
Staatsbosbeheer heeft 8 miljoen euro extra nodig voor toezicht
BREDA (ANP) - Staatsbosbeheer heeft bijna 8 miljoen euro extra nodig om toezicht te kunnen houden op de veiligheid in de natuurgebieden. De beheerorganisatie zegt nu niet genoeg boa's te hebben om alle toezicht- en handhavingstaken uit te voeren. In sommige gebieden is daardoor helemaal geen boa actief.
Staatsbosbeheer heeft uitgerekend wat per natuurgebied nodig is om voor voldoende toezicht te zorgen. "Om alles goed te kunnen doen, hebben we 59 fte extra nodig." Op dit moment heeft de organisatie 87 boa's in dienst, gezamenlijk goed voor 69 fte. Staatsbosbeheer vraagt het Rijk en de provincies daarom om hun bijdrage structureel met bijna 8 miljoen te verhogen.
Afgelopen jaar ontving Staatsbosbeheer voor al haar taken 31 miljoen euro van het Rijk en bijna 73 miljoen van de provincies via het Subsidiestelsel Natuur en Landschap. Slechts een klein deel van die bedragen is echter bedoeld voor toezicht en handhaving. Staatsbosbeheer beheert met ruim 1400 medewerkers meer dan 270.000 hectare aan bos, natuur en landschap in Nederland.
Geen boa's
"Boa's zijn onze ogen en oren, ze kennen ieder paadje en ieder plekje in de gebieden die we beheren", zegt een woordvoerder. "Ze dragen daardoor bij aan de veiligheid. Onze boa-organisatie is de afgelopen jaren geprofessionaliseerd, zowel qua opleiding als qua uitrusting met onder meer pepperspray en bodycams. Dat is nodig ook, omdat de politie zich heeft teruggetrokken uit de natuurgebieden. Maar we krijgen onze capaciteit slechts met kunst-en-vliegwerk op orde."
Zo had Staatsbosbeheer in de eerste negen maanden van dit jaar geen boa rondlopen in de Brabantse Kempen. Boswachters hielden in die tijd bij hoeveel strafbare feiten ze tegenkwamen. "Dat zijn er tot oktober 1627", aldus de woordvoerder. In bijna de helft van de gevallen ging het om motorcrossers die op plekken reden waar ze niet mogen komen. De boswachters stuitten ook op vernielingen, stroperij, dumpingen en illegale kampeerders. "Omdat er geen boa actief is, konden deze meldingen niet worden opgevolgd."
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de eerste wandeldag van de Vierdaagse zijn 218 lopers uitgevallen, maakte de organisatie dinsdag bekend. Zij zijn onderweg gestopt of kwamen niet op tijd over de finish in Nijmegen. De organisatie laat weten dat de weersomstandigheden gunstig waren voor de wandelaars. "Het aantal uitvallers ligt dan ook aanzienlijk lager dan op dezelfde dag in voorgaande edities." Vorig jaar haalden op de eerste dag 819 wandelaars de finish niet.
8 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee mannen hebben taakstraffen van 120 en 100 uur gekregen voor het belagen van een cameraploeg van omroep PowNed, tijdens het Amelandse feest Sunneklaas in december 2023. De politierechter in Leeuwarden acht bewezen dat de beide mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van dwang en bedreiging door de auto van de journalisten tot stoppen te dwingen, hierop te klimmen en deze gedurende langere tijd te achtervolgen.
13 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Ongehoord Nederland niet vervolgen voor het plaatsen van een vermeend discriminerende vacaturetekst. De omroep 'weigerde' non-binaire sollicitanten in een zoektocht naar een nieuwe hoofdredacteur. Het OM noemt dat "kwetsend" maar in dit geval niet strafbaar.
13 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De 32-jarige Timothy B., verdacht van de moord op zijn 52-jarige moeder, heeft vorige maand bij de politie een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt tijdens een inleidende zitting in de zaak.
15 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De eerste deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse druppelden dinsdagochtend alweer binnen. Even na 09.30 uur kwamen de eerste lopers binnen op dag één van de wandeltocht. De 107e editie ging om 04.00 uur van start.
17 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De melding over een mogelijke ontvoering van een kind in Rotterdam was een valse melding. De politie zegt onderzoek te hebben gedaan en concludeert dat de melding niet klopt. Het is niet zeker of degene die de melding deed, bewust een verkeerde melding deed. Dat wordt volgens de politie nog onderzocht.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse klimaatbeleid brengt burgers, bedrijven en de industrie in onzekerheid, signaleert de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) dinsdag in een adviesrapport. "Veel klimaatbeleid is het afgelopen jaar opgeschort of teruggedraaid", zegt raadslid en voorzitter van de visiecommissie Wieke Pot. "Inwoners, boeren en de industrie weten niet waar ze aan toe zijn." De WKR voorziet dat de sectoren daardoor geen plannen meer durven te maken voor de toekomst.
19 uur geleden