen in de stad geschoten. Dat gebeurde binnen één etmaal. Ook was er een steekincident.

8 uur geleden
Hongerstakers Maastricht gaan door tot eisen zijn ingewilligd

MAASTRICHT (ANP) - De vijf pro-Palestijnse hongerstakers aan de Universiteit Maastricht (UM) gaan door tot hun eisen zijn ingewilligd. Ze begonnen drie dagen geleden met hun actie en zijn boos op de universiteit omdat die volgens hen de hongerstaking negeert en zo hun gezondheid in gevaar brengt. Ze willen een eind aan wat ze "de door de UM gesponsorde genocide" noemen.

8 uur geleden
Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

MEERSSEN (ANP) - Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos. Eerder werden al de gasten van twee campings in Etenaken, bij Wijlre, geëvacueerd.

12 uur geleden