Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stadsbestuur Berlijn in beroep tegen uitspraak over demonstratie

Stadsbestuur Berlijn in beroep tegen uitspraak over demonstratie

BERLIJN (ANP/RTR) - Het Berlijnse stadsbestuur zegt dat het in beroep gaat tegen een gerechtelijke uitspraak die inhoudt dat een demonstratie tegen de coronamaatregelen zaterdag onder bepaalde voorwaarden mag doorgaan. De Berlijnse senaat had de demonstratie juist verboden nadat deelnemers van eerdere demonstraties geen afstand hadden gehouden of mondkapjes hadden gedragen.

De rechtbank stelde als voorwaarde dat het hoofdpodium voor de demonstratie verplaatst moet worden. Ook mag de afstand tussen de videoschermen niet kleiner zijn dan 300 meter en moeten de schermen met hekken worden omheind om te voorkomen dat mensen opeengepakt komen te staan. De organisatoren moeten er met behulp van een ordedienst en luidsprekermededelingen voor zorgen dat de demonstranten de voorgeschreven afstand van elkaar bewaren.

De organisatoren rekenen op vele duizenden deelnemers. Het aanvankelijke verbod leidde tot een stortvloed aan nieuwe aanvragen voor protestacties. De Berlijnse politie rukt zaterdag met meer dan 3000 agenten en waterkanonnen uit.

Risico op nieuwe besmettingen

De politie zei vrijdag voorbereid te zijn op eventuele gewelddadigheden nadat activisten hun volgers uit heel Europa op sociale media hadden opgeroepen om zich te bewapenen en naar de Duitse hoofdstad te komen voor de demonstratie. "Deze openlijk geuite bereidheid tot geweld tegen de autoriteiten is een nieuwe dimensie voor ons", zei vicepolitiechef Marco Langner op een persconferentie.

Onder de deelnemers worden ook personen verwacht die komen uit gebieden die door Duitsland als risicogebied zijn aangemerkt. Daarmee is er volgens de politie ook een verhoogd risico dat de demonstratie tot nieuwe besmettingen leidt. "Dit zijn mensen die tegen de coronamaatregelen zijn, dus we gaan ervan uit dat zij de afgelopen maanden geen voorzichtigheid hebben betracht", zei politiechef Barbara Slowik.

Meer uit Buitenland

Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

21 minuten geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

44 minuten geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

1 uur geleden
Armenië bereid alle etnische Armeniërs op te nemen uit Karabach

MOSKOU/JEREVAN (ANP/RTR) - De Armeens premier Nikol Pasjinian heeft in een toespraak gezegd dat het land bereid is alle etnische Armeniërs op te nemen uit de enclave Nagorno-Karabach. Die ligt ten oosten van Armenië, ingesloten door Azerbeidzjan. Officieel is de enclave waar al decennia strijd over is Azerbeidzjaans grondgebied. Afgelopen week voerde Azerbeidzjan een grote aanval uit om Nagorno-Karabach in te lijven.

3 uur geleden
Politie verijdelt verstoring start marathon Berlijn

BERLIJN (ANP/DPA) - De politie heeft kort voor het begin van de marathon van Berlijn een groepje betogers verwijderd. Die wilden de weg blokkeren door zich er vast te plakken. Dat gebeurde op de boulevard die van de Brandenburger Tor door een park naar het westen loopt, het beginpunt van de route van de marathon die later bij het bekende Berlijnse monument ook eindigt.

4 uur geleden
Franse rapper MHD tot 12 jaar veroordeeld wegens moord in 2018

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse rapper Mohamed Sylla, die bekend is onder de artiestennaam MHD, is na een proces van twee weken veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens de moord op een 23-jarige man in 2018. De rechtbank acht bewezen dat Sylla de hoofdrol heeft gespeeld bij de moord die onderdeel was van een conflict tussen jeugdbendes uit de wijk Cité des Chaufourniers en uit de aangrenzende wijk la Grange aux Belles in het noordoosten van Parijs.

4 uur geleden
Twee Palestijnen gedood door Israëlische militairen op Westoever

TULKARM (ANP/AFP) - Bij een Israëlische inval op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn zondag twee Palestijnen doodgeschoten volgens de Palestijnse gezondheidsdiensten. De inval was in Nur Shams, vlakbij de stad Tulkarm, circa 60 kilometer ten noorden van Jeruzalem.

6 uur geleden