Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatssecretaris: Tubbergen nog niks gedaan, daarom helaas dwang

Staatssecretaris: Tubbergen nog niks gedaan, daarom helaas dwang

ZWOLLE (ANP) - De gemeente Tubbergen heeft ondanks vele verzoeken nog niks gedaan aan asielopvang. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) sprak al maanden met de gemeente over het hotel in Albergen, dat geschikt was voor opvang van vluchtelingen. Toen de gemeente nee bleef zeggen was het helaas nodig om naar een dwangmaatregel te grijpen.

Dat zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) over het nieuws dat de Overijsselse gemeente als eerste in Nederland gedwongen wordt om asielopvang te accepteren in het dorp Albergen. Volgens Van der Burg kan de gemeente niet zo verrast zijn, aangezien er al maanden gesprekken liepen. De burgemeester van Tubbergen is een uur voor de Tweede Kamer geïnformeerd over de maatregel, aldus Van der Burg, die eerder al zei dat later "meerdere locaties in andere gemeenten zullen volgen".

"Er is meer plaats nodig voor vluchtelingen in heel Nederland. Als dat niet op basis van vrijwilligheid lukt, dan kan ik twee dingen doen: het opvangcentrum in Ter Apel volledig laten verstoppen of ingrijpen. Dat laatste doe ik liever niet, maar er is door een aantal gemeenten te weinig geleverd op basis van vrijwilligheid", aldus de bewindsman. Dat er in Tubbergen veel weerstand is ontstaan, had hij wel verwacht, maar is geen reden om zijn besluit terug te draaien.

Samenwerking

Bijna gelijktijdig zei burgemeester van Tubbergen Wilmien Haverkamp tijdens een persconferentie woensdagmiddag dat het niet zo is dat haar gemeente geen verantwoordelijkheid wil nemen in het bieden van oplossingen voor de asielcrisis. "We vangen statushouders op en mensen uit Oekraïne", zei Haverkamp. In de gemeente heerst het gevoel dat de staatssecretaris de problemen "bij ons over de schutting kiepert", zo verwoordde zij de onrust. "Dat geeft geen pas, wat ons betreft." De gemeente oriënteert zich op de mogelijkheden om gedwongen opvang te voorkomen.

De veiligheidsregio Twente, waar Tubbergen bijhoort, vraagt zich af of de samenwerking tussen Rijk en gemeente goed is verlopen. "Het Rijk noemde het van het allergrootste belang om goed samen te werken en ook de gemeenteraad en de omwonenden goed te betrekken en te informeren. Gezien de reactie vanuit Tubbergen kun je je afvragen of dat hier goed is verlopen", aldus Arco Hofland, plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio en waarnemend burgemeester van Rijssen-Holten. Ook de veiligheidsregio wist pas dinsdag dat het COA het hotel had gekocht, maar Hofland wijst erop dat veiligheidsregio's alleen een rol hebben in de crisisnoodopvang, de opvang van Oekraïners en huisvesting voor statushouders.

Van der Burg verwerpt de kritiek dat steeds kleine plattelandsgemeenten buiten de Randstad getroffen worden door zijn beleid. Hij wijst op grote steden als Utrecht, Amsterdam en Rotterdam die veel vluchtelingen opvangen. En op kleinere gemeenten als Gilze en Rijen en Budel (gemeente Cranendonck), die grote asielzoekerscentra hebben of hebben gehad.

Meer uit Politiek

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

10 uur geleden
Kabinet wil verbod 'killer robots', maar ziet elders weinig animo

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet voelt de "noodzaak" om zich in te zetten voor een verbod op volledig autonome wapens, maar wil hierover wel "realistisch" zijn, zegt minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken). Hij ziet een "gebrek" aan enthousiasme bij gesprekspartners hierover.

13 uur geleden
Minister weigert archief van commissie-Poch naar Kamer te sturen

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yeşilgöz is niet van plan om het archief van de commissie die onderzoek deed naar de kwestie Julio Poch, naar de Tweede Kamer te sturen. Haar voorganger op deze post had dit wel toegezegd vorig voorjaar, nadat het rapport van de commissie-Machielse was gepresenteerd. Yeşilgöz komt terug op die toezegging, omdat de verstrekking van het volledige archief volgens haar "verstrekkende gevolgen kan hebben voor meerdere betrokkenen, waardoor zij onevenredig benadeeld zouden worden".

15 uur geleden
Rutte vindt rapport van Remkes stevig met duidelijke conclusies

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte vindt het stuk van Johan Remkes over de stikstofproblematiek een "stevig rapport met duidelijke conclusies". Het kabinet gaat het stuk bestuderen en "ik hoop dat we samen met alle partijen - boeren, natuurorganisaties, bedrijven en overheden - stappen kunnen gaan zetten, want de urgentie blijft onverminderd groot".

16 uur geleden
PvdA: duur koopkrachtpakket mag niet leiden tot bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - De PvdA wil niet dat de miljarden die worden uitgegeven aan koopkrachtbehoud, uiteindelijk bezuinigd moeten worden op bijvoorbeeld zorg of onderwijs omdat er geen dekking voor wordt gevonden. Het kabinet moet daar duidelijkheid over geven, zegt Kamerlid Henk Nijboer tijdens het debat in de Tweede Kamer waarin dieper wordt ingegaan op de begroting voor volgend jaar.

16 uur geleden
Hoekstra wil niet 'vanuit de heup schieten' na rapport Remkes

DEN HAAG (ANP) - Vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra wil nog niet inhoudelijk reageren op het langverwachte stikstofrapport van gespreksleider Johan Remkes. Het rapport "biedt op het eerste gezicht aanknopingspunten", zegt de bewindsman die de verhoudingen in het kabinet recent op scherp zette. Maar wat die aanknopingspunten zijn, zegt hij niet. Het is volgens Hoekstra niet verstandig om "nu vanuit de heup een reactie te geven op deelonderwerpen".

16 uur geleden
BBB-voorvrouw Van der Plas vindt rapport Remkes veelbelovend

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) vindt het rapport van Johan Remkes veelbelovend. Ze vindt de woorden die de 'onafhankelijke gespreksleider' over de boeren heeft gesproken bij de presentatie van het rapport positief.

16 uur geleden