Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatssecretaris Uslu stapt op om Corendon te gaan leiden

Staatssecretaris Uslu stapt op om Corendon te gaan leiden

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

Uslu schrijft in een reactie dat het "geen gemakkelijk besluit" was die ze "niet lichtzinnig" heeft genomen. Ze voelt echter de verantwoordelijkheid om naar Corendon over te stappen. "Mijn liefde voor de culturele en creatieve sector blijft natuurlijk bestaan", zegt ze in haar brief waarin ze haar vertrek aankondigt en toelicht. "Cultuur is cruciaal."

Demissionair Mark Rutte heeft begrip voor het besluit van Uslu, reageert hij op X. "Haar tomeloze inzet voor de cultuursector wordt breed gewaardeerd." Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap neemt haar taken voorlopig over. Voor de resterende demissionaire periode van het kabinet-Rutte IV wordt een nieuwe staatssecretaris van D66 gezocht. De koning heeft Uslu op de meest eervolle wijze ontslag verleend.

Dossiers

Uslu trad in januari 2022 als volstrekte politieke outsider aan in Rutte IV. Haar studies lagen op cultureel vlak en leverden haar leidinggevende functies op in musea. Eind jaren negentig en daarna nog eens van 2014 tot 2020 werkte ze als leidinggevende in het familiebedrijf Corendon, dat door haar broer is opgericht.

Als staatssecretaris speelde Uslu zich niet echt in de publiciteit. Ze was een vrij onzichtbaar bewindspersoon, maar wel geliefd in de culturele sector. Ze had naast cultuurbeleid ook mediabeleid onder haar hoede. In die portefeuille kreeg zij vrijwel direct na haar aantreden te maken met de misstanden binnen het programma The Voice. Later moest Uslu zich ook buigen over onveilige werkculturen binnen De Wereld Draait Door en NOS Sport.

De bewindsvrouw trok de meeste aandacht met de hindernissen rond de omroep Ongehoord Nederland (ON!). Juist deze week nam ze eindelijk een besluit over het verzoek van de NPO om de voorlopige erkenning van de nieuwe omroep in te trekken. Uslu legde het verzoek naast zich neer omdat ze te weinig juridische basis zag voor zo'n besluit, ON! mag dus doorgaan met uitzenden. Wel gaf Uslu meerdere malen aan dat ze het als politicus ongemakkelijk vond om te besluiten over het voortbestaan van een omroep.

Meer uit Politiek

Helft Nederlanders minder vertrouwen in politiek na val kabinet

DEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquĂȘte van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.

5 uur geleden
VVD wil met fiscale maatregelen koopwoning bereikbaarder maken

DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.

1 dag geleden
Petitie GL-PvdA tegen asielwetten ruim 110.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.

1 dag geleden
Jennifer Simons president van Suriname, overdracht op 16 juli

PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.

2 dagen geleden
Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

5 dagen geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

5 dagen geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

5 dagen geleden