Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staat moet onteigende beleggers SNS Reaal dik 800 miljoen betalen

Staat moet onteigende beleggers SNS Reaal dik 800 miljoen betalen

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse overheid moet gedupeerde beleggers van de genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal nog meer dan 800 miljoen euro uitbetalen. Volgens de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam hebben ze nog recht op die schadeloosstelling, omdat ze eerder onterecht met lege handen achterbleven.

Het ministerie van Financiën nationaliseerde SNS Reaal in 2013 om te voorkomen dat het financiële concern zou omvallen. Beleggers kregen toen niets omdat hun effecten niets meer waard zouden zijn. Voormalige aandeelhouders en andere schuldeisers voelden zich gedupeerd en stapten daarop naar de rechter.

Eerder werd al door rechters vastgesteld dat de beleggers te karig waren bedeeld na de nationalisatie. Maar vervolgens moest nog wel vastgesteld worden welke vergoeding ze dan zouden moeten krijgen.

Rapport

Voor aandeelhouders blijft er nog steeds geen geld over. Maar de houders van zogeheten achtergestelde obligaties kunnen wel een groot deel van hun vordering tegemoet zien.

Daarmee volgen de rechters een rapport van deskundigen die eerder waren aangesteld om uit te zoeken hoeveel SNS Reaal nog waard zou zijn geweest als het concern failliet was gegaan. Na een bankroet proberen curatoren normaal nog veel geld los te krijgen om aan schuldeisers uit te betalen, en dat is door de nationalisatie nooit gebeurd.

In totaal is de schadeloosstelling nu vastgesteld op 804.810.000 euro. Dat bedrag zal nog worden verhoogd met de wettelijke rente vanaf 1 februari 2013 tot aan de datum van de betaling. De Staat zal ook nog allemaal juridische kosten rond het proces moeten vergoeden. Voor het deskundigenrapport moet bijvoorbeeld zo'n 3,6 miljoen euro worden afgetikt.

De overheid kan nog beroep instellen bij de Hoge Raad. Het ministerie van Financiën heeft laten weten zich te beraden over de uitspraak.

Meer uit Financieel

EU-hof: geen compensatie reiziger voor repatriatievlucht corona

LUXEMBURG (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen hoeven passagiers die aan het begin van de coronapandemie strandden niet te compenseren voor de kosten van een repatriatievlucht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechtbank van de Europese Unie, besloten. Een Oostenrijks echtpaar had dat geëist.

16 minuten geleden
Kifid: bank mag rekening niet zonder reden opzeggen

DEN HAAG (ANP) - Een bank kan een rekening van een klant niet zomaar opzeggen zonder toe te lichten waarom. Simpelweg verwijzen naar de antiwitwasregels is niet voldoende, heeft de geschillencommissie van het in de financiële sector belangrijke klachteninstituut Kifid bepaald.

23 minuten geleden
Zwitsers parlement akkoord met onderzoek einde Credit Suisse

ZÜRICH (ANP/RTR) - Het Zwitserse parlement heeft ingestemd met een parlementaire enquête naar de ondergang van Credit Suisse en de redding van de bank door de grotere Zwitserse branchegenoot UBS. In mei werd al bekend dat er een onderzoekscommissie zou worden opgezet om te kijken naar de rol van de overheid, de centrale bank en financiële toezichthouder van Zwitserland bij de redding van Credit Suisse in maart van dit jaar.

43 minuten geleden
ECB: achteruitgang natuur risico voor driekwart bankleningen

FRANKFURT (ANP) - Bijna driekwart van alle leningen die banken bij bedrijven in de eurozone hebben uitstaan lopen gevaar als de natuur verder achteruitgaat. Dat schrijft bestuurslid Frank Elderson van de Europese Centrale Bank (ECB) naar aanleiding van voorlopige onderzoeksresultaten. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld in de financiële problemen kunnen komen als oogsten kleiner worden, schoon drinkwater schaars wordt of toeristische trekpleisters minder aantrekkelijk worden door het verdwijnen van natuurgebieden.

1 uur geleden
Huren corporatiewoningen stijgen gemiddeld 2,4 procent

DEN HAAG (ANP) - Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

2 uur geleden
NN Group en Aegon in kopgroep AEX, Besi opnieuw bij dalers

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en Aegon behoorden donderdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. Een positief analistenrapport van investeringsbank RBC, waarin de twee bedrijven als favorieten in de Benelux werden bestempeld, wakkerde de kooplust bij beleggers aan. Chipbedrijf Besi ging daarentegen opnieuw omlaag na de forse koersval een dag eerder.

2 uur geleden
Consumenten klagen bij EU over cryptoreclames op sociale media

BRUSSEL (ANP/RTR) - Socialemediaplatformen als Instagram, YouTube, TikTok en Twitter kunnen mogelijk te maken krijgen met strengere regelgeving voor advertentie over cryptovaluta. De Europese consumentengroep BEUC heeft namelijk een klacht ingediend bij de Europese Commissie en de consumentenautoriteiten over de misleidende promotie van digitale munten als bitcoin en ether op de onlineplatformen.

3 uur geleden