Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatsagent: KLM moet meer doen aan structurele bezuinigingen

Staatsagent: KLM moet meer doen aan structurele bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM moet meer doen aan structurele kostenbesparingen. Dat zei Jeroen Kremers, die door Financiën is aangesteld om toezicht te houden op de voorwaarden die zijn verbonden aan de coronasteun aan KLM, in een gesprek met de Tweede Kamer.

Volgens de staatsagent heeft KLM de kosten vorig jaar flink verlaagd, met 30 procent. Maar dit zijn vooral tijdelijke maatregelen en de onderneming moet nu inzetten op meer structurele maatregelen, zegt hij. Volgens Kremers doet Air France op dat gebied momenteel meer dan de KLM.

In september wordt meer duidelijk over de kostenreductie, denkt hij. Dan komt KLM met de uitgestelde meerjarencijfers. Kremers vermoedt dat de opvolger van topman Pieter Elbers, die over vier weken aantreedt, ook nog haar stempel daarop wil drukken. "Maar dan zal men wel aan de bak moeten."

'Geschrokken'

In een rapportage van Kremers, die zondag door het kabinet naar de Kamer is gestuurd, staat dat KLM zich niet aan de voorwaarden van de staatssteun houdt. Kamerleden zijn daar niet blij mee. VVD'er Eelco Heinen zei "geschrokken" te zijn van het oordeel van de staatsagent.

Kremers vindt verder dat de onderneming te weinig heeft gedaan tegen mogelijke belastingontwijking door het vliegend personeel. Hij snapt niet dat de luchtvaartmaatschappij daar nog niet op heeft gehandeld. "Daarvan kun je zeggen: God, wat let je", zei Kremers tegen de Kamerleden.

3,4 miljard euro aan steun toegezegd

Hij hoopt met de komst van de nieuwe topvrouw Marjan Rintel op een meer "collaboratieve attitude" van KLM. De voorwaarden van de coronasteun zijn er niet om KLM te straffen, benadrukte hij. Maar zijn er om het bedrijf "weer geschikt te maken voor de toekomst".

Het kabinet heeft KLM 3,4 miljard euro aan steun toegezegd. Daarvan is maar een deel gebruikt, te weten ruim 940 miljoen. Ook is ongeveer een derde hiervan al terugbetaald. Vorige week kondigde het kabinet aan voor 220 miljoen euro aan nieuwe aandelen in het bedrijf te willen kopen.

Meer uit Financieel

Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

10 minuten geleden
ING: meeste woningzoekers willen alleen een energiezuinig huis

AMSTERDAM (ANP) - De meeste woningzoekers kijken alleen nog naar energiezuinige woningen met een hoog energielabel, meldt ING na onderzoek door marktvorser DVJ Insights. De onderzoekers hebben ruim 1100 mensen ondervraagd die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning bezitten. Sommige ondervraagden willen volgens de bank alleen een woning met label A of hoger.

12 minuten geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

1 uur geleden
Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

2 uur geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

2 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

3 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

3 uur geleden