Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatsagent: KLM moet meer doen tegen belastingontwijking piloten

Staatsagent: KLM moet meer doen tegen belastingontwijking piloten

DEN HAAG (ANP) - KLM moet beter zijn best doen om te voorkomen dat het bedrijf meewerkt aan belastingontwijking door piloten en cabinepersoneel dat buiten Nederland woont. De regeling voor hun reiskostenvergoeding maakt het makkelijk om in het buitenland te gaan wonen om belastingredenen. Staatsagent bij KLM Jeroen Kremers gaat daarover in gesprek met de luchtvaartmaatschappij, melden ministers Sigrid Kaag (Financiën) en Mark Harbers (Infrastructuur) aan de Kamer.

KLM bevestigt dat het in gesprek gaat met de staatsagent. De vliegtuigmaatschappij wil er verder niets over kwijt, zegt een woordvoerster.

Nieuwsuur meldde bijna twee jaar geleden dat een op de tien KLM-piloten in het buitenland woont. Een deel van hen zou dat volgens het programma doen op aanraden van belastingadviseurs. Kremers komt op een vergelijkbaar percentage uit. 11 procent van de piloten en 5 procent van het cabinepersoneel wonen buiten Nederland, zo'n 680 medewerkers in totaal. Vaak wonen ze in Spanje.

Internationale reiskosten

Kremers, die rapporteert of KLM aan de regels voor coronasteun heeft voldaan, merkt wel op dat die mensen niet allemaal in het buitenland wonen om belastingredenen, maar ook vanwege bijvoorbeeld familiebanden of het weer. Toch schat hij dat zo'n twee derde in een land woont waar ze minder belasting betalen. Al die medewerkers mogen voor woon-werkverkeer gratis gebruikmaken van vluchten van de KLM-groep.

De regeling waarmee de piloten een vergoeding krijgen voor hun internationale reiskosten maakt het volgens de staatsagent makkelijker om in Nederland belasting te ontwijken door in het buitenland te gaan wonen.

Voorwaarde

Het is volgens Kremers niet te doen om van iedereen te controleren met welke reden de KLM-medewerkers in het buitenland wonen. Wel zegt hij met KLM te kijken of er "generieke initiatieven om aan mogelijke facilitering een einde te maken" mogelijk zijn. Hij denkt dan aan een maximum aan de reiskostenvergoeding, gelijk aan de reiskostenvergoeding voor medewerkers die in Nederland wonen. Of aan strengere gedragsregels.

De Tweede Kamer wilde dat KLM zou optreden tegen dit soort vormen van belastingontwijking als voorwaarde voor de steun die het bedrijf kreeg in de coronacrisis. KLM zelf heeft aan de staatsagent laten weten dat aan die voorwaarde is voldaan omdat maar een klein aantal medewerkers in het buitenland woont, en dat bovendien niet illegaal is. Daar is Kremers het dus niet mee eens.

Onzekere toekomst

Verder houdt KLM zich volgens Kremers redelijk goed aan de voorwaarden. Aan de "bedrijfseconomische en financiële voorwaarden" zoals kostenbesparingen wordt volgens hem "ruimschoots voldaan", hoewel het nu zaak is om vooruit te kijken naar een mogelijk onzekere toekomst. Op het gebied van duurzaamheid en overlast, zal het bedrijf ook nog afhankelijk zijn van extra stappen die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zelf moet zetten.

Meer uit Binnenland

Paasweekend best warm met regen, zon en overlast door paasvuren

HOUTEN (ANP) - Dit paasweekend is er dagelijks kans op regen, maar ook is het af en toe droog met een zonnetje. Tot en met zondag is het met 14 tot 18 graden behoorlijk zacht. Eerste paasdag is er kans op rookoverlast door paasvuren, vooral in het noorden en oosten. Tweede paasdag is het vermoedelijk de hele dag behoorlijk nat. Dit verwacht Weeronline.

3 minuten geleden
Ook Curaçaose ministers testen negatief bij drugstest

WILLEMSTAD (ANP) - Minister-president van Curaçao, Gilmar 'Pik' Pisas, heeft negatief getest op de aanwezigheid van cocaïne en marihuana in zijn bloed. Dat geldt ook voor de andere ministers van zijn partij, de MFK. Alle negen parlementsleden van de partij testten ook negatief. Met de tests reageren de politici op aanhoudende verhalen op het eiland over drugsgebruik door politici.

3 uur geleden
NPLV: stop stapeling van problemen in achterstandswijken

DEN HAAG (ANP) - Twaalf directeuren van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) vragen politiek Den Haag om "onorthodoxe maatregelen" om stapeling van problemen in achterstandswijken tegen te gaan. Ze doen de oproep in een opinieverhaal in het AD omdat deze opstapeling "de effectiviteit van hun aanpak bedreigt."

3 uur geleden
Rechter doet uitspraak in zaak over gebiedsverbod Pegida-voorman

ARNHEM (ANP) - De voorzieningenrechter van de rechtbank in Arnhem doet vrijdagochtend uitspraak in de zaak die Pegida-voorman Edwin Wagensveld heeft aangespannen tegen de gemeente Arnhem. De zaak gaat over het gebiedsverbod dat hem is opgelegd.

4 uur geleden
Gemeenteraad Haarlem breidt betaald parkeren niet uit

HAARLEM (ANP) - De gemeenteraad van Haarlem heeft donderdagavond het plan ingetrokken om betaald parkeren in de stad uit te breiden. Daarmee geeft de raad gehoor aan de uitkomst van een referendum onder inwoners.

7 uur geleden
Long Alliantie waarschuwt voor tekort aan astmamedicijn

AMERSFOORT (ANP) - Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

9 uur geleden
Statushouders zoveel mogelijk in hotels, ook zonder fiat gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu verblijven, zonder dat er per se instemming is van de betrokken gemeenten. Het COA zegt donderdag een landelijke actie te zijn begonnen om de druk op de asielopvang te verminderen.

11 uur geleden