Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatsbegrafenis Elizabeth mogelijk grootste evenement in VK ooit

Staatsbegrafenis Elizabeth mogelijk grootste evenement in VK ooit

LONDEN (ANP) - De staatsbegrafenis van de Britse koningin Elizabeth wordt mogelijk de grootste gebeurtenis die het Verenigd Koninkrijk ooit heeft georganiseerd, melden de Britse politie en verschillende overheidsbronnen aan de BBC.

"Er wordt al 'vele jaren' aan de plannen voor rond het overlijden van de koningin gewerkt", zeggen bronnen tegen de Britse omroep. "Wij zijn ervan overtuigd dat de uitvaart maandag het grootste evenement zal zijn dat het Verenigd Koninkrijk in decennia, mogelijk ooit, heeft georganiseerd".

De Britse politie omschrijft de staatsbegrafenis als "de grootste onderneming ooit voor de politie". Volgens de politie gaat het om een "ongelofelijk complexe operatie" die zelfs de Olympische Spelen in Londen in 2012 overtreft. Destijds waren dagelijks tot 10.000 agenten op de been.

Meer dan 2000 gasten verwacht

Bij de ceremonie in Westminster Abbey worden maandag meer dan 2000 gasten verwacht. Honderden wereldleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders reizen naar Londen af, onder wie de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron en de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Koning Willem-Alexander reist samen met koningin Máxima en prinses Beatrix naar de Britse hoofdstad.

Britse media zeiden vrijdag al te denken dat de uitvaart van koningin Elizabeth mogelijk een recordaantal kijkers kan opleveren voor een gebeurtenis rond het Britse koningshuis. Tot nu toe zaten voor de begrafenis van prinses Diana in 1997 de meeste Britten voor de televisie. Die uitvaart, die werd uitgezonden op de BBC en ITV, trok destijds in totaal 32,1 miljoen kijkers.

Meer uit Buitenland

Israël: VN verzwijgen rapport over massaverkrachtingen door Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israel heeft zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, teruggeroepen voor overleg omdat de VN volgens het land een rapport verzwijgen over seksueel geweld dat Hamas-militanten gepleegd zouden hebben op 7 oktober. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz bekend.

11 minuten geleden
'Jihadisten' hadden het gemunt op Brusselse muziekzaal Botanique

BRUSSEL (ANP) - De vier jonge Belgische terreurverdachten die zondag werden opgepakt hadden het voorzien op een Brusselse concertzaal, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Het viertal zou "binnen enkele weken" hebben willen toeslaan.

54 minuten geleden
Frankrijk verankert als eerste land recht op abortus in grondwet

PARIJS (ANP) - Als eerste land ter wereld heeft Frankrijk het recht op abortus verankerd in de grondwet. Het parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in het Kasteel van Versailles, meldt de Franse zender BFMTV.

58 minuten geleden
Media: gewapende man bedreigt personen in ziekenhuis Aken

AKEN (ANP) - In een ziekenhuis in het West-Duitse Aken, tegen de grens met Zuid-Limburg, bedreigt een gewapende man meerdere personen. De politie kan nog niet zeggen wie de man in het Luisenhospital precies is en wie hij bedreigt. Het is ook onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen en of de man eisen stelt, melden Duitse media.

1 uur geleden
ICJ begint procedure tegen voortvluchtige militieleider Kony

DEN HAAG (ANP/DPA) - Bijna twintig jaar na het uitvaardigen van het arrestatiebevel tegen de beruchte militieleider Joseph Kony begint het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag een voorlopige procedure tegen de nog altijd voortvluchtige Oegandees. De zittingen beginnen in oktober, zo meldt de rechtbank.

1 uur geleden
Verdachte datalek VS gaat akkoord met 16 jaar gevangenisstraf

BOSTON (ANP) - De Amerikaanse militair Jack Teixeira is akkoord gegaan met een gevangenisstraf van zestien jaar om het lekken van geheime Amerikaanse militaire documenten op een platform voor sociale media. Dat meldt ABC News. Was hij niet akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van de aanklagers, dan had de rechter hem tot wel dertig jaar cel kunnen veroordelen.

2 uur geleden
Trump mag toch meedoen aan voorverkiezingen Colorado

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump mag toch meedoen aan de voorronde van de presidentsverkiezingen in de Amerikaanse staat Colorado. Het Amerikaanse Hooggerechtshof vindt het onterecht dat hij van het stembiljet is geschrapt. Het besluit komt op de valreep, namelijk een dag voor de voorverkiezingen in Colorado.

3 uur geleden