Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stabiele omzet voor Coolblue, hoge kosten drukken op resultaat

Stabiele omzet voor Coolblue, hoge kosten drukken op resultaat

AMSTERDAM (ANP) - De omzet van elektronicawebwinkel Coolblue was vorig jaar nagenoeg gelijk aan de recordomzet over 2021. De inkomsten kwamen in 2022 voor een deel uit de groei van Coolblue in Duitsland. Maar ook uit de grote vraag naar energiebesparende producten, doordat de energieprijzen het afgelopen jaar flink zijn gestegen. Hoge kosten drukten echter op de resultaten van het bedrijf.

De omzet kwam in 2022 uit op 2,35 miljard euro, vorig jaar was dat 2,34 miljard euro. "Het is een recordomzet, maar wel een heel nipt record", geeft topman van Coolblue Pieter Zwart toe. Hij legt uit dat de minimale omzetstijging onder andere komt door het lagere consumentenvertrouwen. "Dat wordt deels gemeten door consumenten te vragen of zij op korte termijn duurzame goederen willen kopen, zoals wasmachines en televisies. Vooral voor wat betreft televisies stelden klanten hun aankoop vorig jaar uit. Ook laptops. Die werden een jaar eerder nog veel verkocht, omdat mensen thuis gingen werken. Het afgelopen jaar was die markt gewoon veel kleiner", aldus Zwart.

De operationele winst van Coolblue daalde tot 43 miljoen euro. In 2021 was dat nog 88,6 miljoen euro. Vorig jaar drukten de kosten op de resultaten van de webwinkel, kosten die voor meerdere sectoren omhoog zijn gegaan. Bijvoorbeeld de energiekosten, maar ook de kosten voor karton en salarissen. Om op termijn kosten te besparen, heeft Coolblue vorig jaar ingezet op meer efficiëntie, onder meer in het magazijn. Daarbij is ook afscheid genomen van uitzendkrachten, meldt Zwart.

Andere landen

Coolblue zag ook energieleverancier Coolblue Energie groeien, evenals de vraag naar energiebesparende producten. De energietak is ontstaan na de overname van energieleverancier ServiceHouse in 2021. Het doel van 100.000 nieuwe klanten werd vorig jaar niet gehaald, de teller bleef steken op 73.000 contracten. Zwart spreekt desondanks van een "bescheiden winst" voor Coolblue Energie.

In Duitsland wist Coolblue een omzet te boeken van 174 miljoen euro, tegen 94 miljoen euro een jaar eerder. Naast de webwinkel heeft Coolblue inmiddels ook twee fysieke winkels in Duitsland; dit jaar opende de tweede zijn deuren, in Essen.

Dit jaar wil Coolblue in alle landen waar de elektronicawebwinkel actief is nog minstens vijf winkels openen, waarvan twee in België. "De winkels zijn voor ons erg belangrijk. Enerzijds om online iets uit te zoeken wat snel daarna in de winkel kan worden opgehaald. Maar klanten vinden het ook fijn dat er een winkel is waar zij met vragen over een product terechtkunnen. En we zien dat Coolblue online vaker bezocht wordt als er een fysieke winkel in de buurt is."

Meer uit Financieel

Airlines omlaag op verder positief gestemde Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen eindigden maandag in het rood op de Europese beurzen. Ryanair heeft de winst het afgelopen kwartaal fors zien dalen door flinke druk op de ticketprijzen. De Ierse budgetvlieger verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zijn dan eerder gedacht. Het aandeel noteerde bij het slot 17 procent lager op de aandelenbeurs in Dublin. EasyJet, een andere budgetvlieger, verloor ruim 7 procent in Londen.

17 minuten geleden
Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

2 uur geleden
Techaandelen herstellen op Wall Street na recente zware verliezen

NEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse techbedrijven wisten maandag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq beleefden vorige week nog de slechtste beursweek sinds april dit jaar door de verkoopgolf in de techsector. Beleggers deden hun techaandelen vorige week van de hand door zorgen over de sterk gestegen waarderingen van deze aandelen. Deze week maken de resultaten van Tesla en Google-moederbedrijf Alphabet mogelijk duidelijk of de hoge waarderingen in de techsector gerechtvaardigd zijn.

2 uur geleden
Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

3 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

3 uur geleden
Bijna 6 miljoen reizigers Schiphol in juni, meer dan vorig jaar

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in juni bijna 6 miljoen passagiers verwerkt, wat 5 procent meer is vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal vluchten van en naar de luchthaven ging omhoog.

4 uur geleden
Kosten van computerstoring 'heel lastig' in kaart te brengen

DEN HAAG (ANP) - De totale kosten van de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag zijn volgens onafhankelijk techexpert Bert Hubert "heel lastig" in kaart te brengen. "De uiteindelijke kosten van dit alles zijn enorm uitgespreid."

5 uur geleden