Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatssecretaris: land gaat niet op slot vanwege vervuild water

Staatssecretaris: land gaat niet op slot vanwege vervuild water

DEN HAAG (ANP) - Het is niet de verwachting dat het land net zoals tijdens de stikstofcrisis 'op slot' gaat vanwege slechte waterkwaliteit, denkt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat). Mogelijk moeten de bouw of bedrijfsprocessen lokaal worden gestopt omdat de waterkwaliteit anders te veel verslechtert, maar de staatssecretaris zei tijdens het wekelijkse vragenuurtje dat waterproblemen vaak niet op landelijke schaal voorkomen.

Verschillende experts waarschuwden in NRC juist voor een dreigende watercrisis. Vanaf 2027 moet Nederland voldoen aan Brusselse richtlijnen voor waterkwaliteit, maar volgens de deskundigen is het allerminst zeker dat Nederland dat gaat halen. De staatssecretaris zelf zei dat Nederland wel gaat voldoen aan de wettelijke eisen, zolang de voorgenomen plannen worden uitgevoerd. Wel staat volgens haar vast dat Nederland "vol aan de bak" moet. Afgelopen vrijdag werd een groot pakket met maatregelen vastgesteld.

Maar D66-Kamerlid Tjeerd de Groot is er niet gerust op dat de plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd en dat Nederland dus in 2027 voldoet aan de eisen. Hij vindt dat het kabinet strenger moet zijn naar de gemeenten en provincies. Volgens De Groot is het goed dat het kabinet actie wil ondernemen, "maar het is ontzettend laat".

Natuurmonumenten laat in een reactie weten niet gerustgesteld te zijn door de antwoorden van Heijnen. "Door het hele land wordt momenteel niet voldaan aan de doelen uit de Kaderrichtlijn Water en we hebben nog maar vijf jaar om het tij te keren." Volgens Natuurmonumenten is er al sprake van een watercrisis, aangezien minder dan één procent van de beschermde wateren in Nederland momenteel voldoet aan de eisen. De natuurbeheerder vreest dat het wel degelijk een landelijk probleem kan worden, als op te veel plekken niet aan de regels wordt voldaan.

In het stikstofdossier werd het kabinet door de rechter berispt, omdat het beleidsprogramma PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) niet deugde. Door PAS werden vergunningen verleend voor stikstofuitstoot op basis van voorgenomen vermindering in de toekomst. De rechter oordeelde dat het 'op de pof' uitstoten van stikstof onrechtmatig was en zette een streep door PAS. Vervolgens stokte de verlening van vergunningen om te bouwen, omdat deze projecten niet voldeden aan de stikstofregels.

Meer uit Binnenland

A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

36 minuten geleden
BIJ1 doet met onbekende Edson Olf mee aan verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Zonder boegbeeld Sylvana Simons doet BIJ1 op 22 november toch een gooi naar een of meer zetels in de Tweede Kamer. Op een partijcongres in Den Haag, dat zich vrijwel geheel achter gesloten deuren afspeelde, besloten de leden met ruime meerderheid om mee te doen. Slechts dertien leden stemde tegen.

38 minuten geleden
Rutte opnieuw voor enquêtecommissie in laatste verhoorweek

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verschijnt komende week opnieuw voor de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar het fraudebeleid van de overheid. Het is de laatste week van openbare verhoren door de commissie, waarin het onder meer gaat over de rechtsbescherming van burgers.

3 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

4 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

5 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

5 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

6 uur geleden