Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staat New York klaagt Trump aan voor belastingontduiking

Staat New York klaagt Trump aan voor belastingontduiking

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De procureur-generaal van de staat New York, Letitia James, heeft woensdag civiele rechtszaken aangekondigd tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump en enkele van zijn kinderen, Donald Trump Jr. en Ivanka Trump. James zet die stap na drie jaar onderzoek door haar departement naar de belastingpraktijken van het bedrijf van de Trump-familie, de Trump Organization.

De Trump Organization wordt beschuldigd van het plegen van "talloze daden van fraude en verkeerde voorstelling van zaken" bij het opstellen van de jaarverslagen van 2011 tot 2021. Het onderzoek spitste zich toe op de vraag of de Trump Organization de waarde van haar onroerend goed verkeerd heeft vermeld om gunstige leningen en belastingvoordelen te verkrijgen. Volgens James heeft het onderzoek "belangrijk bewijs" aan het licht gebracht dat Trump en zijn bedrijf activa op frauduleuze wijze hebben getaxeerd.

Trump ontkent enig wangedrag en beschreef James' onderzoek als een "politiek gemotiveerde heksenjacht". James is een Democraat. De Trump Organization noemt de beschuldigingen van James "ongegrond".

Controversieel onderzoek

De woensdag aangekondigde rechtszaak volgt op een controversieel onderzoek waarin James Trump, diens bedrijf en enkele familieleden beschuldigde van vertragingstactieken. Zo zouden Trump en zijn kinderen dagvaardingen hebben genegeerd om te voorkomen dat ze moesten getuigen. Zo weigerde Trump op 10 augustus vragen te beantwoorden in een langdurig verhoor achter gesloten deuren op het kantoor van de procureur-generaal, waarbij hij meer dan 400 keer een beroep deed op zijn grondwettelijk recht tegen zelfbeschuldiging.

Donald Trump Jr. en Ivanka Trump stemden er pas mee in verklaringen te overleggen na rechterlijke beslissingen. Een ander kind van Trump, Eric Trump, beriep zich meer dan 500 keer op het recht tegen zelfbeschuldiging tijdens een ondervraging in 2020.

Huiszoeking

De FBI voerde op 8 augustus een door de rechtbank goedgekeurde huiszoeking uit in het landgoed Mar-a-Lago van Trump in Florida. Die was onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek naar zijn behandeling van geclassificeerd materiaal dat hij in zijn tijd in het Witte Huis had verzameld. In de staat Georgia loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar zijn pogingen om de verkiezingsresultaten van 2020 in die staat ongedaan te maken.

Het civiele onderzoek van James staat los van een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude tegen de Trump Organization door de officier van justitie van Manhattan in de stad New York, Alvin Bragg. Die zaak staat op de rol in oktober. De voormalige chief financial officer, Allen Weisselberg, heeft al bekend illegale betalingen aan werknemers te hebben gedaan en zal tegen het bedrijf getuigen.

Meer uit Buitenland

Moskou stopt met zaak die Nederland bij ICAO aanspande over MH17

MOSKOU (ANP) - Rusland trekt zich helemaal terug uit een procedure die Nederland en Australië bij de internationale raad voor de burgerluchtvaart ICAO hebben aangespannen over de ramp met de MH17.

36 minuten geleden
Na extreme hitte, maandag hevige regen tijdens hadj in Mekka

MEKKA (ANP) - De aanhoudende hoge temperaturen van de afgelopen dagen in de voor moslims heilige plaats Mekka, hebben maandag plaatsgemaakt voor een temperatuurdaling en hevige regenval.

57 minuten geleden
Polen twijfelt over Europese topbaan voor Portugese oud-premier

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Net nu de EU-regeringsleiders aanschuiven om in Brussel tijdens een informele vergadering de Europese topfuncties opnieuw te verdelen, heeft de Poolse premier Donald Tusk twijfels geuit over de Portugese kandidaat. Oud-premier Antonio Costa is verwikkeld in een corruptieschandaal.

1 uur geleden
Duitsland tevreden met veiligheidsmaatregelen bij EK voetbal

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland is tot nu toe tevreden over de veiligheidsmaatregelen die het land heeft genomen voor het EK voetbal, ondanks enkele incidenten rond de eerste drie dagen. "De veiligheidsmaatregelen werken", zegt Maximilian Kall, een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

1 uur geleden
Dode en gewonden bij explosie munitie op Tsjechische basis

PRAAG/BRNO (ANP/RTR) - Bij een explosie van munitie is een Tsjechische militair omgekomen en zijn acht anderen gewond geraakt. Dit gebeurde op een locatie waar sinds 2022 Oekraïense militairen worden getraind.

1 uur geleden
Gewonden na explosie op trainingslocatie leger Tsjechië

PRAAG (ANP/RTR) - Negen Tsjechische militairen zijn maandag gewond geraakt na een ontploffing van munitie. De explosie deed zich voor op een locatie waar sinds 2022 Oekraïense militairen worden getraind.

4 uur geleden
Poetin dinsdag naar Noord-Korea

PYONGYANG (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin gaat dinsdag naar Noord-Korea, maakte het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA bekend. Hij blijft daar tot woensdag en vliegt dan door naar Vietnam.

5 uur geleden