Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatsagent: KLM moet meer doen tegen belastingontwijking piloten

Staatsagent: KLM moet meer doen tegen belastingontwijking piloten

DEN HAAG (ANP) - KLM moet beter zijn best doen om te voorkomen dat het bedrijf meewerkt aan belastingontwijking door piloten en cabinepersoneel dat buiten Nederland woont. De regeling voor hun reiskostenvergoeding maakt het makkelijk om in het buitenland te gaan wonen om belastingredenen. Staatsagent bij KLM Jeroen Kremers gaat daarover in gesprek met de luchtvaartmaatschappij, melden ministers Sigrid Kaag (Financiën) en Mark Harbers (Infrastructuur) aan de Kamer.

KLM bevestigt dat het in gesprek gaat met de staatsagent. De vliegtuigmaatschappij wil er verder niets over kwijt, zegt een woordvoerster.

Nieuwsuur meldde bijna twee jaar geleden dat een op de tien KLM-piloten in het buitenland woont. Een deel van hen zou dat volgens het programma doen op aanraden van belastingadviseurs. Kremers komt op een vergelijkbaar percentage uit. 11 procent van de piloten en 5 procent van het cabinepersoneel wonen buiten Nederland, zo'n 680 medewerkers in totaal. Vaak wonen ze in Spanje.

Internationale reiskosten

Kremers, die rapporteert of KLM aan de regels voor coronasteun heeft voldaan, merkt wel op dat die mensen niet allemaal in het buitenland wonen om belastingredenen, maar ook vanwege bijvoorbeeld familiebanden of het weer. Toch schat hij dat zo'n twee derde in een land woont waar ze minder belasting betalen. Al die medewerkers mogen voor woon-werkverkeer gratis gebruikmaken van vluchten van de KLM-groep.

De regeling waarmee de piloten een vergoeding krijgen voor hun internationale reiskosten maakt het volgens de staatsagent makkelijker om in Nederland belasting te ontwijken door in het buitenland te gaan wonen.

Voorwaarde

Het is volgens Kremers niet te doen om van iedereen te controleren met welke reden de KLM-medewerkers in het buitenland wonen. Wel zegt hij met KLM te kijken of er "generieke initiatieven om aan mogelijke facilitering een einde te maken" mogelijk zijn. Hij denkt dan aan een maximum aan de reiskostenvergoeding, gelijk aan de reiskostenvergoeding voor medewerkers die in Nederland wonen. Of aan strengere gedragsregels.

De Tweede Kamer wilde dat KLM zou optreden tegen dit soort vormen van belastingontwijking als voorwaarde voor de steun die het bedrijf kreeg in de coronacrisis. KLM zelf heeft aan de staatsagent laten weten dat aan die voorwaarde is voldaan omdat maar een klein aantal medewerkers in het buitenland woont, en dat bovendien niet illegaal is. Daar is Kremers het dus niet mee eens.

Onzekere toekomst

Verder houdt KLM zich volgens Kremers redelijk goed aan de voorwaarden. Aan de "bedrijfseconomische en financiële voorwaarden" zoals kostenbesparingen wordt volgens hem "ruimschoots voldaan", hoewel het nu zaak is om vooruit te kijken naar een mogelijk onzekere toekomst. Op het gebied van duurzaamheid en overlast, zal het bedrijf ook nog afhankelijk zijn van extra stappen die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zelf moet zetten.

Meer uit Binnenland

Veel dak- en thuislozen maken gebruik van winterkoudeopvang

DEN HAAG (ANP) - Dakloze en thuisloze mensen weten de zogeheten winterkoudeopvang in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag deze week goed te vinden. Vooral in Amsterdam werd veel gebruikgemaakt van de voorziening, die de vier grote steden maandagavond openden om de verwachte lage temperaturen. In de nacht van woensdag op donderdag sliepen in de hoofdstad 303 mensen in de opvang, meer dan de 250 beschikbare plekken. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat bij ruimtegebrek ook plekken van de reguliere winteropvang kunnen worden gebruikt, die vrijdag officieel opengaat.

33 minuten geleden
Opvanglocaties asielzoekers in Assen en Maastricht langer open

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Assen en de provincie Limburg houden een opvanglocatie voor asielzoekers langer open. In de voormalige woonboerderij aan de Graswijk in Assen zijn daardoor tot 1 januari 2025 maximaal 45 plekken beschikbaar. In Maastricht blijft de opvang in 't Lab, een bijgebouw van het provinciehuis, voor veertig vluchtelingen nu tot 1 juli 2024 in gebruik.

1 uur geleden
OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.

4 uur geleden
Rechter: activisten Greenpeace moeten van schip in Grote Oceaan

AMSTERDAM (ANP) - Actievoerders van Greenpeace moeten met "onmiddellijke ingang" een schip in de Grote Oceaan verlaten, waarop zij zich hebben verschanst. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam geoordeeld. Greenpeace voert actie tegen diepzeemijnbouw.

4 uur geleden
Crisisnoodopvang Heumen uit nood langer open, gemeente niet blij

HEUMEN (ANP) - De crisisnoodopvang in Heumen bij Nijmegen blijft twee maanden langer open, omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen andere plek voor de asielzoekers kan vinden. De gemeente Heumen is, aldus een verklaring, niet blij met deze situatie en heeft haar ongenoegen daarover laten weten aan het COA. Heumen wilde dat de noodopvang voor achthonderd asielzoekers zoals afgesproken op 1 december zou sluiten.

4 uur geleden
Utrecht stopt met pogingen wolf te zenderen

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht stopt met de pogingen de wolf te zenderen die een aantal keer is gesignaleerd in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) schrijft aan Provinciale Staten dat daartoe is besloten omdat het in de praktijk lastig is gebleken de wolf te zenderen. Ook is het sinds 10 oktober rustig rond de wolf in de provincie. "Er zijn geen probleemsituaties meer geweest."

4 uur geleden
ANWB: bijna 40 procent meer pechmeldingen door vrieskou

DEN HAAG (ANP) - De vrieskou leidt ertoe dat de ANWB veel meer meldingen krijgt van pechgevallen. Een woordvoerster ziet een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van een gewone donderdag. "We verwachten dat we aan het einde van de dag op 5100 meldingen uitkomen." Ook vrijdag wordt het druk, voorspelt ze.

5 uur geleden