Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatssecretaris Keijzer: misschien in de zomer weer evenementen

Staatssecretaris Keijzer: misschien in de zomer weer evenementen

UTRECHT (ANP) - Het eerste proefevenement in Utrecht op maandag biedt perspectief voor de evenementensector, al blijft het onduidelijk wanneer grote evenementen weer kunnen doorgaan. "Misschien dat ze in de zomer in een kleinere gereguleerde setting kunnen doorgaan, maar dat is speculatie dus daarom testen we nu", aldus staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

Fieldlab hield maandag een evenement voor vijfhonderd gasten in het Beatrix Theater in Utrecht. In een reeks van dit soort proeven wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd. Het is een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke- als de publieksevenementensector en de overheid.

Het heeft even geduurd voordat de proefevenementen konden doorgaan. Eerder werden deze uitgesteld vanwege de opkomst van de Britse coronavariant. "Tegelijkertijd snapt het kabinet dat je hier niet te lang mee kan wachten, want het organiseren van een evenement heeft soms maanden nodig", zei Keijzer daarover.

Advies

Of de evenementen direct na de reeks testen weer open kunnen, blijft de vraag. "De resultaten zullen allemaal uitgewerkt worden in gesprek met het RIVM en het OMT. Zij geven dan advies aan het kabinet." Niet alleen de resultaten van het onderzoek spelen mee. "We zullen dan met kennis van het moment, zoals besmettingsaantallen en hoe het vaccineren gaat, een besluit nemen."

Voor Albert Arp, directeur van de Jaarbeurs waar het Beatrix Theater onderdeel van is, is het een bijzondere dag. "Iedereen uit de industrie heeft weer een beetje hoop gekregen", blijkt ook uit de bemoedigende berichten die hij van mensen uit de branche heeft ontvangen. Hij hoopt dat het onderzoek ertoe leidt dat bijeenkomsten versneld kunnen opstarten, "en niet pas als iedereen gevaccineerd is".

De vijfhonderd gasten zijn maar een klein deel van wat er normaal in het theater past. "Ja het is bedrijfseconomisch onvoldoende, maar het laat wel zien dat er oplossingen komen."

Het onderzoek is gericht op evenementen in het theater, in concertzalen en in de buitenlucht, zoals festivals en voetbalwedstrijden. Toch zijn ze volgens Keijzer ook positief voor andere sectoren zoals de bioscoopwereld. De andere proefevenementen worden later deze maand en in maart gehouden.

Meer uit Binnenland

Gewonde na schietpartij in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een schietpartij in een appartementencomplex aan de Asstraat in Den Haag is zaterdagavond iemand gewond geraakt, meldt de politie. Die gewonde is met spoed vervoerd naar het ziekenhuis.

24 minuten geleden
Man dood na schietincident in flat in Oss

OSS (ANP) - In een appartement aan de Hertewissel in Oss is zaterdagavond een man dood gevonden, nadat er was geschoten. Dat meldt de politie. De toedracht wordt nog onderzocht, vooralsnog zijn geen verdachten gearresteerd.

25 minuten geleden
Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

5 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit Belgiƫ (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

9 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

12 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

12 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

14 uur geleden