Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatssecretarissen: informatiehuishouding kan verbeterd worden

Staatssecretarissen: informatiehuishouding kan verbeterd worden

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) denkt dat zaken zoals de archivering van de sms'jes van premier Mark Rutte beter geregeld kunnen worden. "We weten natuurlijk dat er nog veel te doen is om de informatiehuishouding van de overheid verder op orde te krijgen", aldus de bewindsvrouw. Ook staatssecretaris Gunay Uslu, verantwoordelijk voor de archivering, zegt dat het beleid zo ingericht kan worden dat er "geen menselijke fouten worden gemaakt".

Volgens Van Huffelen kan achteraf gezegd worden dat het beter zou zijn als dit soort dingen "al eerder geregeld waren". Toch heeft ze niet het idee dat het "op andere plekken heel veel beter" georganiseerd is dan bij het kabinet. Dat zei zij op vragen naar aanleiding van het verhitte Tweede Kamerdebat van donderdag over de gewiste sms'jes van Rutte.

Ze noemt het "heel belangrijk" dat achteraf te achterhalen is hoe beleid tot stand gekomen is. "We moeten ook zelf wat meer gaan werken zodat het makkelijker is om informatie te zoeken en aan de Kamer of het publiek te geven", erkent de bewindsvrouw.

Vertrouwen

Alle ministeries is gevraagd om te kijken hoe ze zelf hun informatievoorziening kunnen verbeteren, en hun bevindingen te delen met Van Huffelen. Ze zegt die eind dit jaar aan de Tweede Kamer te sturen. Wel wijst ze erop dat het kabinet naar aanleiding van de toeslagenaffaire al heeft besloten om voortaan bij nieuwe wetten alle stukken rond de totstandkoming mee te sturen naar de Kamer.

Een van de punten waarover Rutte werd bevraagd in de Kamer was een sms-gesprek met de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema over coronaprotesten in de hoofdstad. Die waren in een verzoek om stukken niet naar boven gekomen, terwijl ze volgens de richtlijnen wat veel Kamerleden betreft wel door Ruttes ministerie bewaard hadden moeten worden. Waarom dat niet gebeurd was, kon Rutte niet verklaren.

"Ik denk dat we echt het systeem heel goed moeten organiseren, de archivering, zodat er geen menselijke fouten worden gemaakt", zegt Uslu (Cultuur en Media) een dag later. Toch lijkt ze ook Ruttes kritiek op de toon van het debat te delen. "Dan zie je dat er heel veel wantrouwen is. Ik hoop dat we daar wel met zijn allen aan kunnen werken, dat er weer wat meer vertrouwen komt."

Meer uit Politiek

Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

17 uur geleden
Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

DEN HAAG (ANP) - De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat asielzoekers in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals vorige zomer wekenlang de realiteit was. "Dat zijn taferelen die we als kabinet willen voorkomen. Maar met de huidige instroom kunnen we daar geen garanties voor geven."

1 dag geleden
Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

DEN HAAG (ANP) - Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Daarmee reageerde hij op de dochters van Sigrid Kaag, die in het programma College Tour zeggen dat zij graag willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij vrezen dat met Kaag hetzelfde gebeurt als met Els Borst, die in 2014 werd vermoord.

1 dag geleden
Ollongren: belangrijk werk VN-vredeshandhavers stopt nooit

DEN HAAG (ANP) - Het "belangrijke werk" van de vredeshandhavers van de Verenigde Naties "stopt nooit". Dat zei Kajsa Ollongren, minister van Defensie, vrijdagmiddag bij de eredienst voor 75 jaar VN-vredesmissies bij het Malieveld in Den Haag.

1 dag geleden
Levering F-16's waarschijnlijk, maar besluit moet nog komen

DEN HAAG (ANP) - Het is waarschijnlijk dat Nederland F-16's aan Oekraïne gaat leveren, laat defensieminister Kajsa Ollongren vrijdag doorschemeren na afloop van de ministerraad. Nederland heeft al toegezegd Oekraïense piloten te trainen in de toestellen "en dan ga je ervan uit dat Oekraïne op enig moment ook gaat vliegen met de F-16. Dat vergt wel nog een apart besluit". Persbureau Bloomberg meldt op basis van anonieme bronnen dat Nederland waarschijnlijk toestellen gaat leveren.

1 dag geleden
Uitwerking spreidingswet toch goedgekeurd door kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over de onderliggende wetgeving van de spreidingswet, meldt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) na de ministerraad. Het besluit over de zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) was vorige week uitgesteld. Volgens de bewindsman was er meer tijd nodig omdat asiel "buitengewoon gevoelig" ligt in de Nederlandse samenleving, de Tweede Kamer en de coalitie. Desondanks is er inhoudelijk niets veranderd aan het wetsvoorstel, geeft hij toe.

1 dag geleden
Kaag hoopt dat 'glijdende schaal' bedreigingen stopt

DEN HAAG (ANP) - D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag hoopt dat er een einde komt aan de "glijdende schaal" van bedreigingen en intimidatie van bijvoorbeeld politici en rechters. Volgens haar is het openbare klimaat in Nederland de afgelopen jaren vergiftigd. Zij verwijst onder meer naar PVV-leider Geert Wilders, die al jarenlang de zwaarst mogelijke beveiliging krijgt. "Je kan verschillen van mening, maar hou het veilig en respectvol voor elkaar."

1 dag geleden