Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatssecretaris: land gaat niet op slot vanwege vervuild water

Staatssecretaris: land gaat niet op slot vanwege vervuild water

DEN HAAG (ANP) - Het is niet de verwachting dat het land net zoals tijdens de stikstofcrisis 'op slot' gaat vanwege slechte waterkwaliteit, denkt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat). Mogelijk moeten de bouw of bedrijfsprocessen lokaal worden gestopt omdat de waterkwaliteit anders te veel verslechtert, maar de staatssecretaris zei tijdens het wekelijkse vragenuurtje dat waterproblemen vaak niet op landelijke schaal voorkomen.

Verschillende experts waarschuwden in NRC juist voor een dreigende watercrisis. Vanaf 2027 moet Nederland voldoen aan Brusselse richtlijnen voor waterkwaliteit, maar volgens de deskundigen is het allerminst zeker dat Nederland dat gaat halen. De staatssecretaris zelf zei dat Nederland wel gaat voldoen aan de wettelijke eisen, zolang de voorgenomen plannen worden uitgevoerd. Wel staat volgens haar vast dat Nederland "vol aan de bak" moet. Afgelopen vrijdag werd een groot pakket met maatregelen vastgesteld.

Maar D66-Kamerlid Tjeerd de Groot is er niet gerust op dat de plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd en dat Nederland dus in 2027 voldoet aan de eisen. Hij vindt dat het kabinet strenger moet zijn naar de gemeenten en provincies. Volgens De Groot is het goed dat het kabinet actie wil ondernemen, "maar het is ontzettend laat".

Natuurmonumenten laat in een reactie weten niet gerustgesteld te zijn door de antwoorden van Heijnen. "Door het hele land wordt momenteel niet voldaan aan de doelen uit de Kaderrichtlijn Water en we hebben nog maar vijf jaar om het tij te keren." Volgens Natuurmonumenten is er al sprake van een watercrisis, aangezien minder dan één procent van de beschermde wateren in Nederland momenteel voldoet aan de eisen. De natuurbeheerder vreest dat het wel degelijk een landelijk probleem kan worden, als op te veel plekken niet aan de regels wordt voldaan.

In het stikstofdossier werd het kabinet door de rechter berispt, omdat het beleidsprogramma PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) niet deugde. Door PAS werden vergunningen verleend voor stikstofuitstoot op basis van voorgenomen vermindering in de toekomst. De rechter oordeelde dat het 'op de pof' uitstoten van stikstof onrechtmatig was en zette een streep door PAS. Vervolgens stokte de verlening van vergunningen om te bouwen, omdat deze projecten niet voldeden aan de stikstofregels.

Meer uit Binnenland

Aantal incidenten met nepagenten stijgt, 35 babbeltrucs per dag

DEN HAAG (ANP) - Het aantal incidenten waarbij ouderen worden opgelicht door criminelen die zich voordoen als agenten blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2025 waren er 6496 incidenten, tegen 8329 in heel 2024. Per dag ziet de politie ongeveer 35 babbeltrucs met nepagenten. De politie start een landelijke campagne tegen deze vorm van oplichting, waarbij ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs.

8 minuten geleden
Van Weel: optredens Wilders bij lokale asielprotesten helpen niet

DEN HAAG (ANP) - De optredens van PVV-leider Geert Wilders bij lokale protesten tegen asielzoekerscentra helpen niet, vindt minister David van Weel (Asiel, VVD). Hij is voorzichtig in zijn kritiek en gaat niet mee in de typering van "geroeptoeter" van NSC-vicepremier Eddy van Hijum. Maar "het zou goed zijn als iedereen zich hield bij waar die over gaat", vindt Van Weel.

11 minuten geleden
Twentse burgemeesters pleiten voor strengere wetten voor sekten

TUBBERGEN (ANP) - De veertien burgemeesters in de regio Twente roepen het Rijk in een brandbrief op om strengere regels op te stellen voor sektes. Ze willen onder meer dat sekteleiders en misbruik harder aangepakt kunnen worden en dat er een nieuw meldpunt komt.

15 minuten geleden
Eerste zelfrijdende bus in Nederland op de openbare weg

ROTTERDAM (ANP) - Reizigers voor het ritje tussen metrostation Meijersplein/Airport en Rotterdam The Hague Airport kunnen binnenkort in een zelfrijdende bus stappen. Het is volgens het samenwerkingsverband met onder meer de RET, Rotterdam The Hague Airport en gemeente Rotterdam voor het eerst dat een automatisch rijdende bus op de openbare weg rijdt in Nederland.

17 minuten geleden
Acht lichtgewonden bij botsing tussen trams in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."

20 minuten geleden
Brabant start proef met 'realtime' meten uitstoot veehouderijen

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant een proef begonnen waarbij op 33 veehouderijen een jaar lang continu de uitstoot van ammoniak en methaan wordt gemeten. Sensoren in de stallen registreren de emissies, zodat de boeren precies kunnen zien wat het effect is van aanpassingen van bijvoorbeeld het voer voor de dieren. Volgens Brabant is dit het eerste experiment met continue metingen op zo'n grote schaal.

22 minuten geleden
Van Hijum lijkt het 'logisch' als Soepboer NSC-fractie verlaat

DEN HAAG (ANP) - NSC-vicepremier Eddy van Hijum "keek wel even op" toen hij hoorde dat partijgenoot Aant Jelle Soepboer lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) bij de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober. Of Soepboer tot de verkiezingen in de NSC-fractie kan blijven, wordt nog besproken met het partijbestuur. Maar het lijkt Van Hijum "logisch" als hij zelf opstapt.

1 uur geleden