Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatsbegrafenis voor Poolse slachtoffers raketinslag

Staatsbegrafenis voor Poolse slachtoffers raketinslag

WARSCHAU (ANP/DPA) - Polen houdt staatsbegrafenissen voor de twee slachtoffers van een raketinslag eerder deze week vlak bij de grens met Oekraïne. Volgens de pastoor in het getroffen dorp zijn de begrafenissen met speciaal eerbetoon zaterdag en zondag, meldt het Poolse persbureau PAP.

De mannen zijn de eerste burgers van Polen, een NAVO-land, die omkwamen door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Het gaat om een 60-jarige tractorbestuurder en een 62-jarige magazijnmedewerker.

Polen, de Verenigde Staten en de NAVO denken dat een Oekraïense luchtafweerraket per ongeluk insloeg. Ze verwijten Moskou dat het Kiev in een positie heeft gebracht waarin het zich moet verdedigen tegen Russische aanvallen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski beweert dat het een Russische raket was, maar hij erkent inmiddels dat hij niet met 100 procent zekerheid weet wat er is gebeurd.

De Poolse president Andrzej Duda sluit meer van dit soort incidenten niet uit. "Helaas moeten we er in zekere zin op voorbereid zijn dat er weer ongelukken kunnen gebeuren als gevolg van de oorlog aan onze grens." Militaire experts zouden hem hebben uitgelegd dat geen antiraketafweersysteem dit projectiel op Pools grondgebied had kunnen onderscheppen omdat er niet genoeg tijd was.

Meer uit Buitenland

Blinken: Israël moet meer doen om burgers in Gaza te beschermen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft Israël gemaand meer te doen om burgers in Gaza te beschermen. Blinken zei donderdag dat er een kloof is tussen Israëls "intentie om burgers te beschermen en de daadwerkelijke resultaten die we zien."

1 uur geleden
Schutter Las Vegas stuurde poederbrief naar andere universiteit

LAS VEGAS (ANP) - De man die woensdag drie mensen doodschoot op een universiteit in Las Vegas en een vierde persoon verwondde, stuurde vlak voor zijn daad 22 brieven naar andere universiteiten. De brieven werden onderschept voor bezorging. In minimaal één envelop werd wit poeder aangetroffen.

1 uur geleden
Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

5 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

6 uur geleden
Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

7 uur geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

7 uur geleden
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

8 uur geleden