Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatssecretaris komt in Bant praten over tweede aanmeldcentrum

Staatssecretaris komt in Bant praten over tweede aanmeldcentrum

LELYSTAD (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) komt woensdagavond in Bant praten met omwonenden over de mogelijke komst van een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers in Bant (gemeente Noordoostpolder). Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA heeft in Bant een kavel gekocht om het centrum in Ter Apel te ontlasten. Directeur Milo Schoenmaker van het COA is ook bij de inloopavond, net als de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND, de Dienst Terugkeer en Vertrek, de politie en de marechaussee.

Op dezelfde avond moet commissaris van de Koning Leen Verbeek van Flevoland aan de Provinciale Staten van die provincie uitleggen wat zijn rol is geweest rond de aankoop van de boerderij in Bant. De gemeente Noordoostpolder zegt verrast te zijn door de aankoop. De gemeente voelt om verschillende redenen heel weinig voor een aanmeldcentrum. De gemeenteraad besluit eind september over een eventuele bestemmingsplanwijziging. De provincie Flevoland heeft de stikstofrechten van het voormalige agrarische bedrijf opgekocht.

Verbeek zegt dat hij heeft gehandeld in zijn rol als rijksheer. Commissarissen van de Koning zijn als rijksheer de verbinding tussen Rijk en provincies en kunnen direct contact met ministeries opnemen. De Provinciale Staten van Flevoland voelen zich gepasseerd en hebben er veel vragen over. Ook wil de grootste fractie weten of het klopt dat Verbeek "toespelingen heeft gemaakt die zouden kunnen worden opgevat als chantage". Verbeek zou gesuggereerd hebben dat Flevoland meer kans maakt op de gewenste Lelylijn, een spoorverbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland, als er toestemming komt voor het aanmeldcentrum.

Volgens het COA zal het aanmeldcentrum in Bant anders gaan functioneren dan dat in Ter Apel. Asielzoekers komen alleen op afspraak naar Bant en blijven daar dan maar kort, aldus het COA. Tijdens de inloopavond kunnen ook vragen gesteld worden over de gang van zaken rond de aankoop van de kavel.

Meer uit Binnenland

Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

13 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

16 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

17 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

17 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

19 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

19 uur geleden
Festival Bospop sluit parkeerterreinen door hevige regenval

WEERT (ANP) - Festival Bospop in Weert heeft zaterdagochtend alle parkeerplaatsen gesloten. Er is veel regen gevallen en daardoor is het terrein onbegaanbaar. De organisatie van het festival roept bezoekers op om met het openbaar vervoer te komen of om zich af te laten zetten bij een kiss-and-ridezone vlakbij.

20 uur geleden