Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatssecretaris Uslu wil Europese Mediawet aanscherpen

Staatssecretaris Uslu wil Europese Mediawet aanscherpen

BRUSSEL (ANP) - Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) wil meer waarborgen in de beoogde Europese Mediawet waarmee de pers tegen inmenging in redactionele inhoud wordt beschermd. Ook wil ze dat er "expliciet" in komt te staan dat zzp-journalisten hun persoonlijke levenssfeer mogen beschermen en geen contactgegevens openbaar hoeven te maken, zei ze in Brussel na afloop van een vergadering met haar EU-collega’s.

De Europese Commissie stelde vorig jaar september nieuwe regels voor om de persvrijheid en verscheidenheid van media in de EU beter te waarborgen. Zo komen er regels voor openbaarheid over het eigendom en de financiering van media, als het aan de commissie ligt. De ministers bespraken de voorstellen voor het eerst inhoudelijk.

Volgens Uslu is wetgeving in Europa nodig omdat die de mediavrijheid en het pluralisme bevordert. In sommige landen gaat dat nu beter dan in andere. "Ik wil niet zeggen in welke landen het niet heel goed gaat, maar ik zou wel willen zeggen dat we het in Nederland redelijk goed doen."

Uitschreeuwen

"Dat betekent niet dat we op onze handen moeten zitten", stelt de D66'er. Ze wijst erop dat Nederland met de persveiligheid ook niet altijd goed heeft gescoord. Maar "nieuwe wetgeving moet niet gaan tegenwerken". De wetsvoorstellen over regulering van de inhoud moeten volgens haar echt duidelijker. "Laten we dat uitschreeuwen, zodat dat niet een kwestie van discussie wordt", zegt Uslu.

Nederland vindt ook dat regels over persvrijheid en pluralisme op social media gescheiden moeten worden gehouden. Dat kan via de wetgeving voor digitale diensten (DSA).

Meer uit Politiek

Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

2 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

4 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

4 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

5 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

17 uur geleden
Premier Schoof had 'leuk gesprekje' met koning Charles

WOODSTOCK (ANP) - Premier Dick Schoof heeft op een top van Europese staatshoofden en regeringsleiders op het Engelse landgoed Blenheim een "leuk gesprekje" gevoerd met koning Charles.

20 uur geleden
Geen boycot van Hongarije: Van Weel gaat naar Boedapest

WOODSTOCK (ANP) - Minister David van Weel van Justitie en Veiligheid (VVD) gaat maandag naar een informeel ministersoverleg in Boedapest. Verschillende partijen in de Europese Unie en ook binnen Van Weels eigen VVD roepen inmiddels op tot een boycot van Hongarije om het solistische optreden van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Maar volgens premier Dick Schoof "is hier in het kabinet geen discussie over geweest".

20 uur geleden