Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatssecretaris: Tubbergen nog niks gedaan, daarom helaas dwang

Staatssecretaris: Tubbergen nog niks gedaan, daarom helaas dwang

ZWOLLE (ANP) - De gemeente Tubbergen heeft ondanks vele verzoeken nog niks gedaan aan asielopvang. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) sprak al maanden met de gemeente over het hotel in Albergen, dat geschikt was voor opvang van vluchtelingen. Toen de gemeente nee bleef zeggen was het helaas nodig om naar een dwangmaatregel te grijpen.

Dat zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) over het nieuws dat de Overijsselse gemeente als eerste in Nederland gedwongen wordt om asielopvang te accepteren in het dorp Albergen. Volgens Van der Burg kan de gemeente niet zo verrast zijn, aangezien er al maanden gesprekken liepen. De burgemeester van Tubbergen is een uur voor de Tweede Kamer geïnformeerd over de maatregel, aldus Van der Burg, die eerder al zei dat later "meerdere locaties in andere gemeenten zullen volgen".

"Er is meer plaats nodig voor vluchtelingen in heel Nederland. Als dat niet op basis van vrijwilligheid lukt, dan kan ik twee dingen doen: het opvangcentrum in Ter Apel volledig laten verstoppen of ingrijpen. Dat laatste doe ik liever niet, maar er is door een aantal gemeenten te weinig geleverd op basis van vrijwilligheid", aldus de bewindsman. Dat er in Tubbergen veel weerstand is ontstaan, had hij wel verwacht, maar is geen reden om zijn besluit terug te draaien.

Samenwerking

Bijna gelijktijdig zei burgemeester van Tubbergen Wilmien Haverkamp tijdens een persconferentie woensdagmiddag dat het niet zo is dat haar gemeente geen verantwoordelijkheid wil nemen in het bieden van oplossingen voor de asielcrisis. "We vangen statushouders op en mensen uit Oekraïne", zei Haverkamp. In de gemeente heerst het gevoel dat de staatssecretaris de problemen "bij ons over de schutting kiepert", zo verwoordde zij de onrust. "Dat geeft geen pas, wat ons betreft." De gemeente oriënteert zich op de mogelijkheden om gedwongen opvang te voorkomen.

De veiligheidsregio Twente, waar Tubbergen bijhoort, vraagt zich af of de samenwerking tussen Rijk en gemeente goed is verlopen. "Het Rijk noemde het van het allergrootste belang om goed samen te werken en ook de gemeenteraad en de omwonenden goed te betrekken en te informeren. Gezien de reactie vanuit Tubbergen kun je je afvragen of dat hier goed is verlopen", aldus Arco Hofland, plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio en waarnemend burgemeester van Rijssen-Holten. Ook de veiligheidsregio wist pas dinsdag dat het COA het hotel had gekocht, maar Hofland wijst erop dat veiligheidsregio's alleen een rol hebben in de crisisnoodopvang, de opvang van Oekraïners en huisvesting voor statushouders.

Van der Burg verwerpt de kritiek dat steeds kleine plattelandsgemeenten buiten de Randstad getroffen worden door zijn beleid. Hij wijst op grote steden als Utrecht, Amsterdam en Rotterdam die veel vluchtelingen opvangen. En op kleinere gemeenten als Gilze en Rijen en Budel (gemeente Cranendonck), die grote asielzoekerscentra hebben of hebben gehad.

Meer uit Politiek

Motie van wantrouwen en motie van afkeuring tegen Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - In de laatste dagen van haar ministerschap is een motie van wantrouwen ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz door de SP, Partij voor de Dieren en DENK. GroenLinks-PvdA diende een motie van afkeuring in tegen de VVD-minister, die in ieder geval door Volt wordt gesteund. Dinsdag wordt over beide moties gestemd.

6 uur geleden
Deel Kamer neemt geen genoegen met verweer Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Een groot aantal oppositiepartijen in de Tweede Kamer neemt geen genoegen met het verweer van demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz. Ze nemen het haar kwalijk dat ze geen excuses aanbiedt voor het gebruik van onjuiste cijfers over gestapelde nareis van asielzoekers. Ook het feit dat Yeşilgöz bij haar ambtenaren niet om actuele cijfers heeft gevraagd toen er maatschappelijke onrust over ontstond, leidt tot veel onbegrip.

7 uur geleden
VVD'er Brekelmans: Rutte 'beste man voor deze cruciale positie'

DEN HAAG (ANP) - "De beste man voor deze cruciale positie in deze cruciale tijd!" Dat twittert VVD-Tweede Kamerlid en toekomstig minister van Defensie, Ruben Brekelmans, over Mark Rutte nu die de nieuwe topman van de NAVO kan worden na het besluit van Roemenië om zijn kandidaat terug te trekken.

15 uur geleden
D66 vindt NAVO-baan Rutte 'goed nieuws voor Westen en Nederland'

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Jan Paternotte noemt het "goed nieuws voor het Westen én voor Nederland" dat Mark Rutte zo goed als zeker de nieuwe secretaris-generaal wordt van de NAVO. Dat schrijft de woordvoerder Buitenlandse Zaken van de D66-fractie in een bericht op X.

15 uur geleden
Opmerking over Jodenhaat was 'vrij genuanceerd', vindt Keijzer

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister en vicepremier Mona Keijzer (BBB) voelt er niets voor om terug te komen op haar opmerking dat in islamitische landen "Jodenhaat bijna onderdeel is van de cultuur". Oppositiepartijen vroegen Keijzer naar die omstreden uitspraak in haar hoorzitting. Ze antwoordde dat ze daarmee naar eigen zeggen "vrij genuanceerd" heeft "aangegeven wat op dit moment wel een probleem is".

15 uur geleden
Volt-Europarlementariërs niet naar liberalen, blijven bij groenen

BRUSSEL (ANP) - De Europarlementariërs van Volt bedanken voor de liberale fractie in het Europees Parlement. Ze blijven liever bij de groenen, omdat de liberalen volgens hen niet genoeg afstand nemen van rechts-nationalisten.

15 uur geleden
Rutte verzekerd van NAVO-baan na opgave Roemeense rivaal

BOEKAREST (ANP) - De weg is vrij voor demissionair premier Mark Rutte om de hoogste baas van de NAVO te worden. De enige tegenkandidaat, de Roemeense president Klaus Iohannis, heeft zich teruggetrokken. Na alle andere NAVO-landen steunt ook Roemenië nu Rutte, zegt Iohannis. Belangrijkste obstakel Hongarije liet dinsdag al weten zich achter de Nederlander te scharen.

16 uur geleden