Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatsbosbeheer kan onderhoud wegen en paden niet meer betalen

Staatsbosbeheer kan onderhoud wegen en paden niet meer betalen

AMERSFOORT (ANP) - Staatsbosbeheer kan het onderhoud aan wandel- en fietspaden in de natuur niet meer betalen. Ook het onderhoud aan wildkansels, uitkijktorens en kanoaanlegplaatsen komt in gevaar. Dat komt doordat de dienst nu al ongeveer tien jaar structureel te weinig geld krijgt van de provincies, die moeten betalen voor het onderhoud van recreatieve voorzieningen in natuur en landschap. De dienst gaat voorzieningen sluiten als de staat van onderhoud te gevaarlijk wordt, zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

De ANWB waarschuwt dinsdag voor afsluiting van natuurgebieden door de structurele onderfinanciering van Staatsbosbeheer. De ANWB is bezorgd dat de 150 tot 200 miljoen bezoekers die Staatsbosbeheer jaarlijks ontvangt voor afgesloten natuurgebieden komen te staan, terwijl de behoefte om buiten te recreëren alleen maar toeneemt. Er is meer geld nodig, spoort de ANWB aan.

Sinds de provincies verantwoordelijk zijn voor de kosten van recreatieve voorzieningen is het bedrag dat Staatsbosbeheer per hectare natuur per jaar krijgt gehalveerd naar 45 euro, aldus de woordvoerder. "Dat is te weinig om de zaken netjes in orde te houden. Dat is nu al jaren zo en we gaan nu de gevolgen zien. We hebben het punt bereikt dat er geen geld meer is voor reparaties. Als een fietspad vol scheuren en spleten zit door groeiende boomwortels zullen we het moeten sluiten. Het bedrag dat we nu krijgen van de provincies dekt maar een derde van de werkelijke kosten. Terwijl natuurgebieden belangrijk zijn voor de regionale economie."

'Geen entreeprijzen'

Staatsbosbeheer heeft als overheidsdienst weinig mogelijkheden om zelf voor extra inkomen te zorgen. "Onze opdracht is het beleefbaar maken en houden van de natuur voor iedereen. We kunnen en willen geen entreeprijzen gaan vragen. We verdienen wel wat aan kampeerterreinen, houtverkoop en verpachten van grond, maar ons eigen vermogen daalt snel. Het is goed dat de ANWB daar nu ook aandacht voor vraagt", aldus de zegsman.

Staatsbosbeheer beheert ongeveer 1000 kilometer fietspaden, ruim 15.000 kilometer wandelpad en 2100 kilometer ruiterpaden. Daarnaast zorgt de dienst voor bruggen, uitkijktorens, aanlegplaatsen en parkeerplaatsen.

Meer uit Binnenland

Rutte: over vier tot vijf jaar kan Rusland NAVO verslaan

BRUSSEL (ANP) - Over vier tot vijf jaar zou Rusland de NAVO kunnen verslaan, waarschuwt NAVO-topman Mark Rutte. De Russische president Vladimir Poetin heeft de Russische economie volgens hem zo in dienst gesteld van oorlogvoering, dat de overhand van de westerse militaire alliantie in een paar jaar kan verdwijnen. "En dan kan hij op een gegeven moment gaan denken: nou, misschien moet ik eens een poging gaan doen."

1 uur geleden
Oppositiepartijen vinden onderwijspakket slecht uitgewerkt

DEN HAAG (ANP) - Het akkoord over onderwijs tussen de coalitie en CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 is slecht uitgewerkt volgens andere oppositiepartijen. Zij vinden het kwalijk dat onderwijsminister Eppo Bruins nog tijd nodig heeft om de deal te vertalen naar meer gedetailleerde plannen, terwijl deze volgend jaar al gevolgen kunnen hebben. Om het akkoord te betalen wordt bijvoorbeeld bezuinigd op de zorg. GroenLinks-PvdA wil weten waar zorgmedewerkers aan toe zijn.

1 uur geleden
Faber: meer landen overwegen verplichte terugkeer Syriërs

BRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.

3 uur geleden
Politieonderzoek op plek explosies Tarwekamp afgerond

DEN HAAG (ANP) - Het politieonderzoek op de plek van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag is afgerond, meldde een woordvoerder van de politie donderdagmiddag. De locatie wordt nu overgedragen aan de gemeente.

3 uur geleden
Logeerwoningen beschikbaar voor gedupeerden Tarwekamp

DEN HAAG (ANP) - In Den Haag zijn vanaf vrijdag logeerwoningen beschikbaar voor mensen die door de explosies en brand aan de Tarwekamp gedupeerd zijn. Volgens de gemeente hebben veertien huishoudens gezegd dat ze een woning nodig hebben. Het gaat om logeerwoningen in de wijk Mariahoeve, waar ook de Tarwekamp is.

4 uur geleden
Andere oppositiepartijen hekelen 'gedoogsteun' na onderwijsdeal

DEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.

4 uur geleden
Oppositie valt NSC stevig aan over onderwijsbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.

4 uur geleden