Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatsbezoek koningspaar uitgesteld vanwege oorlog Oekraïne

Staatsbezoek koningspaar uitgesteld vanwege oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Griekenland is uitgesteld vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook "het menselijke leed van de Oekraïense bevolking" speelt mee, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag. Het paar zou van 16 tot en met 18 maart een bezoek brengen aan Griekenland.

Het bezoek is "in goed overleg" met president Katerina Sakellaropoulou opnieuw uitgesteld. Eigenlijk zou de reis in december al plaatsvinden, maar toen werd die vanwege de coronacrisis uitgesteld. Ook minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken, minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zouden mee gaan.

Dinsdag zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima in gesprek gegaan met mensen uit de Oekraïense gemeenschap. Het koningspaar ontving hen op Paleis Noordeinde in Den Haag om te praten over de oorlog in Oekraïne. "Mensen uit de Oekraïense gemeenschap in Nederland vertelden ons vandaag hun verhaal. Zij spraken over hun angst, woede en peilloze verdriet. Over de liefde voor hun dierbaren. En over hun overtuiging dat vrijheid zal zegevieren", schreven Willem-Alexander en Máxima na afloop in een korte verklaring. "De gesprekken hebben ons diep geraakt. Oekraïne verdient ons aller steun."

Het staatsbezoek aan Griekenland zou in het teken staan van de samenwerking tussen de landen op het gebied van innovatie, duurzaamheid, migratie, mensenrechten en ook het partnerschap binnen de Europese Unie. Het is nog niet duidelijk wanneer het bezoek alsnog kan plaatsvinden.

Meer uit Binnenland

Geluidsproblemen verstoren 'EU-examen' Wopke Hoekstra

STRAATSBURG (ANP) - De hoorzitting waarin Wopke Hoekstra steun van Europarlementariërs moet verzamelen om de klimaatman van de Europese Commissie te worden, is stilgelegd. De geluidsinstallatie haperde keer op keer, tot er niets anders opzat dan naar een andere zaal in het Europees Parlement in Straatsburg te verhuizen.

12 minuten geleden
Na invoering statiegeld een derde minder blikjes tussen zwerfvuil

DEN HAAG (ANP) - Het lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat op de eerste meting sinds 1 april - toen de statiegeldregels zijn veranderd - een derde minder blikjes in het zwerfafval zijn beland, vergeleken met de drie jaren daarvoor.

1 uur geleden
Hoekstra wil dat EU al in 2040 90 procent minder CO2 uitstoot

STRAATSBURG (ANP) - Kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra wil de lijn van de huidige Europese klimaatdoelen niet simpelweg doortrekken, maar een scherper tussendoel stellen. Hij wil de doelstelling voor 2040 leggen op 90 procent minder CO2-uitstoot, zei hij tijdens een hoorzitting waarin hij het vertrouwen van Europarlementariërs probeert te winnen.

3 uur geleden
Harde opstelling tegen Zuid-Europa in pandemie spijt Hoekstra

STRAATSBURG (ANP) - Kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra heeft spijt van zijn harde opstelling jegens Zuid-Europese landen die aandrongen op Europese coronasteun. Hij had dat anders moeten doen, zegt hij tijdens de Straatsburgse hoorzitting waarin hij het vertrouwen van het Europees Parlement probeert te winnen.

3 uur geleden
Nieuwe crisisorganisatie staat klaar voor toekomstige pandemieën

BILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).

4 uur geleden
Van der Burg herhaalt: gemeenten, regel opvang voor Oekraïeners

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft gemeenten opnieuw opgeroepen snel opvangplekken te regelen voor Oekraïners. Hij deelt de zorgen van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma die vreest dat de Jaarbeurs - de eerste opvanglocatie voor veel gevluchte Oekraïners - binnenkort geen bedden meer heeft, omdat de doorstroom naar opvangplekken elders in het land stokt.

5 uur geleden
College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

6 uur geleden