Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staat probeert arbitragezaken over kolencentrales af te wenden

Staat probeert arbitragezaken over kolencentrales af te wenden

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat probeert via een gang naar de Duitse rechter kostbare arbitragezaken tegen de Duitse energiebedrijven RWE en Uniper af te wenden. Dat meldt demissionair minister Bas van Wout (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede kamer. Beide ondernemingen eisen compensatie voor de gedwongen sluiting van hun kolencentrales.

Het gebruik van steenkool om elektriciteit op te wekken is vanaf 2030 verboden. Bestaande centrales moeten voor die tijd gesloten zijn of overgestapt op alternatieve brandstoffen. Het kabinet meent dat besluit zorgvuldig te hebben genomen en dat bedrijven voldoende tijd hebben gekregen om zich erop voor te bereiden. Bovendien hadden zij deze maatregel kunnen zien aankomen, gezien de inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen.

RWE en Uniper nemen daarmee evenwel geen genoegen. Zij zijn naar de rechter gestapt en hebben daarnaast arbitragezaken aangespannen. Met name die laatste procedures kunnen tijdrovend en kostbaar zijn. Van 't Wout maakt daarom gebruik van de "unieke mogelijkheid" die het Duitse recht biedt om vooraf door een rechter te laten toetsen of deze procedures wel een rechtsbasis hebben.

"Daarmee kunnen we de procedures mogelijk voorkomen en hebben we de belastingbetaler een hoop geld bespaard", zegt de minister. Hij benadrukt dat het iedereen die het niet eens is met het overheidsbeleid, vrij staat naar de rechter te stappen.

Meer uit Financieel

Google-moeder Alphabet profiteert van clouddiensten en advertenties

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van het aanbieden van zijn clouddiensten, maar ook advertenties leverden meer op. De omzet van het Amerikaanse concern steeg op jaarbasis met 14 procent tot ruim 84,7 miljard dollar, omgerekend meer dan 78 miljard euro.

2 uur geleden
Opnieuw minder winst voor Tesla door goedkopere auto's

AUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw flink minder winst geboekt. Dat kwam onder meer doordat de elektrische autofabrikant minder omzet haalde uit de verkoop van Tesla-wagens, waarvan de prijzen zijn gedaald.

3 uur geleden
Spotify maakt flinke koerssprong na kwartaalresultaten

NEW YORK (ANP) - Spotify heeft dinsdag een flinke koerssprong gemaakt op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden enthousiast op de kwartaalresultaten van de muziekstreamingdienst. Zo maakte Spotify bekend dat maandelijks 626 miljoen mensen naar muziek en podcasts luisteren via het platform, 14 procent meer dan een jaar eerder.

3 uur geleden
LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

6 uur geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

7 uur geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

7 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

7 uur geleden