
Staat moet oud-monteurs Defensie compenseren voor chroom-6
DEN BOSCH (ANP) - De Staat is aansprakelijk voor gezondheidsschade die vier voormalige onderhoudsmonteurs van defensiematerieel hebben opgelopen door blootstelling aan de stof chroom-6. Het gerechtshof in Den Bosch heeft beslist dat de vier in een vervolgprocedure bij de rechtbank schadevergoedingen kunnen eisen. De hoogte daarvan moet nog worden vastgesteld.
De kwestie rond chroom-6 sleept al jaren voort. Defensie heeft eerder erkend dat het is tekortgeschoten in de zorgplicht voor oud-medewerkers. Er is een compensatieregeling ingesteld. Mensen die kunnen aantonen dat ze ziek zijn geworden door hun werk op de onderhoudslocaties, kunnen tot 40.000 euro claimen.
De vier zieke medewerkers die de rechtszaak hadden aangespannen, kregen aanmerkelijk lagere bedragen. Ze zeggen dat ze ernstig ziek zijn geworden en voelen zich tekortgedaan.
Stichting
Hun advocaat Rob Bedaux had ook vorderingen ingediend namens een stichting die opkomt voor alle circa 2000 mensen die op de bewuste onderhoudslocaties werkten. Die vorderingen zijn afgewezen, omdat niet van alle betrokkenen vaststaat dat ze in dezelfde mate zijn blootgesteld aan de giftige stof. Mensen die ziek zijn geworden van hun werk en meer schadevergoeding eisen dan Defensie biedt, moeten individueel een rechtszaak aanspannen.
De medewerkers om wie de zaak draait, werkten tussen 1984 en 2006 op locaties waar onderhoud werd gepleegd aan Amerikaans oorlogstuig dat hier in NAVO-verband was gestationeerd. Chroom-6 kwam onder meer vrij bij het stralen van tanks.
Advocaat Bedaux noemt het arrest van het hof gunstig voor iedereen die op de zogeheten POMS-sites heeft gewerkt. Tijdens de behandeling van de zaak had hij betoogd dat de staat de medewerkers zelf had moeten informeren over de risico’s van chroom-6. Defensie kreeg daar al in de jaren 70 signalen over.
Meer uit Binnenland
RIJSWIJK (ANP) - De politie heeft nog een verdachte in beeld die vermoedelijk een rol speelde bij de liquidatie van de Turkse Cemil Önal (41) op 1 mei in Rijswijk. Van de nieuwe verdachte en van de schutter van wie vrijdag al een foto werd gepubliceerd, zijn dinsdag bewegende beelden getoond in het programma Team West.
34 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Door de aanhoudende droogte beginnen op diverse plaatsen in het land beekjes droog te vallen. Ook is de schadelijke blauwalg al opgedoken in meerdere gebieden. Verder drogen landbouwgronden steeds meer uit, waardoor boeren vaker overgaan tot het beregenen van hun gewassen.
36 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland belooft advocaten te beschermen met een verdrag dat staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) dinsdag heeft ondertekend. De NSC-staatssecretaris is "verheugd" dat hij dit mag doen, zegt hij in een verklaring. "Dit verdrag vormt een belangrijke stap in de bescherming van hun onafhankelijkheid."
40 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt eind 2026 met meer informatie over geld voor de Lelylijn, het gestrande spoorproject om de Randstad met Noord-Nederland te verbinden. Dat is de "intentie" van ov-staatssecretaris Chris Jansen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
55 minuten geledenDENDERMONDE (ANP/BELGA) - Justitie in België heeft dinsdag tien jaar cel geëist tegen Jos Leijdekkers. De voortvluchtige Brabander wordt ervan verdacht de opdrachtgever te zijn van een cocaïnetransport dat op 26 juni 2020 werd onderschept in de haven van Antwerpen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Leeuw van Vlaanderenstraat in Amsterdam Nieuw-West is dinsdagochtend vroeg een explosie geweest. Het is volgens de politie de vierde ontploffing in korte tijd bij het huis. Begin februari besloot burgemeester Femke Halsema cameratoezicht in te stellen in de straat.
1 uur geledenENSCHEDE (ANP) - De herdenking van de vuurwerkramp in Enschede, precies 25 jaar geleden, was dinsdagmiddag druk bezocht. Volgens de gemeente kwamen er naar schatting tussen de 1000 en 1500 mensen naar het monument Het verdwenen huis tussen hemel en aarde.
1 uur geleden