Staat moet onteigende beleggers SNS Reaal dik 800 miljoen betalen
AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse overheid moet gedupeerde beleggers van de genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal nog meer dan 800 miljoen euro uitbetalen. Volgens de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam hebben ze nog recht op die schadeloosstelling, omdat ze eerder onterecht met lege handen achterbleven.
Het ministerie van Financiën nationaliseerde SNS Reaal in 2013 om te voorkomen dat het financiële concern zou omvallen. Beleggers kregen toen niets omdat hun effecten niets meer waard zouden zijn. Voormalige aandeelhouders en andere schuldeisers voelden zich gedupeerd en stapten daarop naar de rechter.
Eerder werd al door rechters vastgesteld dat de beleggers te karig waren bedeeld na de nationalisatie. Maar vervolgens moest nog wel vastgesteld worden welke vergoeding ze dan zouden moeten krijgen.
Rapport
Voor aandeelhouders blijft er nog steeds geen geld over. Maar de houders van zogeheten achtergestelde obligaties kunnen wel een groot deel van hun vordering tegemoet zien.
Daarmee volgen de rechters een rapport van deskundigen die eerder waren aangesteld om uit te zoeken hoeveel SNS Reaal nog waard zou zijn geweest als het concern failliet was gegaan. Na een bankroet proberen curatoren normaal nog veel geld los te krijgen om aan schuldeisers uit te betalen, en dat is door de nationalisatie nooit gebeurd.
In totaal is de schadeloosstelling nu vastgesteld op 804.810.000 euro. Dat bedrag zal nog worden verhoogd met de wettelijke rente vanaf 1 februari 2013 tot aan de datum van de betaling. De Staat zal ook nog allemaal juridische kosten rond het proces moeten vergoeden. Voor het deskundigenrapport moet bijvoorbeeld zo'n 3,6 miljoen euro worden afgetikt.
De overheid kan nog beroep instellen bij de Hoge Raad. Het ministerie van Financiën heeft laten weten zich te beraden over de uitspraak.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve zal de economische groei van de Verenigde Staten helpen. Dat heeft president Joe Biden gezegd op een evenement in Washington. Hij stelt dat het een "verklaring van vooruitgang" is.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De renteverlaging van een half procentpunt door de Amerikaanse centrale bank is een "positief teken" voor de economie van de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen gezegd. Volgens haar geeft die stap aan dat de Fed vertrouwen heeft dat de inflatie op koers ligt naar de doelstelling van 2 procent. Ook blijft de arbeidsmarkt volgens Yellen sterk.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met een stevige winst de handel uitgegaan, na de renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank een dag eerder. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stonden bij de koplopers in de hoofdgraadmeter op het Damrak, net als betalingsverwerker Adyen en techinvesteerder Prosus.
3 uur geledenWOLFSBURG (ANP/DPA/RTR) - Volkswagen overweegt op termijn tot 30.000 banen te schrappen in Duitsland, wat zou neerkomen op bijna een kwart van alle banen in het land. Dat meldt het Duitse tijdschrift Manager Magazin op basis van bronnen. De banenreductie is onderdeel van een kostenbesparingsprogramma van het autoconcern.
3 uur geledenSCHIPHOL (ANP/AFP) - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze week kondigden zij aan tijdelijk niet meer naar Israël te vliegen, omdat de "veiligheidssituatie" in het Midden-Oosten is verslechterd.
4 uur geledenBRASILIA (ANP/RTR/AFP) - Het hoogste gerechtshof van Brazilië heeft socialemediaplatform X opgedragen om niet te proberen een eerdere uitspraak te omzeilen, waardoor het platform van Elon Musk in het land was geblokkeerd. X werd woensdag voor veel gebruikers in Brazilië weer toegankelijk, dankzij een automatische update die de door de rechtbank opgelegde blokkade omzeilde.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - De chipbedrijven behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Nvidia, de belangrijkste verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) ter wereld, steeg 4 procent. Branchegenoten Advanced Micro Devices (AMD) en Micron Technology wonnen 3,6 en 2,3 procent. Beleggers kauwden nog na op het besluit van de Federal Reserve om de rente met een forse stap van een half procentpunt te verlagen. Lagere leenkosten worden als positief gezien voor de snelgroeiende chip- en techbedrijven.
5 uur geleden