Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatsbegrafenis koningin Elizabeth is op maandag 19 september

Staatsbegrafenis koningin Elizabeth is op maandag 19 september

LONDEN (ANP) - De staatsbegrafenis van de Britse koningin Elizabeth is op maandag 19 september om 11 uur lokale tijd. Het afscheid vindt plaats in Westminster Abbey, de Londense kerk waar Elizabeth in 1953 werd gekroond en in 1947 in het huwelijk trad met prins Philip.

De vorstin overleed donderdag op 96-jarige leeftijd op Balmoral Castle, haar Schotse vakantieadres. Haar lichaam wordt zondag overgebracht naar Holyroodhouse in Edinburgh, de officiële koninklijke residentie in Schotland. Ze wordt maandag opgebaard in St. Giles' Cathedral in de Schotse hoofdstad.

De kist van Elizabeth wordt dinsdag overgevlogen naar Londen en vervolgens naar Buckingham Palace gebracht. Op woensdag gaat de kist naar Westminster Hall. Daar kunnen belangstellenden in de vier dagen voorafgaand aan de uitvaartdienst 23 uur per dag afscheid nemen. Op de ochtend van de staatsbegrafenis wordt de kist in een processie naar Westminster Abbey gebracht.

Het lichaam van Elizabeth wordt na de uitvaart in Westminster Abbey overgebracht naar Windsor Castle. Ze wordt bijgezet in St. George's Chapel, waar haar man Philip eerder zijn laatste rustplaats vond. Hij overleed in april vorig jaar op 99-jarige leeftijd.

In Westminster Abbey is sinds de 18e eeuw geen begrafenis van een monarch meer gehouden, al vond daar in 2002 wel de uitvaart van Elizabeths moeder plaats. Onder anderen regeringsleiders en staatshoofden van over de hele wereld zullen in Westminster Abbey de koningin hun laatste eer bewijzen. De verwachting is dat de komende periode miljoenen mensen naar Londen zullen afreizen.

Meer uit Buitenland

Premier Frankrijk: zullen niet toegeven aan terrorisme

PARIJS (ANP/AFP) - "Wij zullen niet toegeven aan terrorisme. Nooit." Daarmee bevestigt de Franse premier Élisabeth Borne op X dat de aanval in Parijs die zaterdagavond één dode en twee gewonden heeft geëist een terreuraanslag is geweest. Eerder lieten de autoriteiten al weten dat de vermoedelijke dader als radicale islamist bekend staat.

1 uur geleden
Duizenden Israëliërs eisen vrijlating gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR) - Duizenden Israëliërs hebben zaterdag gedemonstreerd bij het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Tel Aviv. Ze eisten de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars die nog in handen zijn van Hamas. Er waren ook mensen aanwezig, die Hamas afgelopen week liet gaan tijdens de afgekondigde wapenstilstand. Daaraan kwam vrijdag een eind.

4 uur geleden
Brazilië investeert fors in herstel regenwoud

SÃO PAULO/DUBAI (ANP/RTR/AFP) - De nationale ontwikkelingsbank van Brazilië (BNDES) heeft zaterdag een plan gelanceerd voor het herstel van 60.000 vierkante kilometer vernietigd regenwoud. Daarmee is volgend jaar al een investering gemoeid van maximaal 1 miljard real, bijna 190 miljoen euro. Deze herbebossing, ter grootte van bijna anderhalf keer Nederland, in het Amazonegebied moet in 2030 zijn afgerond.

6 uur geleden
Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

7 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

10 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

11 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

12 uur geleden