Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatssecretaris Van Huffelen wil Big Tech 'temmen'

Staatssecretaris Van Huffelen wil Big Tech 'temmen'

TILBURG (ANP) - Demissionair staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen wil de grootste technologiebedrijven (Big Tech) "temmen". Dit zei ze in een toespraak over de kansen en risico's van kunstmatige intelligentie (AI) bij Tilburg University tijdens de opening van het academische jaar.

Hoewel Nederland volgens de bewindsvrouw meer grip weet te krijgen op het "veelkoppige monster" van de "gewone AI", dient zich met de komst van generatieve AI een uitdaging aan die "oneindig veel groter" is. Deze kunstmatige intelligentie creëert eigen content, bijvoorbeeld de teksten van ChatGPT. "En daar moeten we bliksemsnel en grootschalig actie op ondernemen", aldus Van Huffelen. En wat haar betreft op basis van een gecoördineerde aanpak vanuit de Verenigde Naties.

Volgens de staatssecretaris moeten we ons afvragen welke gevolgen deze technologie heeft voor onze samenleving, om zo onze "publieke waarden" bij het gebruik van generatieve AI te beschermen. Hierbij benoemde ze het gevaar van vooroordelen en stereotypen die door AI gecreëerd kunnen worden, met als voorbeeld een zwarte vrouw die steeds wordt afgebeeld als schoonmaker. Het is volgens haar zaak dat "we dat soort patronen ondubbelzinnig kwalificeren als onacceptabel". "Innovatie als streven, maar met grondrechten als harde voorwaarden", aldus Van Huffelen.

Internationaal centrum

"Als we niet met deze risico's aan de slag gaan, onderwerpen we ons moedwillig aan een gezelschap van een stuk of vier, vijf witte mannen, die oprecht lijken te denken dat hun miljarden bewijzen dat zij weten wat goed is voor de wereld", zei de bewindsvrouw. De Big Tech-bedrijven willen namelijk dat de regulering aan hen wordt overgelaten, en dan bepalen zij wie welke informatie tot zich krijgt.

Naast een "voorbeeldrol voor de overheid" met een minister voor digitale zaken, vraagt de uitdaging van AI volgens haar ook veel van onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven. "Waar we naar zouden moeten streven, is een internationaal centrum dat het onderzoeken, testen én reguleren van AI op zich neemt. En ik vind eigenlijk dat Nederland de aangewezen plek is om zo'n centrum te huisvesten".

Meer uit Politiek

Vakbond: formerende partijen moeten arbeidsmigratie reguleren

UTRECHT (ANP) - De formerende partijen moeten werk maken van het reguleren van arbeidsmigratie, want het is een "ongekende schande" dat in Nederland arbeidsmigranten op straat slapen. Dat stelt vakbond CNV. Het hoofd van de Arbeidsinspectie heeft namelijk gezegd dat Nederland de limiet heeft bereikt met het aantal arbeidsmigranten. Inspecteur-generaal Rits de Boer uitte daarbij grote zorgen over onder meer dakloze arbeidsmigranten uit met name Oost-Europa.

1 uur geleden
Kantoor van Europarlementariër Krah doorzocht in spionagezaak

BRUSSEL (ANP) - Het kantoor van de prominente Duitse Europarlementariër Maximilian Krah in Brussel is op verzoek van de Duitse autoriteiten doorzocht. Het onderzoek houdt verband met de aanhouding van zijn medewerker Jian G., die verdacht wordt van spionage, meldt justitie.

2 uur geleden
Yeşilgöz walgt van geweld bij UvA-protest: 'puur tuig'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft "met walging" gekeken naar het geweld rond een pro-Palestijnse protestactie bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). "Puur tuig" noemt zij degenen die daar onder meer politiemensen en journalisten belaagden.

2 uur geleden
Kamerleden bespreken in Suriname samenwerking met Nederland

PARAMARIBO (ANP) - China staat klaar om Suriname te ondersteunen als Nederland en andere westerse landen dat niet doen, waarschuwt Ruben Brekelmans (VVD) in Paramaribo, waar hij met een Tweede Kamermissie in gesprek ging met de president, ministers en experts. "Ze zeiden: het liefst werken we samen met een land als Nederland vanwege de historische banden. Maar China stelt veel minder eisen en veel minder voorwaarden."

4 uur geleden
Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

DEN HAAG (ANP) - Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van onderhandelingen tussen de vier partijen zei onder anderen PVV-leider Geert Wilders dat er nog steeds "geen garantie op een goede afloop" is, maar hij zei ook dat het een "goede dag" was. Dat zeiden informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf ook, maar die tekenden daarbij aan dat dit "geen garantie voor morgen" is.

15 uur geleden
Omtzigt 'herkende' formatiestuk op foto, zegt niets over status

DEN HAAG (ANP) - Het document dat PVV-Kamerlid Gidi Markuszower maandagochtend deels leesbaar bij zich droeg, is afkomstig van de formatietafel. "Ik herkende het document", zegt NSC-voorman Pieter Omtzigt desgevraagd. "Alleen stond er bij ons NSC op en geen PVV."

23 uur geleden
OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar "niets (te zullen) nalaten" om te voorkomen dat PVV-leider Wilders aan de macht zou komen.

23 uur geleden