Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staat New York klaagt Trump aan voor belastingontduiking

Staat New York klaagt Trump aan voor belastingontduiking

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De procureur-generaal van de staat New York, Letitia James, heeft woensdag civiele rechtszaken aangekondigd tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump en enkele van zijn kinderen, Donald Trump Jr. en Ivanka Trump. James zet die stap na drie jaar onderzoek door haar departement naar de belastingpraktijken van het bedrijf van de Trump-familie, de Trump Organization.

De Trump Organization wordt beschuldigd van het plegen van "talloze daden van fraude en verkeerde voorstelling van zaken" bij het opstellen van de jaarverslagen van 2011 tot 2021. Het onderzoek spitste zich toe op de vraag of de Trump Organization de waarde van haar onroerend goed verkeerd heeft vermeld om gunstige leningen en belastingvoordelen te verkrijgen. Volgens James heeft het onderzoek "belangrijk bewijs" aan het licht gebracht dat Trump en zijn bedrijf activa op frauduleuze wijze hebben getaxeerd.

Trump ontkent enig wangedrag en beschreef James' onderzoek als een "politiek gemotiveerde heksenjacht". James is een Democraat. De Trump Organization noemt de beschuldigingen van James "ongegrond".

Controversieel onderzoek

De woensdag aangekondigde rechtszaak volgt op een controversieel onderzoek waarin James Trump, diens bedrijf en enkele familieleden beschuldigde van vertragingstactieken. Zo zouden Trump en zijn kinderen dagvaardingen hebben genegeerd om te voorkomen dat ze moesten getuigen. Zo weigerde Trump op 10 augustus vragen te beantwoorden in een langdurig verhoor achter gesloten deuren op het kantoor van de procureur-generaal, waarbij hij meer dan 400 keer een beroep deed op zijn grondwettelijk recht tegen zelfbeschuldiging.

Donald Trump Jr. en Ivanka Trump stemden er pas mee in verklaringen te overleggen na rechterlijke beslissingen. Een ander kind van Trump, Eric Trump, beriep zich meer dan 500 keer op het recht tegen zelfbeschuldiging tijdens een ondervraging in 2020.

Huiszoeking

De FBI voerde op 8 augustus een door de rechtbank goedgekeurde huiszoeking uit in het landgoed Mar-a-Lago van Trump in Florida. Die was onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek naar zijn behandeling van geclassificeerd materiaal dat hij in zijn tijd in het Witte Huis had verzameld. In de staat Georgia loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar zijn pogingen om de verkiezingsresultaten van 2020 in die staat ongedaan te maken.

Het civiele onderzoek van James staat los van een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude tegen de Trump Organization door de officier van justitie van Manhattan in de stad New York, Alvin Bragg. Die zaak staat op de rol in oktober. De voormalige chief financial officer, Allen Weisselberg, heeft al bekend illegale betalingen aan werknemers te hebben gedaan en zal tegen het bedrijf getuigen.

Meer uit Buitenland

Japanse premier op verrassingsbezoek in Kyiv

TOKIO/KYIV (ANP/AFP) - De Japanse premier Fumio Kishida is onderweg naar Oekraïne, waar hij dinsdag president Volodymyr Zelensky zal ontmoeten. Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dit na berichtgeving van Japanse media over het verrassingsbezoek. Bij omroep NHK was al te zien hoe de premier in Polen aan boord van een trein richting Oekraïne stapte.

1 uur geleden
Rapport: politie Londen racistisch, homofoob en vrouwonvriendelijk

LONDEN (ANP) - Het grootste politiekorps van Groot-Brittannië, de Met Police, die verantwoordelijk is voor Londen, is een "mannenbolwerk". Een dinsdagochtend verschenen rapport stelt dat de Londense politie schuldig is aan racisme, homofobie en vrouwenhaat. Het korps kan er volgens parlementariër Louise Casey, die het rapport schreef, "niet langer vanuit gaan dat de bevolking van Londen vertrouwen heeft in fatsoenlijk politiewerk".

2 uur geleden
Oekraïne: Russische raketten op Krim vernietigd door explosie

KYIV (ANP/DPA/RTR) - Russische raketten die per spoor vervoerd werden in het noordelijke deel van het schiereiland de Krim zijn vernietigd door een explosie, meldt het Oekraïense ministerie van Defensie maandagavond. Kyiv zegt niet of het achter de explosie in de buurt van de stad Dzjankoj zit, maar meldt in een verklaring wel dat "de demilitarisering van Rusland" door blijft gaan.

3 uur geleden
Biden geeft geheime informatie over oorsprong coronavirus vrij

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft een wet ondertekend waarmee zo veel mogelijk geheime informatie over de oorsprong van het coronavirus wordt vrijgegeven. Informatie die de nationale veiligheid kan schaden, zal volgens de president geheim blijven.

7 uur geleden
EU-ministers naar Tunesië om instorten af te wenden

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie stuurt twee buitenlandministers naar Tunesië om te voorkomen dat het land in chaos ten onder gaat en grote groepen mensen hun heil in Europa zoeken. De toestand in het Noord-Afrikaanse land is "heel, heel gevaarlijk", zegt buitenlandchef Josep Borrell.

8 uur geleden
Overal in Frankrijk spontane demonstraties na aanblijven regering

PARIJS (ANP) - In allerlei Franse steden zijn maandagavond spontane demonstraties ontstaan vanwege de omstreden pensioenplannen van de regering. In Parijs waren 2000 agenten op de been vanwege de protesten. In de Franse hoofdstad werden 171 mensen gearresteerd. Ook in steden als Bordeaux, Lille, Toulouse, Straatsburg, Nantes, Rennes en Lyon gingen mensen de straat op, net als in kleinere Franse plaatsen als Limoges, Amiens en Caen.

9 uur geleden
4 miljoen euro voor strafrechtelijk onderzoek en steun Oekraïne

LONDEN (ANP) - Meer dan dertig ministers hebben tijdens een conferentie in Londen steun beloofd aan het onderzoek van het Internationaal Strafhof (ICC) naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne. Het gaat om zo’n 4 miljoen euro, plus hulp in de vorm van expertise, zei de Britse minister van Justitie en gastheer Dominic Raab na afloop van het overleg. De conferentie werd samen met Nederland georganiseerd.

10 uur geleden