Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatssecretaris zet in op Dienjaar en wil niet weer dienstplicht

Staatssecretaris zet in op Dienjaar en wil niet weer dienstplicht

ERMELO (ANP) - Defensie zet in op het Dienjaar om nieuwe mensen te trekken. "Het mag duidelijk zijn: mijn verwachtingen van het Dienjaar zijn hoog", zei demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat bij een ceremonie om het begin van het Dienjaar te markeren. En de dienstplicht komt niet terug, maakte hij duidelijk.

De strijdkrachten kampen met een groot tekort aan personeel en Van der Maat zoekt nieuwe manieren om wat aan het gebrek te doen. Duizenden vacatures staan open. Naast het Dienjaar zet hij ook in op meer reservisten en uitbreiding van de samenwerking met het bedrijfsleven.

De bewindsman was zaterdag naar de Generaal Spoorkazerne in Ermelo getogen om het formele begin van het Dienjaar te vieren. Meer dan 130 mannen en vrouwen die het programma gaan volgen waren aanwezig. Na een basisopleiding gaan ze aan de slag bij de marine, marechaussee, land- of luchtmacht.

Animo

De animo voor het Dienjaar is groot en het ministerie wil de komende jaren dan ook "flink opschalen", aldus Van der Maat. Eerder schreef hij aan de Tweede Kamer dat "het doel is om binnen enkele jaren door te groeien naar 1000 deelnemers per jaar". Het moet ook de band van de krijgsmacht met de samenleving versterken.

Met het Dienjaar wil Defensie jonge mensen en zij-instromers aan zich binden. De verwachting is dat ongeveer een derde blijft plakken. Van de anderen is de hoop dat veel van hen reservist wordt. Bij deze eerste lichting is ongeveer 20 procent vrouw. Defensie wil al jaren meer vrouwen aantrekken.

Dienstplicht

Een aantal partijen kondigt in hun verkiezingsprogramma aan de dienstplicht nieuw leven te willen inblazen. Daar voelt Van der Maat niks voor. "Ik snap het, maar het is niet de oplossing", zei hij tegen de jonge militairen. Defensie is volgens hem een efficiënt beroepsleger en "is niet op zoek naar massa's dienstplichtigen. We zoeken gemotiveerde professionals".

Het Dienjaar is bedoeld voor schoolverlaters van 18 tot en met 27 jaar. Verder is er ook nog een Specialistisch Dienjaar. Daar kunnen mensen tot en met hun 54e terecht. Voorwaarden zijn dat je een diploma hebt en minimaal drie jaar werkervaring. Hierbij horen vaak ook een andere rang en salaris dan bij het 'gewone' Dienjaar.

Meer uit Politiek

Van Weel wil tijdelijke wet tegen terrorisme blijvend maken

DEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.

6 uur geleden
Douwe Bob ziet geen meerwaarde in koffiedrinken met Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.

7 uur geleden
Kabinet houdt ontmoedigingsbeleid nederzettingen tegen het licht

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.

8 uur geleden
Shell en BP haken af bij klimaatafspraken met kabinet

DEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.

9 uur geleden
Bosma wil opties voor meer onderzoek kwestie-Arib op rij zetten

DEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.

12 uur geleden
Schoof hoopt dat Kamer stemt voor 'heel belangrijke' asielwetten

DEN HAAG (ANP) - Dick Schoof hoopt dat de Tweede Kamer deze week instemt met de wetten over een tweestatusstelsel en andere strenge asielmaatregelen. Deze wetten zijn "heel belangrijk" voor het asielbeleid en dat is een van de hoofdonderwerpen in de verkiezingen waaruit dit kabinet is voortgekomen, lichtte de demissionaire premier maandag toe.

13 uur geleden
PostNL wil subsidie, extra dag voor postbezorging is onvoldoende

DEN HAAG (ANP) - PostNL vindt het kabinetsvoorstel om de onderneming alsnog een dag extra te gunnen voor de bezorging van gewone post onvoldoende. Het beursgenoteerde bedrijf benadrukt dat de postbezorging komende jaren verlieslatend dreigt te blijven door hoge kosten. PostNL gaat daarom in bezwaar tegen de afwijzing door het kabinet van eerder aangevraagde subsidie. Daarbij sluit het bedrijf aanvullende juridische stappen niet uit.

13 uur geleden