Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatssecretaris Idsinga: problemen fiscus schreeuwen om voorrang

Staatssecretaris Idsinga: problemen fiscus schreeuwen om voorrang

DEN HAGA (ANP) - Het wordt dringen bij de Belastingdienst, weet beoogd staatssecretaris Folkert Idsinga (NSC). "Er zijn inderdaad heel veel uitdagingen. En die schreeuwen allemaal om voorrang", aldus de politicus over de dienst waar hij straks verantwoordelijk voor wordt. Een van zijn eerste daden op het departement wordt dan ook het opstellen van "een meerjarige strategische agenda" waar prioriteiten worden gesteld.

"We kunnen niet alles tegelijkertijd doen", verklaart hij tegenover de Tweede Kamer in een hoorzitting van de beoogde bewindspersonen. Bovendien zijn er "beperkingen" waardoor sommige plannen niet (op tijd) kunnen worden doorgevoerd. Zo moet er rekening worden gehouden met de oude ICT-systemen van de fiscus, die momenteel worden vervangen. Ook de vergrijsde samenstelling van het personeel, van wie een flink deel met pensioen zal gaan in de komende jaren, vormt een probleem.

Een eerste hoofdpijndossier voor Idsinga is direct de compensatie voor gedupeerden van de onrechtmatige belasting op rendement uit vermogen. Een recent arrest van de Hoge Raad zal ertoe leiden dat hier flink meer geld voor uitgetrokken moet worden. "Dat zijn grote vraagstukken. Die zullen ongetwijfeld hoge prioriteit krijgen." Idsinga beloofde de Kamer terughoudend te zijn met het invoeren van allerlei nieuwe regels die voortkomen uit politieke wensen. Hij zal streng kijken of dat soort plannen wel uitvoerbaar zijn, aldus de NSC'er.

Herziening belastingstelsel

Tegelijkertijd wil de beoogde staatssecretaris van Financiƫn ook de plannen op de lange termijn niet uit het oog verliezen. Zo wordt Idsinga verantwoordelijk voor de herziening van het belastingstelsel. Ook wil het kabinet het mes zetten in belastingvoordelen die negatief worden getoetst. Tegelijkertijd wil Idsinga voorspelbaar belastingbeleid voeren. Schuurt dat niet met elkaar, vroeg de VVD zich af. Daar is inderdaad spanning, erkende Idsinga. Het is een kwestie van afwegen.

De aanstaande bewindsman wil ook doorgaan met plannen om constructies aan te pakken waarmee belasting wordt ontweken. "Die agenda is zeker nog niet af", zei hij op vragen van zijn eigen partij. "We hebben nog steeds ambities in die richting."

Meer uit Politiek

Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coƶrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

9 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

13 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

13 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

14 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

14 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

14 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

14 uur geleden