
Staatssecretaris Van Huffelen wil Big Tech 'temmen'
TILBURG (ANP) - Demissionair staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen wil de grootste technologiebedrijven (Big Tech) "temmen". Dit zei ze in een toespraak over de kansen en risico's van kunstmatige intelligentie (AI) bij Tilburg University tijdens de opening van het academische jaar.
Hoewel Nederland volgens de bewindsvrouw meer grip weet te krijgen op het "veelkoppige monster" van de "gewone AI", dient zich met de komst van generatieve AI een uitdaging aan die "oneindig veel groter" is. Deze kunstmatige intelligentie creëert eigen content, bijvoorbeeld de teksten van ChatGPT. "En daar moeten we bliksemsnel en grootschalig actie op ondernemen", aldus Van Huffelen. En wat haar betreft op basis van een gecoördineerde aanpak vanuit de Verenigde Naties.
Volgens de staatssecretaris moeten we ons afvragen welke gevolgen deze technologie heeft voor onze samenleving, om zo onze "publieke waarden" bij het gebruik van generatieve AI te beschermen. Hierbij benoemde ze het gevaar van vooroordelen en stereotypen die door AI gecreëerd kunnen worden, met als voorbeeld een zwarte vrouw die steeds wordt afgebeeld als schoonmaker. Het is volgens haar zaak dat "we dat soort patronen ondubbelzinnig kwalificeren als onacceptabel". "Innovatie als streven, maar met grondrechten als harde voorwaarden", aldus Van Huffelen.
Internationaal centrum
"Als we niet met deze risico's aan de slag gaan, onderwerpen we ons moedwillig aan een gezelschap van een stuk of vier, vijf witte mannen, die oprecht lijken te denken dat hun miljarden bewijzen dat zij weten wat goed is voor de wereld", zei de bewindsvrouw. De Big Tech-bedrijven willen namelijk dat de regulering aan hen wordt overgelaten, en dan bepalen zij wie welke informatie tot zich krijgt.
Naast een "voorbeeldrol voor de overheid" met een minister voor digitale zaken, vraagt de uitdaging van AI volgens haar ook veel van onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven. "Waar we naar zouden moeten streven, is een internationaal centrum dat het onderzoeken, testen én reguleren van AI op zich neemt. En ik vind eigenlijk dat Nederland de aangewezen plek is om zo'n centrum te huisvesten".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
2 dagen geledenLONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
3 dagen geleden