
Staat mocht onderzoek doen naar Arib na meldingen wangedrag
DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer en de hoogste ambtenaar mochten wel degelijk het onderzoek instellen naar voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib, nadat er meldingen waren binnengekomen over grensoverschrijdend gedrag van haar. Dat oordeelt de rechter in een zogenoemde bodemprocedure.
Arib had de zaak aangespannen omdat het onderzoek in haar ogen onrechtmatig was. Haar advocaten Geert-Jan en Carry Knoops betoogden dat Kamerleden geen onderzoek mogen instellen naar andere Kamerleden. Ook stelden zij dat Arib geen werkgever was van de ambtenaren, want dat is immers de griffier als hoogste ambtenaar. Daarom was een dergelijk onderzoek in hun ogen niet geoorloofd. Tevens zeiden de advocaten dat Arib "lang de deur heeft opengehouden" voor medewerking, maar dat zij een halfjaar lang niets gehoord had van de onderzoekers.
Maar het presidium van de Tweede Kamer en de griffier vonden het onderzoek wel degelijk rechtmatig. De klachten tegen Arib waren in hun ogen zo ernstig, dat er geen andere optie was dan een onderzoek. Als dat er niet was gekomen, dan zou de Tweede Kamer haar zorgplicht naar de ambtenaren verzaken.
Reputatie
Volgens de rechter hadden het presidium en de griffier ook de plicht om de reputatie van Arib niet te beschadigen, maar die hebben zij volgens de rechtbank vervuld. Het onderzoek richtte zich alleen op de feitelijke juistheid van de meldingen, en niet op hoe Arib verder functioneerde als Kamerlid.
Ook heeft Arib voldoende gelegenheid gekregen om mee te werken aan het onderzoek. De advocaten van de Staat betoogden tijdens de zitting in oktober dat Arib zelf actief moeite deed om niet geïnformeerd te worden. Volgens hen heeft Arib minstens vier keer de mogelijkheid gekregen om haar kant van het verhaal te doen, maar saboteerde zij zelf telkens die kansen.
Beschuldigingen
Arib werd in twee brieven beschuldigd van het uitsluiten of negeren van kritische ambtenaren, het zich bemoeien met de ambtelijke organisatie en het hanteren van "negatief ervaren verbale omgangsvormen". Volgens onderzoeksbureau Hoffman zijn van de zeventien beschreven situaties zestien "ondersteund door informatie die onderzoekers hebben verkregen". Wel verliepen sommige gevallen anders dan beschreven, en is het niet zo dat ambtenaren zouden zijn ontslagen na valse aantijgingen door Arib.
De rechtbank oordeelt niet of de beschuldigingen tegen Arib waar zijn. Daarvoor zou een andere procedure nodig zijn.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) schrijft op X dat ze het "on-uit-leg-baar" vindt dat jongeren van het asielzoekerscentrum (azc) van Sint Annaparochie binnenkort een uitje hebben naar de Efteling. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het jaarlijkse uitje van het azc bewust dan georganiseerd om onrust tijdens het dorpsfeest te voorkomen, schrijft de Leeuwarder Courant.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Trumps beoogde Amerikaanse ambassadeur voor Nederland, Joe Popolo, wil zich vooral inzetten voor handel, veiligheid en samenwerking op technologisch vlak. Dat zei hij tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat over zijn voordracht als ambassadeur.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans bepleit dat een volgend kabinet een akkoord sluit met werknemers en werkgevers en daarin een flinke salarisverhoging afspreekt. In ruil daarvoor krijgen ondernemers investeringen die de productiviteit moeten verhogen. De leider van GroenLinks-PvdA zal zijn plan donderdagavond toelichten als hij de Spiekmanlezing geeft in de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam.
10 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) moet in 2029 4100 cellen sluiten als er geen extra geld voor de gevangenissen komt. Dat zegt ze tijdens een werkbezoek aan een Huis van Bewaring in Rotterdam. De PVV-bewindsvrouw heeft 500 miljoen euro nodig om de problemen in de gevangenissen op te lossen, maar kreeg dat geld tijdens de bijstelling van de begroting niet.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden tegen oud-minister Ben Bot (87) om een verkeersongeval in november 2022. De officier van justitie eist ook dat de oud-minister 3000 euro overmaakt aan Slachtofferhulp. Bot reed met zijn auto over een stoep aan de Badhuisweg in Den Haag en reed daarbij een 14-jarig meisje aan. Zij brak haar been en neus.
12 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
1 dag geleden